Mus z Chimay i mascarpone.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pezet
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.03
    • 481

    Mus z Chimay i mascarpone.

    Przepis znaleźliśmy w broszurce z wystawy w ratuszu w Chimay w Belgii. Krótki opis wystawy i zdjęcia 1, 2 już umieściłem wcześniej na forum. Nasza koleżanka z Belgii zamieściła ten przepis już jakiś czas temu na zamkniętym forum kulinarnym gazety ale pomyślałem, że mógłbym podzielić się nim także z Wami.
    Generalnie była to największa niespodzianka deserowa sezonu. Nikt nie spodziewał się, że połączenie kogla mogla z serem i piwem może dać tak smaczny rezultat!
    To są proporcje na 4 osoby. Na zdjęciu zobaczymy mus zrobiony z podwójnej porcji.
    4 jajka
    16 dag cukru drobnoziarnistego
    12,5 dag mascarpone
    ok 1/2 bulelki 0,33l piwa Chimay Trippel
    12 ciasteczek speculoos (czyli pierniczków flamandzkich. Najbliższe w smaku są pierniczki z Ikei)
    Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać 8 dag cukru i dobrze ubić mikserem. Dodać mascarpone i pokruszone 3/4 pierniczków.
    Dobrze wymieszać i dodać piwo. Ubić białka, dodać pozostałe 8 dag cukru i jeszcze ubijać.
    Wymieszać masę żółtkową z ubitą pianą. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Palce lizać! Bomba! Polecam wszystkim.
    Attached Files
    „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
    Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
    Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Czy konieczne do tego jest tak drogie piwo jak Chimay? Zazwyczaj podczas gotowania, czy robienia deserów używa się win, piw i innych alkoholi w wersjach tanich i popularnych, dobierając odpowiednio profil smakowy, a do popicia serwuje drogie i szlachetne trunki.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      #3
      a znasz tanią wersję Chimaya?
      w własnych kulinarno-gastronomicznych przygodach dobieram zwykle najlepsze dostępne składniki. jasne - jak nie ma np. duńskiego sera jaskiniowego to wybierze się inny o zbliżonym bukiecie, ale zarówno mascarpone jak i chimay nie ma tanich odpowiedników.

      Comment

      • pezet
        Porucznik Browarny Tester
        • 2006.03
        • 481

        #4
        Hmmmmm.
        Sam nie wiem co teraz napisać.
        1. Czy znasz jakiś tańszy odpowiednik jakiegokolwiek piwa Chimey? Oczywiście taki, który odpowiadałby palecie aromatyczno-smakowej Chimey. Osobiście nie znam! Pomijam próby warzenia piwa w tym stylu w domu.
        2. Co do stosowania tańszych trunków do gotowania, to muszę powiedzieć: nie, nie, nie. Sam gotuję i stosuje sporo, różnych alkoholi w mojej kuchni. Dobre potrawy, w których składnikiem jest alkohol, potrzebują dobrych trunków. Przecież najważniejszy jest aromat i smak tych trunków, który pozostaje po wyparowaniu alkoholu (redukcji).
        3. Jest to, jak nazwa wskazuje, deser do którego dodajemy właśnie Chimey i raz można wydać kilka złotych więcej i zrobić coś ekstra.

        Właśnie kolega to potwierdza:
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        a znasz tanią wersję Chimaya?
        w własnych kulinarno-gastronomicznych przygodach dobieram zwykle najlepsze dostępne składniki. jasne - jak nie ma np. duńskiego sera jaskiniowego to wybierze się inny o zbliżonym bukiecie, ale zarówno mascarpone jak i chimay nie ma tanich odpowiedników.
        Pozdrawiam
        Last edited by pezet; 2006-07-13, 23:05.
        „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
        Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
        Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          a znasz tanią wersję Chimaya?
          Podpowiem Ci, że Chimay to piwo.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          w własnych kulinarno-gastronomicznych przygodach dobieram zwykle najlepsze dostępne składniki, ale zarówno mascarpone jak i chimay nie ma tanich odpowiedników.
          Oczywiście wszystko zależy od własnych upodobań do wydawania kasy i zachwycania się bardzo drogimi potrawami.

          Moim zdaniem jeśli dodamy Leffe Blonde(4,30 za 0,33l) to nie zauważymy żadnej różnicy.

          Przy dodaniu pszenicznego Kaissera(2,50 za 0,5l) i własnoręcznie bitej śmietany zamiast mascarpone uzyskamy podobny deser i nie mniej smaczny.

          Słyszałem, ze mascaprone można zrobić samemu jutro spróbuję i podzielę się doświadczeniem.

          Wracając do najlepszych składników, to polecam golonkę z grilla polewaną równie drogim piwem co Chimay albo chleb na skwaśmiałym Hoegaardenie, czy na Celis Wit zamiast zwykłej kwaśniej pszenicy.

          Comment

          • pezet
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.03
            • 481

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            Moim zdaniem jeśli dodamy Leffe Blonde(4,30 za 0,33l) to nie zauważymy żadnej różnicy.

            Przy dodaniu pszenicznego Kaissera(2,50 za 0,5l) i własnoręcznie bitej śmietany zamiast mascarpone uzyskamy podobny deser i nie mniej smaczny.

            Słyszałem, ze mascaprone można zrobić samemu jutro spróbuję i podzielę się doświadczeniem.
            Tylko wtedy ten deser będzie zwał się: Mus (nie wiem czy konsystencja bedzie odpowiednia) z Leffe Blond (pewnie lepsze byłoby Tripel ) z bita śmietanąl
            „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
            Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
            Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Reszta dywagacji poleciała do osobnego tematu, w tym niech będzie o Chimayu z mascarpone

              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ja
                Z bitą śmietaną będzie bardziej puszysty i mniej tłusty
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
                To znów dotyczy Musu z Chimey i mascarpone i nie powinieniem tego tutaj pisać ale niech będzie:
                Mascarpone ma 80% tłuszczu! Najbardziej tłusta kremówka, jaką można u nas dostać - 36%.
                Przecież to napisałem, a Ty sam to cytowałeś.

                Nie lubię mascarpone, jest dla mnie zbyt tłusty, dlatego używam do deserów zamiast niego bitej śmietany(o ile się da)

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ja
                własnoręcznie bitej śmietany zamiast mascarpone
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                tylko czy masz na myśli bitą śmietanę czy "bitą śmietanę" z nieśmietany

                Comment

                • pezet
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2006.03
                  • 481

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
                  Mascarpone ma 80% tłuszczu! Najbardziej tłusta kremówka, jaką można u nas dostać - 36%.
                  Jeśli gotujesz to wiesz i nie będę tego komentował.
                  Bardziej chodzi mi o konsystencje i trwałość takiegu musu zrobionego z mascarpone - czy jakiegokolwiek dania w którym używa się tego sera. Trwałość i konsystencja właśnie zależy od tego tłuszczyku. Pomijam już smak bo to chyba oczywiste.
                  Jeśli do ubitej kremówki dodasz piwo i całą tą resztę to zapewniam Ciebie, że będzie to przypominać ciasto do naleśników, a nie taki deser. Okej zawsze można to nalać do szklaneczek, włożyć słomki i podać jako koktajl ale nie o to chodzi. Przynajmniej dla mnie.
                  Właśnie dlatego stosujemy tu mascarpone.
                  Też stosuje uproszczenia i zastępcze produkty ale zawsze w granicach rozsądku.
                  Dlatego w tym przepisie nie zmieniłbym ani piwa, ani sera.
                  „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
                  Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
                  Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

                    #10
                    Pozwoliłem sobie zrobić parę eksperymentów. Mascarpone (oryginalne) i Chimay, macarpone z polskiej firmy (którą cenię za dobre inne sery) i chimay oraz mascarpone oryginalne oraz warka pstrong i mascarpone polskie i duvel. efekty naprawdę różne! to tak tytułem komentarza...

                    Comment

                    • pezet
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2006.03
                      • 481

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                      Pozwoliłem sobie zrobić parę eksperymentów. Mascarpone (oryginalne) i Chimay, macarpone z polskiej firmy (którą cenię za dobre inne sery) i chimay oraz mascarpone oryginalne oraz warka pstrong i mascarpone polskie i duvel. efekty naprawdę różne! to tak tytułem komentarza...
                      Może jakieś szczegóły Naprawdę ciekawy jestem efektów tych eksperymentów. Pozdrawiam
                      „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
                      Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
                      Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

                        #12
                        Po skosztowaniu każdego zlałem wszystko dorzuciłem, cukru oraz mąki i upiekłem ciasto
                        z chimay i oryginalnym mascarpone było najlepsze smakowo - dla mnie.
                        Last edited by e-prezes; 2007-04-15, 20:58.

                        Comment

                        • pezet
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2006.03
                          • 481

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                          Po skosztowaniu każdego zlałem wszystko dorzuciłem, cukru oraz mąki i upiekłem ciasto
                          z chimay i oryginalnym mascarpone było najlepsze smakowo - dla mnie.
                          Dzięki! I wszystko jasne
                          Last edited by pezet; 2007-04-15, 21:08.
                          „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
                          Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
                          Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X