Przepis znaleźliśmy w broszurce z wystawy w ratuszu w Chimay w Belgii. Krótki opis wystawy i zdjęcia 1, 2 już umieściłem wcześniej na forum. Nasza koleżanka z Belgii zamieściła ten przepis już jakiś czas temu na zamkniętym forum kulinarnym gazety ale pomyślałem, że mógłbym podzielić się nim także z Wami.
Generalnie była to największa niespodzianka deserowa sezonu. Nikt nie spodziewał się, że połączenie kogla mogla z serem i piwem może dać tak smaczny rezultat!
To są proporcje na 4 osoby. Na zdjęciu zobaczymy mus zrobiony z podwójnej porcji.
4 jajka
16 dag cukru drobnoziarnistego
12,5 dag mascarpone
ok 1/2 bulelki 0,33l piwa Chimay Trippel
12 ciasteczek speculoos (czyli pierniczków flamandzkich. Najbliższe w smaku są pierniczki z Ikei)
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać 8 dag cukru i dobrze ubić mikserem. Dodać mascarpone i pokruszone 3/4 pierniczków.
Dobrze wymieszać i dodać piwo. Ubić białka, dodać pozostałe 8 dag cukru i jeszcze ubijać.
Wymieszać masę żółtkową z ubitą pianą. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Palce lizać! Bomba! Polecam wszystkim.
Generalnie była to największa niespodzianka deserowa sezonu. Nikt nie spodziewał się, że połączenie kogla mogla z serem i piwem może dać tak smaczny rezultat!
To są proporcje na 4 osoby. Na zdjęciu zobaczymy mus zrobiony z podwójnej porcji.
4 jajka
16 dag cukru drobnoziarnistego
12,5 dag mascarpone
ok 1/2 bulelki 0,33l piwa Chimay Trippel
12 ciasteczek speculoos (czyli pierniczków flamandzkich. Najbliższe w smaku są pierniczki z Ikei)
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać 8 dag cukru i dobrze ubić mikserem. Dodać mascarpone i pokruszone 3/4 pierniczków.
Dobrze wymieszać i dodać piwo. Ubić białka, dodać pozostałe 8 dag cukru i jeszcze ubijać.
Wymieszać masę żółtkową z ubitą pianą. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Palce lizać! Bomba! Polecam wszystkim.
Comment