Królik w piwie wiśniowym

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pezet
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.03
    • 481

    Królik w piwie wiśniowym

    Kolejny (prawie) belgijski przepis. Podobnie jak deser z Chimay i mascarpone przepis ten można znaleźć na kulinarnym forum gazety.
    Moja robota przy przygotowywaniu tego dania ograniczyła się do siekania czosnku, otwarcia piwa i robienia zdjęć.

    Potrzebne składniki:
    1 królik, podzielony na małe kawałki,
    2-3 ząbki czosnku,
    10 szalotek
    2 butelki 0,33l piwa wiśniowego (użyliśmy piwa Redbach - wiśniowe piwo na bazie Rodenbach`a. Tutaj stronka piwka),
    laska cynamonu,
    2 goździki,
    1 suszona ostra papryczka chilli,
    tymianek, najlepiej świeży,
    ok 1/2 szklanki malin,
    odrobina cukru,
    masło, olej, łyżka mąki.

    Przygotowanie:
    Na gorącym oleju zrumienić kawałki królika. Wyjąć mięso i na olej wrzucić posiekany czosnek i cale szalotki. Smażyć kilka minut. Dodać mięso, oprószyć mąką.
    Wlać jedną butelkę piwa i trochę (1/3) z drugiej, dodać cynamon, goździki, chilli i cukier.
    Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 15-20 min, po czym wyjać cynamon, dodać tymianek i większość malin. Dusić przez następny kwadrans. Następnie dolać resztę piwa i osolić do smaku.
    Dusić, aż mięso będzie miękkie.
    Tuż przed podaniem dodać masło. Udekorować resztą malin.
    Jest to trochę zmodyfikowany tradycyjny przepis flamandzki.

    Jeszcze słowo o szefowej kuchni, która była bohaterem tej opowieści i gospodarzem.
    Jest to mistrzyni od której nasze gwazdy makłowiczowo-okrasowe mogłyby się tylko uczyć.
    Niesamowita wiedza o kuchniach świata (teoretyczna i praktyczna), wyczucie smaku i odwaga przy łączeniu składników (własne eksperymenty kulinarne - patrz przepis).
    Przy tym jest ona artystką oraz miłośniczką i znawcą win włoskich (chyba nie tylko).
    Attached Files
    „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
    Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
    Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Przetwarzanie...
X