Królik w piwie wiśniowym

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pezet
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.03
    • 481

    #1

    Królik w piwie wiśniowym

    Kolejny (prawie) belgijski przepis. Podobnie jak deser z Chimay i mascarpone przepis ten można znaleźć na kulinarnym forum gazety.
    Moja robota przy przygotowywaniu tego dania ograniczyła się do siekania czosnku, otwarcia piwa i robienia zdjęć.

    Potrzebne składniki:
    1 królik, podzielony na małe kawałki,
    2-3 ząbki czosnku,
    10 szalotek
    2 butelki 0,33l piwa wiśniowego (użyliśmy piwa Redbach - wiśniowe piwo na bazie Rodenbach`a. Tutaj stronka piwka),
    laska cynamonu,
    2 goździki,
    1 suszona ostra papryczka chilli,
    tymianek, najlepiej świeży,
    ok 1/2 szklanki malin,
    odrobina cukru,
    masło, olej, łyżka mąki.

    Przygotowanie:
    Na gorącym oleju zrumienić kawałki królika. Wyjąć mięso i na olej wrzucić posiekany czosnek i cale szalotki. Smażyć kilka minut. Dodać mięso, oprószyć mąką.
    Wlać jedną butelkę piwa i trochę (1/3) z drugiej, dodać cynamon, goździki, chilli i cukier.
    Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 15-20 min, po czym wyjać cynamon, dodać tymianek i większość malin. Dusić przez następny kwadrans. Następnie dolać resztę piwa i osolić do smaku.
    Dusić, aż mięso będzie miękkie.
    Tuż przed podaniem dodać masło. Udekorować resztą malin.
    Jest to trochę zmodyfikowany tradycyjny przepis flamandzki.

    Jeszcze słowo o szefowej kuchni, która była bohaterem tej opowieści i gospodarzem.
    Jest to mistrzyni od której nasze gwazdy makłowiczowo-okrasowe mogłyby się tylko uczyć.
    Niesamowita wiedza o kuchniach świata (teoretyczna i praktyczna), wyczucie smaku i odwaga przy łączeniu składników (własne eksperymenty kulinarne - patrz przepis).
    Przy tym jest ona artystką oraz miłośniczką i znawcą win włoskich (chyba nie tylko).
    Attached Files
    „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
    Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
    Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Related Topics

Collapse

  • Latarnik
    Najlepsza NEIPA swiata - przepis
    Latarnik
    Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
    Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


    Tree House Brewing Company: Julius clone


    (5 gallons/19 L, all-grain)
    ...
    2022-03-19, 22:31
  • Flino
    Jak czytać przepis ?
    Flino
    Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
    1. Składniki:
    • pilzeński Litovel 4,25 kg;
    • monachijski Litovel 0,9 kg;
    • karmel jasny 0,5 kg
    • caraaroma 0,35;
    • chmiel Marynka granulat 40 g;
    • chmiel Lubelski granulat 25 g;
    • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
    2....
    2021-11-17, 10:49
  • kaczka116
    Hopium, Salvador Malin
    kaczka116
    Piwo gotowe do oceny
    2019-12-15, 21:44
  • krakra8888
    Przepis IPA na pierwszy zacier
    krakra8888
    Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
    2018-04-20, 12:33
  • Javox
    Waszczukowe, Świeży Lager
    Javox
    Ekstrakt 12.5*, alko 5.4%
    Data do 29.08.2024

    Piana - na dłużej pełna warstewka.
    Lacing - trochę było.
    Barwa - zamglony, opalizujący jasny żółty.
    Gaz - średni.
    Aromat - mięso gotowane.
    Smak - słodkawe, mięso gotowane i kukurydza z puszki....
    2023-11-21, 15:14
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...