Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pjenknik
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pjenknik
Jeszcze pytanie do Szanownych Forumowiczów.
Czy ktoś używa OUZO do przyrządzania jakiegoś jedzonka? Jeśli tak to proszę podzielić się doświadczeniem.
Osobiście używam Ouzo do przygotowywania szybkiej, mięsnej przekąski (przepis autorski).
Bardzo krótko smażę na oliwie plastry polędwicy (do wyboru wołowa lub wieprzowa) z dużą ilością czosnku. Wlewam 50 - 100g Ouzo (trzeba uważać bo patelnia zapłonie!). Na końcu sól, swieżo zmielony pieprz i świeże zioła (próbowałem z bazylią, oregano i miętą). Podaje to na pszennych grzaneczkach. Polewam sosikiem z patelni. Raz podałem z plastrami mozzarelli.
Szybko, aromatycznie i pysznie! Polecam.
Comment