Pory zapiekane w szynce z sosem beszamelowym i serem żółtym

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Pory zapiekane w szynce z sosem beszamelowym i serem żółtym

    Coś ostatnio polubiłam pory
    Przepis prosty:
    - pory (sama biała część, aczkolwiek trochę zielonego nie wadzi) gotować w lekko osolonej wodzie 5 minut
    - ostudzić, owinąć plastrami tłustej szynki lub baleronu
    - włożyć do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego
    -polać sosem beszamelowym i posypać startym żółtym serem
    -zapiekać 15 min., aż się ser zrumieni.

    Sos beszamelowy:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    300-400 ml mleka
    sól, pieprz
    ser żółty

    Masło z mąką zasmażamy, odstawiamy z ognia, powoli dolewamy mleka, cały czas mieszając - ważne, żeby się nie porobiły grudki. Stawiamy znów na średni ogień, mieszamy gotując kilka minut, aż nieco zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy startego żółtego sera, mieszamy, żeby się rozpuścił.


    Nie podaję dokładnych proporcji ile beszamelu na jaką ilość porów, bo ja akurat lubię go dużo i zalałam tym zaledwie 12 kawałków 20 centymetrowych pora.
    Last edited by Marusia; 2006-07-27, 14:53.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    A czy ta tłusta szyna się pod tą kołderką beszamelu nie zagotuje?
    Mi się wydaje że do tego pasowałaby szynka lekko zarumieniona, a pod beszamelem nijak to czuję
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Cez
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 1789

      #3
      to ja w ramach riposty proponuję plasterki z cukini (krojone wzdłuż) zblanszowane, zapiekane z mielonym mięsem przyprawionym czosnkiem papryczką chili kolorowym pieprzem i tymiankiem pod kołderką z mozarelliiiii.....
      Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
        A czy ta tłusta szyna się pod tą kołderką beszamelu nie zagotuje?
        Mi się wydaje że do tego pasowałaby szynka lekko zarumieniona, a pod beszamelem nijak to czuję
        Bardzo dobre było, aczkolwiek pory nadają się do krojenia tylko wzdłuż Baleronik nadał fajnego smaczku beszamelowi, zostało po sztuce na śniadanko, mniem (nie ma to jak lekkie, nietłuste potrawy)
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • pezet
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.03
          • 481

          #5
          Danie kaloryczne ale brzmi pysznie.
          Osobiście to zrezygnowałbym z żółtego sera.
          A szyneczka to tłuszczyk musi mieć Szyna bez tłuszczyku ta jakaś taka sztuczna i niedorobiona.

          Jak lubisz pory Marusiu to polecam ugotować je do miękkości, polać sosem vinaigrette (oliwa, cytryna, czosnek, sól) i posypać ugotowanym na twardo, drobno pokrojonym jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Z kawałkiem ciepłej bagietki jest świetne.
          „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
          Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
          Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet

            Jak lubisz pory Marusiu to polecam ugotować je do miękkości, polać sosem vinaigrette (oliwa, cytryna, czosnek, sól) i posypać ugotowanym na twardo, drobno pokrojonym jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Z kawałkiem ciepłej bagietki jest świetne.
            Hm, pory w sosie vinaigrette, brzmi nieźle, spróbuję
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            Przetwarzanie...
            X