Coś ostatnio polubiłam pory
Przepis prosty:
- pory (sama biała część, aczkolwiek trochę zielonego nie wadzi) gotować w lekko osolonej wodzie 5 minut
- ostudzić, owinąć plastrami tłustej szynki lub baleronu
- włożyć do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego
-polać sosem beszamelowym i posypać startym żółtym serem
-zapiekać 15 min., aż się ser zrumieni.
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
300-400 ml mleka
sól, pieprz
ser żółty
Masło z mąką zasmażamy, odstawiamy z ognia, powoli dolewamy mleka, cały czas mieszając - ważne, żeby się nie porobiły grudki. Stawiamy znów na średni ogień, mieszamy gotując kilka minut, aż nieco zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy startego żółtego sera, mieszamy, żeby się rozpuścił.
Nie podaję dokładnych proporcji ile beszamelu na jaką ilość porów, bo ja akurat lubię go dużo i zalałam tym zaledwie 12 kawałków 20 centymetrowych pora.
Przepis prosty:
- pory (sama biała część, aczkolwiek trochę zielonego nie wadzi) gotować w lekko osolonej wodzie 5 minut
- ostudzić, owinąć plastrami tłustej szynki lub baleronu
- włożyć do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego
-polać sosem beszamelowym i posypać startym żółtym serem
-zapiekać 15 min., aż się ser zrumieni.
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
300-400 ml mleka
sól, pieprz
ser żółty
Masło z mąką zasmażamy, odstawiamy z ognia, powoli dolewamy mleka, cały czas mieszając - ważne, żeby się nie porobiły grudki. Stawiamy znów na średni ogień, mieszamy gotując kilka minut, aż nieco zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy startego żółtego sera, mieszamy, żeby się rozpuścił.
Nie podaję dokładnych proporcji ile beszamelu na jaką ilość porów, bo ja akurat lubię go dużo i zalałam tym zaledwie 12 kawałków 20 centymetrowych pora.
Comment