z mlekiem od krowy nie ma problemu. Trzeba z babacimi pogadać. U mnie w Olivie w podwórku na przeciw kurii biskupiej koło Katedry ulica Cystersów. Przyjezdza gospodarza i z samochdu sprzedaje z bańki mleko porsto od krowy ma tez w PET-ach. cena chyba 2pln za PET 1,5 litra. Babcia mi przynosi na zsiadłe. Oficjalnie to mleko ma karteczke ze nadaje sie tylko do spozycia dla psów i kotów
Ser - domowa serowarnia
Collapse
X
-
Taa, bo w naszym pięknym kraju nie można niepasteryzowanego mleka sprzedawaćSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Wczoraj nagrałem sobie źródło mleka od gospodarza mającego kontrakt z niedaleką Spółdzielnią Mleczarską. Tak więc wątpliwości co do jakości mleka będa już mniejsze.
Cena 1zł/litr
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecTaa, bo w naszym pięknym kraju nie można niepasteryzowanego mleka sprzedawaćLast edited by huanghua; 2007-01-07, 12:19.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GODERIANWitam mam pytanko wie ktos jak sie wędzi biały ser ?? prosze o pomoc
Ów ser twarogowy zawiesiłbym w worku z gazy i wędził zimnym dymem. TyleW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GODERIANPrzepraszam ale jeszcze jstem zielony w tym temacie jak wyglada wędzenie zimnym dymem?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Wczoraj popełniłem pewne serowarzenie. Oto drobna relacja...
Gęstwa serowarska. Wytrącenie trwało zbyt długo jak na mój gust. Zresztą serwatka powinna być bardziej klarowna. Następnym razem pomogę sobie chlorkiem wapnia, lub większą ilością podpuszczki... się jeszcze obaczy
Tutaj serki po całonocnym prasowaniu przygotowane do wrzucenia do solanki.
A tu już w solance.
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Endrio - serowar
Wczoraj nawiedził mnie listonosz-paczkowy, który przytaszczył przesyłkę-niespodziankę od Endria. Były w niej różne smakowite wyroby o płynnej konsystencji, a wśród nich... oscypki! No dobra - a'la oscypki, bo ponoć z krowiego mleka.
Na starcie dwa spałaszowaliśmy z córką. Zgodna ocena - świetne!
Dzisiaj kolejne dwa wzięłem ze sobą do pracy. Ocena konsumentów - wspaniałe!
No i ten zniewalający zapach po otwarciu aluminiowych folii... ummm...
Fajnie jest mieć takiego kumpla - mistrza-serowara.
Endrio - wielkie dzięki!
Comment
-
Comment