Ser - domowa serowarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • solozzo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.08
    • 87

    #61
    z mlekiem od krowy nie ma problemu. Trzeba z babacimi pogadać. U mnie w Olivie w podwórku na przeciw kurii biskupiej koło Katedry ulica Cystersów. Przyjezdza gospodarza i z samochdu sprzedaje z bańki mleko porsto od krowy ma tez w PET-ach. cena chyba 2pln za PET 1,5 litra. Babcia mi przynosi na zsiadłe. Oficjalnie to mleko ma karteczke ze nadaje sie tylko do spozycia dla psów i kotów
    vere sede vacante est

    Comment

    • Maidenowiec
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 2287

      #62
      Taa, bo w naszym pięknym kraju nie można niepasteryzowanego mleka sprzedawać
      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

      Thou shallt not spilleth thy beer!

      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #63
        Wczoraj nagrałem sobie źródło mleka od gospodarza mającego kontrakt z niedaleką Spółdzielnią Mleczarską. Tak więc wątpliwości co do jakości mleka będa już mniejsze.
        Cena 1zł/litr
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
        Taa, bo w naszym pięknym kraju nie można niepasteryzowanego mleka sprzedawać
        Tak to już jest w tym Kraju Cudów i Dziwów, że jak Państwo łapy na czymś nie trzyma to jest to albo trujące, albo kradzione. Eeeech....
        Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2007-01-07, 13:19.
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • GODERIAN
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.01
          • 3

          #64
          Witam mam pytanko wie ktos jak sie wędzi biały ser ?? prosze o pomoc

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GODERIAN
            Witam mam pytanko wie ktos jak sie wędzi biały ser ?? prosze o pomoc
            Ja nie wiem, ale zrobiłbym tak:
            Ów ser twarogowy zawiesiłbym w worku z gazy i wędził zimnym dymem. Tyle
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • GODERIAN
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.01
              • 3

              #66
              Przepraszam ale jeszcze jstem zielony w tym temacie jak wyglada wędzenie zimnym dymem?

              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GODERIAN
                Przepraszam ale jeszcze jstem zielony w tym temacie jak wyglada wędzenie zimnym dymem?
                Wędzenie dymem zimnym wygląda tak, jak podałem w tym tajemniczym, ciężkim do znalezienia linku
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #68
                  Wczoraj popełniłem pewne serowarzenie. Oto drobna relacja...

                  Gęstwa serowarska. Wytrącenie trwało zbyt długo jak na mój gust. Zresztą serwatka powinna być bardziej klarowna. Następnym razem pomogę sobie chlorkiem wapnia, lub większą ilością podpuszczki... się jeszcze obaczy
                  Click image for larger version

Name:	gestwa.JPG
Views:	1
Size:	34,7 KB
ID:	2022855

                  Tutaj serki po całonocnym prasowaniu przygotowane do wrzucenia do solanki.
                  Click image for larger version

Name:	serki.JPG
Views:	1
Size:	61,3 KB
ID:	2022856

                  A tu już w solance.
                  Click image for larger version

Name:	w solance.JPG
Views:	1
Size:	47,6 KB
ID:	2022857
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #69
                    Endrio - serowar

                    Wczoraj nawiedził mnie listonosz-paczkowy, który przytaszczył przesyłkę-niespodziankę od Endria. Były w niej różne smakowite wyroby o płynnej konsystencji, a wśród nich... oscypki! No dobra - a'la oscypki, bo ponoć z krowiego mleka.

                    Na starcie dwa spałaszowaliśmy z córką. Zgodna ocena - świetne!
                    Dzisiaj kolejne dwa wzięłem ze sobą do pracy. Ocena konsumentów - wspaniałe!
                    No i ten zniewalający zapach po otwarciu aluminiowych folii... ummm...

                    Fajnie jest mieć takiego kumpla - mistrza-serowara.

                    Endrio - wielkie dzięki!

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Ahumba
                      2025.03.28-30 - WROCŁAW, Feta,Festiwal Piwa, Wina i Sera
                      Ahumba
                      To więcej niż festiwal pełen smaków i aromatów. Można delektować się najlepszym rzemieślniczym piwem, aromatycznym winem i kremowymi serami
                      Start
                      2025-03-28
                      Koniec
                      2025-03-30
                      Adres
                      Wrocław 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐨𝐫𝐝𝐢𝐢 𝐃𝐞𝐬𝐢𝐠𝐧
                      2025-03-12, 23:23
                    • Javox
                      Niechanowo, Gnieźnieńskie Pils
                      Javox
                      Ekstrakt 12*, alko 5.0%
                      Chmiele: Tettnanger i Hersbrucker.

                      Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                      Lacing - nie za dużo.
                      Gaz - coś niżej średniej.
                      Barwa - zamglony żółty, jasne złoto.
                      Aromat - nieco piwniczne, gorzkawa zbożowość,...
                      2025-03-19, 18:13
                    • dadek
                      Niemcy, Bischberg, Regnitzstraße 2, Brauerei Zur Sonne
                      dadek
                      Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
                      2025-01-28, 02:04
                    • Javox
                      Williams Bros (New Alloa), Talking Head
                      Javox
                      APA z alko 4.4%

                      Chmiele: Magnum, Citra, Mosaic, Cascade.

                      Piana - sporo na początku potem pełna warstewka.
                      Lacing - sporo.
                      Gaz - średni.
                      Barwa - zamglony, blady żółty.
                      Aromat - lekko cytrusy i lekko skórka pomarańczowa.
                      Smak - słodkawe...
                      2024-12-04, 19:57
                    • iron
                      Gaffel Becker, Perlenzauber Gypsy Brewing
                      iron
                      Piwo numer jeden z kalendarza adwentowego.
                      .
                      Piana drobnopęcherzykowa.
                      Kolor słomkowo-żółty.
                      Zapach lekko kwiatowy
                      Smak przyjemny lekko słodowy złamany chmielem z lekkim miodowym posmakiem.

                      Całkiem przyjemne delikatne piwo w stylu bodajże koelsch...
                      2024-12-01, 23:13
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...