Bomadil13 - mam dla ciebie zachwycający przepis na bazie piwa, którym raczę się baardzo często. Jest to tradycyjny czeski gulasz. Jak znasz zapach czeskiej gospody to gotując go, zaraz ci się ten zapach przypomni (oczywiście, jeśli zmieszasz z nim zapach tanich fajek
Zatem do dzieła - oto skład:
pół kg mięsa (najlepiej łopatki czy karczku)
jedna, dwie (jak kto lubi) łyżki czerwonej papryki
olej lub smalec (wolę smalec)
łyżeczka kminku (nie więcej!)
kromka razowego chleba (ciemnego i cierpkiego)
2 duże cebule
butelka piwa
sól, pieprz czarny
Cebulę pokrój w talarki, posyp papryką i zarumień. Mięso (pokrojone w sporą kostkę)poprusz papryką i dodaj do cebuli. Stale mieszając smaż 10 minut. Wlej połowę piwa, zasyp kminkiem i przykryj rondel na ok 45 min smażąc to na małym ogniu (jak się wygotuje to dolewaj od czasu do czasu trochę piwa i wody). Po 45 min wkrusz kromkę razowca i zalej resztą piwa. Gotuj jeszcze 15 min. Przypraw solą i pieprzem. Najlepiej jeść to z czeskimi knedlikami (do kupienia nawet w przygranicznych budach, ale mają bardzo mały termin ważności). Ja jednak lubię też zjeść to po prostu z białym pieczywem lub kluskami na parze. Ziemniaki nie wchodzą raczej w grę. smacznego
Zatem do dzieła - oto skład:
pół kg mięsa (najlepiej łopatki czy karczku)
jedna, dwie (jak kto lubi) łyżki czerwonej papryki
olej lub smalec (wolę smalec)
łyżeczka kminku (nie więcej!)
kromka razowego chleba (ciemnego i cierpkiego)
2 duże cebule
butelka piwa
sól, pieprz czarny
Cebulę pokrój w talarki, posyp papryką i zarumień. Mięso (pokrojone w sporą kostkę)poprusz papryką i dodaj do cebuli. Stale mieszając smaż 10 minut. Wlej połowę piwa, zasyp kminkiem i przykryj rondel na ok 45 min smażąc to na małym ogniu (jak się wygotuje to dolewaj od czasu do czasu trochę piwa i wody). Po 45 min wkrusz kromkę razowca i zalej resztą piwa. Gotuj jeszcze 15 min. Przypraw solą i pieprzem. Najlepiej jeść to z czeskimi knedlikami (do kupienia nawet w przygranicznych budach, ale mają bardzo mały termin ważności). Ja jednak lubię też zjeść to po prostu z białym pieczywem lub kluskami na parze. Ziemniaki nie wchodzą raczej w grę. smacznego
Comment