Bigos

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cez
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 1789

    Bigos

    Otworzyłem szafke i poczułem zapach suszonych grzybów z tegorocznego zbierania. Aromat ogarnął mnie tak mocno, że postanowiłem ugotować gar bigosu. Oprócz grzybów, wylądowąły w nim żeberka, pieczony boczek, kiełbasa, wędzone śliwki, cebula, pieprz, majeranek, jałowiec...

    Ciekaw jestem co Wy dodajecie do bigosu...
    Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.
  • zbysia
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.09
    • 907

    #2
    Zamiast wędzonych śliwek - których nie cierpię - śliwowice, może być czesko - słowacka . Wino czerwone. Wołowinka jest też niezła, ale w mieszance z wieprzem.
    fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

    Comment

    • Cez
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 1789

      #3
      Winko czerwone, czyli bigos na winie
      Śliwowica owszem. Dobrze towarzyszy podczas długiego gotowania.
      Jesli chodzi o mięsa to rzeczywiście pasują tylko czerwone.
      Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

      Comment

      • grzech
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.04
        • 4592

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez
        Otworzyłem szafke i poczułem zapach suszonych grzybów z tegorocznego zbierania. Aromat ogarnął mnie tak mocno, że postanowiłem ugotować gar bigosu. Oprócz grzybów, wylądowąły w nim żeberka, pieczony boczek, kiełbasa, wędzone śliwki, cebula, pieprz, majeranek, jałowiec...

        Ciekaw jestem co Wy dodajecie do bigosu...
        Ja dodaję jeszcze kapustę.

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Dobrze jest dodać do bigosu małego buraczka (do 3 cm obwodu), by nadać lepszego koloru.

          Ponadto stwierdzam, że najlepszy jest bigos jak się go nie trzyma w lodówce. Po trzech dniach się wtedy rewelwcyjnie przykisza i jest najlepszy na świecie.
          Attached Files
          Last edited by Shlangbaum; 2006-10-26, 13:45.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzech
            Ja dodaję jeszcze kapustę.
            ... eeeeh... może być. Byle nie za dużo bo bigos straci smak

            Jadłem bigos z odrobiną powideł śliwkowych. Zacny, zacny...
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • peter007
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.06
              • 2820

              #7
              Moja teściowa dodaje koncentrat pomidorowy. W smaku ja osobiście go nie odczuwam ale kolor jest wyraźnie pomarańczowy
              Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

              Comment

              • grzech
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.04
                • 4592

                #8
                Tak na poważnie to ja także dodaję przecier. Za to śliwek nie toleruję chyba, że w kompocie na Wigilię; cebuli takoż nie daję. W zamian musi być dużo grzybów. Nie można zapomnieć o kminku. Pieprzu sporo, także ziarnistego, jakieś ziele angielskie, nieco pieprzu ziołowego oraz rozmaitych ziół (tymianek, cząber). To jest wersja galicyjska. Na Podlasiu, gdzie aktualnie mieszkam, bigos jest rzadszy, słodszy, ogólnie delikatniejszy, mniej w nim mięsa, za to kiełbasę podaje się podgrzaną osobno.

                Comment

                • dryx
                  † 1966-2017 Piwosz w Raju
                  • 2002.04
                  • 1735

                  #9
                  Bigos robię tylko dwa razy do roku, niestety jest to pracochłonna potrwa - trwa to 3 dni. Taki jednodniowy bigos to nie bigos, tylko kapusta z mięsem. Wywar oczywiście z mięsa wołowego(rosołowe) i wieprzowego( tu najlepsza łopatka-1 kg) plus warzywa. Później dodaje główkę poszatkowanej kapusty, kapustę kiszoną gotuje osobno z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym i ją następnie dodaję. Kapusty łączę i to wszystko dnia pierwszego. Na drugi dzień dopiero dodaję ziarna jałowca (mam w ogrodzie), suszone- wcześniej namoczone grzyby, suszone śliwki a po jakimś czasie szklankę czerwonego wytrawnego wina. Nie dodaję kiełbasy, tylko pokrojone mięso z wywaru plus przesmażony boczek. . Trzeciego dnia podgrzewany ponownie i dopiero wtedy ma właściwy smak, aromat i kolor. Nie dodaję żadnych rosołków, koncetratów pomidorowych czy powideł, - jest to zbyteczne, cebuli również nie dodaje - powoduje przedwczesne kwaśnięcie. Taki naturalny bigos jest naprawdę jadalny przez wiele świątecznych dni .

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #10
                    Bigos MUSI sie przypalic zdziebko. Inaczej to nie bigos i kolor odpowiedni przybiera
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9071

                      #11
                      Fajnie jak jest mróz na dworze i codziennie po gotowaniu na mrozik, ...............na kuchenkę, na mrozik, na kuchenkę............ do żołądka i piwko
                      mniam, mniam
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • Cez
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.01
                        • 1789

                        #12
                        Właśnie wróciłem z podróży. Bigos na kuchence, a piwo powoli osiada w żołądku...
                        Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X