Gęś na św. Marcina po mojemu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    Gęś na św. Marcina po mojemu

    Aby tradycji stało się zadość na świętego Marcina upiekłem gęś (proboszcz nawet dał dyspensę na urządzenie imienin w piątek bo na weekend ludzie na wybory jadą ).

    przepis z książki kucharskiej zmodyfikowałem o dodatki

    Składniki na 6 osób:

    -gęś 2,5-3 kg
    -200 g kaszy perlistej grubej
    -jeden por
    -dwie garście suszonych grzybów
    -mała cebula
    -0,5 l piwa
    -jabłko
    -przyprawy

    Gęś należy robić przezdwa dni !

    Dzień pierwszy
    1). Obcinamy szyję, końcówki skrzydeł i złogi tłuszcu na kuprze.
    2). Gotujemy gęś w dużym garnku przez 3 minuty i wylewamy całą tą tłustą żółtą paskudną ciecz.
    3). Gotujemy gęś drugi raz. Przez 30 minut. Tym razem z grzybami, porem i przypaloną nad palnikiem gazowym, albo jeszcze lepiej na blasze cebulą. Całość solimy i doprawiamy wegetą.
    4). Gęś odstawiamy i kładziemy gdzieś aby pięknie wyschła na drugi dzień.
    5). Wywar jeszcze chwilkę gotujemy i zostawiamy na drugi dzień w temperaturze pokojowej aby nabrała zapaszku i lekko przykisła.

    Dzień drugi
    1). Gotujemy w wywarze kaszę i zostawiamy ją aby 'doszła'. Ugotowane dnia poprzedniego w wywarze jarzyny i grzyby siekamy wcześniej na drobno.
    2). Ugotowaną kaszą nadziewamy gęś.
    3). Otwór w kuprze zastawiamy jabłkiem, od razu pokrojonym na tyle kawałeczków ile będzie porcji.
    4). Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego piwo.
    6). Doprawiamy.
    7). Pieczemy przez 90 minut, polewając co jakiś czas gęś piwem z naczynia.

    Podajemy
    z bagietką i masłem, najlepiej czosnkowym, własne roboty Do tego dobre piwo (u mnie beczka 5 l Zwickla)

    Poniżej zdjęcie mojej gęsi przed upieczeniem.
    Attached Files

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !
  • kot_z_cheshire
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.11
    • 2201

    #2
    Boże, ta gęś jest goła!!!!! Wstyd i sromota......

    Smacznego
    Młode koty mają adhd, niestety.
    Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
    Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
    Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

    Comment

    • barthez
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.07
      • 367

      #3
      A ja jestem ciekawy tej poezji smaku po upieczeniu, da się jakąś fotkę zamieścić:>?
      Tak w ogóle nie miałeś problemu żeby dostać gęś?
      pozdrawiam i smacznego, zdrowie wszystkich Marcinów

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barthez
        A ja jestem ciekawy tej poezji smaku po upieczeniu, da się jakąś fotkę zamieścić:>?
        Tak w ogóle nie miałeś problemu żeby dostać gęś?
        Gęś można bez problemu kupić w każdym hipermarkecia, ja kupiłem w Makro. A co do fotki upieczonej gęsi, to kiedy się ogarnę z poimprezowego bałaganu to zamieszczę

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Tylko dlaczego wegetaaaa ??!!
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Mnie ciekawi, jak smakowała. Bo z mojego doświadczenia mięcho najpierw gotowane, później pieczone traci sporo walorów - lepsze jest pieczone od surowości.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #7
              W smaku przypominało mięso królika. Gęś trzeba wcześniej podgotować dla zlikwidowania złogów tłuszczu i by nie trzeba było jej piec przez 6 godzin

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • barthez
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.07
                • 367

                #8
                Jeszcze jedno pytanie, jakiego piwa użyłeś do pieczenia?

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #9
                  Własnego ciemnego lagerka

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X