Nieznalazłem nic na ten temat więc się pochwalę co wczoraj wyczarowałem.
Zakupiłem na stawach milickich amura, ale może być i inna ryba, najlepsza jest drobnica np. okonie, karasie.
Rybę sprawiamy, skrobiemy, i dzielimy na dzwonka. Małe rybki zostawiamy w całości. Solimy, pieprzymy, i posypujemy przyprawą do ryb. Przy okazji polecam sklep z przyprawami na Wita Stwosza we Wrocku.
Tak przyprawiona rybę odkładamy w chłodne miejsce i przygotowujemy marynate.
3 szklanki wody, 1 szklanka octu spirytusowego 10%, 0,5 szklanki octu winnego, sok z połówki cytryny, sól i cukier do smaku, liść laurowy, pieprz - ziarnka, gorczyca, ziele angielskie, goździk, dwa ząbki czosnku, marchewka pokrojona w plasterki to samo z korzeniem pietruszki, cebula pokrojona w półplasterki. To wszystko gotujemy do czasu aż warzywa będą półmiękkie.
Ugotowaną marynate odstawiamy do ostygnięcia i zaczynamy smażyć rybę.
Obtaczamy ją w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju lub oliwie w której wcześniej smażyło się kilka ząbków czosnku w łupinkach.
Ryby studzimy, wkładamy do słoików i zalewamy marynatą wraz z warzywami, zamykamy słoje i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tyg.
smacznego
Zakupiłem na stawach milickich amura, ale może być i inna ryba, najlepsza jest drobnica np. okonie, karasie.
Rybę sprawiamy, skrobiemy, i dzielimy na dzwonka. Małe rybki zostawiamy w całości. Solimy, pieprzymy, i posypujemy przyprawą do ryb. Przy okazji polecam sklep z przyprawami na Wita Stwosza we Wrocku.
Tak przyprawiona rybę odkładamy w chłodne miejsce i przygotowujemy marynate.
3 szklanki wody, 1 szklanka octu spirytusowego 10%, 0,5 szklanki octu winnego, sok z połówki cytryny, sól i cukier do smaku, liść laurowy, pieprz - ziarnka, gorczyca, ziele angielskie, goździk, dwa ząbki czosnku, marchewka pokrojona w plasterki to samo z korzeniem pietruszki, cebula pokrojona w półplasterki. To wszystko gotujemy do czasu aż warzywa będą półmiękkie.
Ugotowaną marynate odstawiamy do ostygnięcia i zaczynamy smażyć rybę.
Obtaczamy ją w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju lub oliwie w której wcześniej smażyło się kilka ząbków czosnku w łupinkach.
Ryby studzimy, wkładamy do słoików i zalewamy marynatą wraz z warzywami, zamykamy słoje i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tyg.
smacznego
Comment