wołowina w porterze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • solozzo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.08
    • 87

    #1

    wołowina w porterze

    może ktoś wrzuci jakis sprawdzony przepis na wołowine w portrze??
    vere sede vacante est
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9223

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solozzo
    może ktoś wrzuci jakis sprawdzony przepis na wołowine w portrze??
    Proponuję, żebyś Ty to zrobił
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Adela
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.07
      • 37

      #3
      OO A ja mam dobry przepis. Bierzesz udziec wołowy, dzień przed pieczeniem tłuczesz mięso i nacierasz cytryną z czosnkiem i ewentualnie solą, posypujesz mięso majerankiem solą pieprzem, dobre jest też z szafranem. Zalewasz potem piwem i zostawiasz na noc. Ja dolewam jeszcze trochę oliwy. Możesz też dodać np. owocy jałowca czy liści laurowych. Następnego dnia pieczesz w temp. 200-220 stopni przez koło 1,5 h polewając sosem i sprawdzając czy jest już miękkie. Na ostatni 20 minut zdejmujesz pokrywę brytfany i tyle. Przepis sprawdzony wielokrotnie ( o opinię możesz zapytać Maidenowca). Smacznego

      Comment

      • Jabi
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.04
        • 7

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solozzo
        może ktoś wrzuci jakis sprawdzony przepis na wołowine w portrze??
        witam
        ja znalazłem przepis akurat z jasnym piwem ale możesz spróbować też i z porterem.

        Składniki

        300g wołowiny
        2 cebule
        2 marchewki
        400g ziemniaków
        30g świeżego masła
        1 łyżka stołowa mąki
        1 szklanka jasnego piwa
        liść laurowy
        mielony czarny

        Mięso (najlepiej kawałki polędwicy) pociąć w cienkie plastry, rozbić, posolić, popierzyć i posypać drobno zmielonym liściem laurowym. Następnie mięso zalać piwem, przykryć naczynie talerzem lub pokrywką i odtawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Potem mięso wyjąć z zalewy, osuszyć i obsypać mąką. W brytfannie w 30-40 sekund roztopić masło, włożyć mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron w ciągu 2-3 minut. Mięso wyjąć, na jego miejsce w brytfannie wrzucić pokrojoną marchew i podgrzewać ją przez 2,5 minuty. Zamieszać 1-2 raz. Do naczynia żaroodpornego układamy warstawami marchew, mięso i ziemniaki. Dolać połowę piwa, w którym leżało mięso i zapiec w piekarniku w przykrytym pokrywą naczyniu na średnim ogniu przez 20 minut. W razie potrzeby - dolewać piwa. do dania podajemy świeżą sałatę. Smacznego
        Piwo pomaga od 1862 roku

        Comment

        • adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9866

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jabi
          witam
          ja znalazłem przepis akurat z jasnym piwem ale możesz spróbować też i z porterem.

          Składniki

          300g wołowiny
          2 cebule
          2 marchewki
          400g ziemniaków
          30g świeżego masła
          1 łyżka stołowa mąki
          1 szklanka jasnego piwa
          liść laurowy
          mielony czarny

          Mięso (najlepiej kawałki polędwicy) pociąć w cienkie plastry, rozbić, posolić, popierzyć i posypać drobno zmielonym liściem laurowym. Następnie mięso zalać piwem, przykryć naczynie talerzem lub pokrywką i odtawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Potem mięso wyjąć z zalewy, osuszyć i obsypać mąką. W brytfannie w 30-40 sekund roztopić masło, włożyć mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron w ciągu 2-3 minut. Mięso wyjąć, na jego miejsce w brytfannie wrzucić pokrojoną marchew i podgrzewać ją przez 2,5 minuty. Zamieszać 1-2 raz. Do naczynia żaroodpornego układamy warstawami marchew, mięso i ziemniaki. Dolać połowę piwa, w którym leżało mięso i zapiec w piekarniku w przykrytym pokrywą naczyniu na średnim ogniu przez 20 minut. W razie potrzeby - dolewać piwa. do dania podajemy świeżą sałatę. Smacznego
          Do tego przepisu - jeszcze odrobona kminku.
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Latarnik
            Najlepsza NEIPA swiata - przepis
            Latarnik
            Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
            Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


            Tree House Brewing Company: Julius clone


            (5 gallons/19 L, all-grain)
            ...
            2022-03-19, 22:31
          • dadek
            Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
            dadek
            Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
            2025-02-09, 23:58
          • joshx
            Bitter/Ale/ Strong Ale
            joshx
            Witam. Możecie polecić jakiś sprawdzony zestaw surowców (20L) do uwarzenia Brytyjskiego Ale czy nawet Strong Ale. Ewentualnie jakiś sprawdzony przepis na którego podstawie można by samemu dobrać surowce. Ekstrakt 12 Blg lub nieco powyżej. Generalnie zależy mi żeby oprócz biszkoptów w smaku...
            2023-01-12, 00:35
          • Flino
            Jak czytać przepis ?
            Flino
            Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
            1. Składniki:
            • pilzeński Litovel 4,25 kg;
            • monachijski Litovel 0,9 kg;
            • karmel jasny 0,5 kg
            • caraaroma 0,35;
            • chmiel Marynka granulat 40 g;
            • chmiel Lubelski granulat 25 g;
            • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
            2....
            2021-11-17, 10:49
          • kaczka116
            Pod Wielką Solą, Żupne APA
            kaczka116
            Piwo gotowe do oceny
            2020-07-04, 18:22
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...