może ktoś wrzuci jakis sprawdzony przepis na wołowine w portrze??
wołowina w porterze
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solozzomoże ktoś wrzuci jakis sprawdzony przepis na wołowine w portrze??Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
-
-
OO A ja mam dobry przepis. Bierzesz udziec wołowy, dzień przed pieczeniem tłuczesz mięso i nacierasz cytryną z czosnkiem i ewentualnie solą, posypujesz mięso majerankiem solą pieprzem, dobre jest też z szafranem. Zalewasz potem piwem i zostawiasz na noc. Ja dolewam jeszcze trochę oliwy. Możesz też dodać np. owocy jałowca czy liści laurowych. Następnego dnia pieczesz w temp. 200-220 stopni przez koło 1,5 h polewając sosem i sprawdzając czy jest już miękkie. Na ostatni 20 minut zdejmujesz pokrywę brytfany i tyle. Przepis sprawdzony wielokrotnie ( o opinię możesz zapytać Maidenowca). Smacznego
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solozzomoże ktoś wrzuci jakis sprawdzony przepis na wołowine w portrze??
ja znalazłem przepis akurat z jasnym piwem ale możesz spróbować też i z porterem.
Składniki
300g wołowiny
2 cebule
2 marchewki
400g ziemniaków
30g świeżego masła
1 łyżka stołowa mąki
1 szklanka jasnego piwa
liść laurowy
mielony czarny
Mięso (najlepiej kawałki polędwicy) pociąć w cienkie plastry, rozbić, posolić, popierzyć i posypać drobno zmielonym liściem laurowym. Następnie mięso zalać piwem, przykryć naczynie talerzem lub pokrywką i odtawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Potem mięso wyjąć z zalewy, osuszyć i obsypać mąką. W brytfannie w 30-40 sekund roztopić masło, włożyć mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron w ciągu 2-3 minut. Mięso wyjąć, na jego miejsce w brytfannie wrzucić pokrojoną marchew i podgrzewać ją przez 2,5 minuty. Zamieszać 1-2 raz. Do naczynia żaroodpornego układamy warstawami marchew, mięso i ziemniaki. Dolać połowę piwa, w którym leżało mięso i zapiec w piekarniku w przykrytym pokrywą naczyniu na średnim ogniu przez 20 minut. W razie potrzeby - dolewać piwa. do dania podajemy świeżą sałatę. Smacznego
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jabiwitam
ja znalazłem przepis akurat z jasnym piwem ale możesz spróbować też i z porterem.
Składniki
300g wołowiny
2 cebule
2 marchewki
400g ziemniaków
30g świeżego masła
1 łyżka stołowa mąki
1 szklanka jasnego piwa
liść laurowy
mielony czarny
Mięso (najlepiej kawałki polędwicy) pociąć w cienkie plastry, rozbić, posolić, popierzyć i posypać drobno zmielonym liściem laurowym. Następnie mięso zalać piwem, przykryć naczynie talerzem lub pokrywką i odtawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Potem mięso wyjąć z zalewy, osuszyć i obsypać mąką. W brytfannie w 30-40 sekund roztopić masło, włożyć mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron w ciągu 2-3 minut. Mięso wyjąć, na jego miejsce w brytfannie wrzucić pokrojoną marchew i podgrzewać ją przez 2,5 minuty. Zamieszać 1-2 raz. Do naczynia żaroodpornego układamy warstawami marchew, mięso i ziemniaki. Dolać połowę piwa, w którym leżało mięso i zapiec w piekarniku w przykrytym pokrywą naczyniu na średnim ogniu przez 20 minut. W razie potrzeby - dolewać piwa. do dania podajemy świeżą sałatę. SmacznegoBrowar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
Comment