wołowina w porterze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • solozzo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.08
    • 87

    wołowina w porterze

    może ktoś wrzuci jakis sprawdzony przepis na wołowine w portrze??
    vere sede vacante est
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9081

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solozzo
    może ktoś wrzuci jakis sprawdzony przepis na wołowine w portrze??
    Proponuję, żebyś Ty to zrobił
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Adela
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.07
      • 37

      #3
      OO A ja mam dobry przepis. Bierzesz udziec wołowy, dzień przed pieczeniem tłuczesz mięso i nacierasz cytryną z czosnkiem i ewentualnie solą, posypujesz mięso majerankiem solą pieprzem, dobre jest też z szafranem. Zalewasz potem piwem i zostawiasz na noc. Ja dolewam jeszcze trochę oliwy. Możesz też dodać np. owocy jałowca czy liści laurowych. Następnego dnia pieczesz w temp. 200-220 stopni przez koło 1,5 h polewając sosem i sprawdzając czy jest już miękkie. Na ostatni 20 minut zdejmujesz pokrywę brytfany i tyle. Przepis sprawdzony wielokrotnie ( o opinię możesz zapytać Maidenowca). Smacznego

      Comment

      • Jabi
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.04
        • 7

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solozzo
        może ktoś wrzuci jakis sprawdzony przepis na wołowine w portrze??
        witam
        ja znalazłem przepis akurat z jasnym piwem ale możesz spróbować też i z porterem.

        Składniki

        300g wołowiny
        2 cebule
        2 marchewki
        400g ziemniaków
        30g świeżego masła
        1 łyżka stołowa mąki
        1 szklanka jasnego piwa
        liść laurowy
        mielony czarny

        Mięso (najlepiej kawałki polędwicy) pociąć w cienkie plastry, rozbić, posolić, popierzyć i posypać drobno zmielonym liściem laurowym. Następnie mięso zalać piwem, przykryć naczynie talerzem lub pokrywką i odtawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Potem mięso wyjąć z zalewy, osuszyć i obsypać mąką. W brytfannie w 30-40 sekund roztopić masło, włożyć mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron w ciągu 2-3 minut. Mięso wyjąć, na jego miejsce w brytfannie wrzucić pokrojoną marchew i podgrzewać ją przez 2,5 minuty. Zamieszać 1-2 raz. Do naczynia żaroodpornego układamy warstawami marchew, mięso i ziemniaki. Dolać połowę piwa, w którym leżało mięso i zapiec w piekarniku w przykrytym pokrywą naczyniu na średnim ogniu przez 20 minut. W razie potrzeby - dolewać piwa. do dania podajemy świeżą sałatę. Smacznego
        Piwo pomaga od 1862 roku

        Comment

        • adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9865

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jabi
          witam
          ja znalazłem przepis akurat z jasnym piwem ale możesz spróbować też i z porterem.

          Składniki

          300g wołowiny
          2 cebule
          2 marchewki
          400g ziemniaków
          30g świeżego masła
          1 łyżka stołowa mąki
          1 szklanka jasnego piwa
          liść laurowy
          mielony czarny

          Mięso (najlepiej kawałki polędwicy) pociąć w cienkie plastry, rozbić, posolić, popierzyć i posypać drobno zmielonym liściem laurowym. Następnie mięso zalać piwem, przykryć naczynie talerzem lub pokrywką i odtawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Potem mięso wyjąć z zalewy, osuszyć i obsypać mąką. W brytfannie w 30-40 sekund roztopić masło, włożyć mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron w ciągu 2-3 minut. Mięso wyjąć, na jego miejsce w brytfannie wrzucić pokrojoną marchew i podgrzewać ją przez 2,5 minuty. Zamieszać 1-2 raz. Do naczynia żaroodpornego układamy warstawami marchew, mięso i ziemniaki. Dolać połowę piwa, w którym leżało mięso i zapiec w piekarniku w przykrytym pokrywą naczyniu na średnim ogniu przez 20 minut. W razie potrzeby - dolewać piwa. do dania podajemy świeżą sałatę. Smacznego
          Do tego przepisu - jeszcze odrobona kminku.
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

          Comment

          Przetwarzanie...
          X