Pierogi drożdżowe z cieciorką

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAQBA
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.08
    • 1352

    Pierogi drożdżowe z cieciorką

    Świetne do piwa i nie tylko.
    Farsz:
    2 paczuszki ciecierzycy (cieciorki / grochu włoskiego - pod takimi nazwami również występują) namoczyć na noc w wodzie (woda musi znacznie przykrywać ziarna)
    Następnego dnia ugotować do miękkości, NIE SOLIĆ,
    Ugotowaną ciecierzycę z odrobiną wody w której się gotowała zmielić najlepiej w melakserze dodając:
    - sól + - 1 łyżeczka
    - czosnek jak kto lubi 4-6 dużych ząbków
    - chili, pieprz do smaku
    - sok z cytryny
    - sos sojowy (może być sojowo - grzybowy)
    - olej lub oliwa z oliwek
    Konsystencja gęstej Śmietany.
    Ciasto:
    Na stolnicę wysypać 1 kg mąki (wrocławska, poznańskia coś w tym typie) dodać 2 kostki masła ( lub zamiennie masło + margaryna - 400 g) 1 kubek kwaśnej gęstej śmietany (400 -450 ml) 10 dkg drożdzy pokruszyć + sól.
    Całość wyrobić na stolnicy i zostawić na 5-10 min do wyrośnięcia.
    Brać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na stolnicy i robić dość duże krążki, nadziać farszem, zalepić.
    Na blachę położyć papier do pieczenia (lub papier śniadaniowy), niczym nie smarować.
    Pierogi przed włożeniem na blachę posmarować zmąconym jajkiem i posypać czym kto lubi
    - kminek, sezam, zioła prowansalskie, orzechy włoskie potłuczone drobno, siemie lniane i co wam jeszcze wena twórcza przyniesie na myśl.
    Wychodzi tego naprawdę spora ilość na dużą imprezę, a pierożki są sycące. Jeżeli chcecie mniejszą ilość to należy tylko zmniejszyć proporcje.
    Naj lepsze są na ciepło po wyjęciu z piekarnika. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym,
    Smacznego !
    Last edited by JAQBA; 2006-11-25, 18:39.
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAQBA
    Ś(...)2 paczuszki ciecierzycy (...)
    A ile gram ma taka "paczuszka"?
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

      #3
      Muszę przyznać ,że pierogi pierwsza klasa pomimo tego, że jadłem je na zimno wczoraj na spotkaniu przy piwie. Dzięki Jagoda
      MM961
      4:-)

      Comment

      • JAQBA
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.08
        • 1352

        #4
        1 paczka cieciorki zwykle ma 250 g.
        Kupuję zazwyczjaj w "zdrowej żywności".

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierożki owe znakomite są, a z sosem "Jagodowym" jeszcze lepsze, mniam
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • BigLebowski
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.09
            • 158

            #6
            Wyśmienitości!!!
            Piwo jest prawdopodobnie jedną z najlepszych rzeczy, jakie pojawiły się na ziemi - oprócz mnie, tak... to dwa z największych objawień na powierzchni ziemi. Więc... pasujemy do siebie.

            Comment

            • JAQBA
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.08
              • 1352

              #7
              Ciasto drożdżowe świetnie nadaje się na paszteciki, wystarczy tylko zamiast cieciorki dodać jakiś inny farsz.
              Może to być mięso mielone z pieczarkami (pieczarki przesmażyć na oleju i maśle z cebulą + przesmażone mięso, dodać jajko doprawić solą pieprzem - mamy farsz);
              mięso z kapustą kiszoną (zbyt kwaśną kapustę przepłukać wodą, pokroić i przesmażyć z cebulą + przesmażone mięso);
              grzyby z kapustą (obróbka j.w.);
              mięso z papryką (obróbka j.w.); itp. itd. co tylko Wam przyjdzie do głowy - o właśnie szpinak, tak szpinak z mięsem lub bez jest doby, koniecznie z czosnkiem i dodatkiem śmietany kremówki.

              Comment

              • BigLebowski
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.09
                • 158

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAQBA
                Ciasto drożdżowe świetnie nadaje się na paszteciki, wystarczy tylko zamiast cieciorki dodać jakiś inny farsz.
                Może to być mięso mielone z pieczarkami (pieczarki przesmażyć na oleju i maśle z cebulą + przesmażone mięso, dodać jajko doprawić solą pieprzem - mamy farsz);
                mięso z kapustą kiszoną (zbyt kwaśną kapustę przepłukać wodą, pokroić i przesmażyć z cebulą + przesmażone mięso);
                grzyby z kapustą (obróbka j.w.);
                mięso z papryką (obróbka j.w.); itp. itd. co tylko Wam przyjdzie do głowy - o właśnie szpinak, tak szpinak z mięsem lub bez jest doby, koniecznie z czosnkiem i dodatkiem śmietany kremówki.
                Jak tak to wszystko czytam to się głodny robię natychmiast
                Piwo jest prawdopodobnie jedną z najlepszych rzeczy, jakie pojawiły się na ziemi - oprócz mnie, tak... to dwa z największych objawień na powierzchni ziemi. Więc... pasujemy do siebie.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X