Świetne do piwa i nie tylko.
Farsz:
2 paczuszki ciecierzycy (cieciorki / grochu włoskiego - pod takimi nazwami również występują) namoczyć na noc w wodzie (woda musi znacznie przykrywać ziarna)
Następnego dnia ugotować do miękkości, NIE SOLIĆ,
Ugotowaną ciecierzycę z odrobiną wody w której się gotowała zmielić najlepiej w melakserze dodając:
- sól + - 1 łyżeczka
- czosnek jak kto lubi 4-6 dużych ząbków
- chili, pieprz do smaku
- sok z cytryny
- sos sojowy (może być sojowo - grzybowy)
- olej lub oliwa z oliwek
Konsystencja gęstej Śmietany.
Ciasto:
Na stolnicę wysypać 1 kg mąki (wrocławska, poznańskia coś w tym typie) dodać 2 kostki masła ( lub zamiennie masło + margaryna - 400 g) 1 kubek kwaśnej gęstej śmietany (400 -450 ml) 10 dkg drożdzy pokruszyć + sól.
Całość wyrobić na stolnicy i zostawić na 5-10 min do wyrośnięcia.
Brać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na stolnicy i robić dość duże krążki, nadziać farszem, zalepić.
Na blachę położyć papier do pieczenia (lub papier śniadaniowy), niczym nie smarować.
Pierogi przed włożeniem na blachę posmarować zmąconym jajkiem i posypać czym kto lubi
- kminek, sezam, zioła prowansalskie, orzechy włoskie potłuczone drobno, siemie lniane i co wam jeszcze wena twórcza przyniesie na myśl.
Wychodzi tego naprawdę spora ilość na dużą imprezę, a pierożki są sycące. Jeżeli chcecie mniejszą ilość to należy tylko zmniejszyć proporcje.
Naj lepsze są na ciepło po wyjęciu z piekarnika. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym,
Smacznego !
Farsz:
2 paczuszki ciecierzycy (cieciorki / grochu włoskiego - pod takimi nazwami również występują) namoczyć na noc w wodzie (woda musi znacznie przykrywać ziarna)
Następnego dnia ugotować do miękkości, NIE SOLIĆ,
Ugotowaną ciecierzycę z odrobiną wody w której się gotowała zmielić najlepiej w melakserze dodając:
- sól + - 1 łyżeczka
- czosnek jak kto lubi 4-6 dużych ząbków
- chili, pieprz do smaku
- sok z cytryny
- sos sojowy (może być sojowo - grzybowy)
- olej lub oliwa z oliwek
Konsystencja gęstej Śmietany.
Ciasto:
Na stolnicę wysypać 1 kg mąki (wrocławska, poznańskia coś w tym typie) dodać 2 kostki masła ( lub zamiennie masło + margaryna - 400 g) 1 kubek kwaśnej gęstej śmietany (400 -450 ml) 10 dkg drożdzy pokruszyć + sól.
Całość wyrobić na stolnicy i zostawić na 5-10 min do wyrośnięcia.
Brać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na stolnicy i robić dość duże krążki, nadziać farszem, zalepić.
Na blachę położyć papier do pieczenia (lub papier śniadaniowy), niczym nie smarować.
Pierogi przed włożeniem na blachę posmarować zmąconym jajkiem i posypać czym kto lubi
- kminek, sezam, zioła prowansalskie, orzechy włoskie potłuczone drobno, siemie lniane i co wam jeszcze wena twórcza przyniesie na myśl.
Wychodzi tego naprawdę spora ilość na dużą imprezę, a pierożki są sycące. Jeżeli chcecie mniejszą ilość to należy tylko zmniejszyć proporcje.
Naj lepsze są na ciepło po wyjęciu z piekarnika. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym,
Smacznego !
Comment