Świąteczny piernik dojrzewający

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAQBA
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.08
    • 1352

    Świąteczny piernik dojrzewający

    Piernik należy upiec przynajmniej 3 tygodnie przed spożyciem.
    Składniki:
    3 jajka
    1 pełna szklanka cukru
    1 szklanka miodu
    1 łyżka masła
    4 szklanki mąki
    1 duża (+- 300 ml) szkanka mleka
    1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczanej
    przyprawa do piernika
    bakalie - orzechy, figi, rodzynki, skórka pomarańczowa i cytrynowa, daktyle, śliwka suszona, migdały itp.
    Jajka z cukrem utrzeć do białości (jak do biszkopta) dodać resztę składników stale mieszając. Ciasto winno mieć konsystencję lejącą jak na babkę, biszkopta. Bakalie dać na końcu i wymięszać łyżką. Piec powoli
    w 160 stopniach, aż będzie suchy po próbie patyczka.
    Ciepły wycągnąć z blachy. Ostudzony owinąć w lnianą ściereczkę i zawinąć w foliowy worek.
    Przed podaniem polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
    Za tydzień piekę czego i Wam życzę - smacznego.
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #2
    Ja jednak mam nadzieję, że ten piernik jest dojRZewający
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • mluk
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.01
      • 778

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
      Ja jednak mam nadzieję, że ten piernik jest dojRZewający
      To mało ważne. Byle był pyszny.
      "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

      Comment

      • JAQBA
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.08
        • 1352

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
        Ja jednak mam nadzieję, że ten piernik jest dojRZewający
        Upss. Biję się w pierś.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X