Piernik należy upiec przynajmniej 3 tygodnie przed spożyciem.
Składniki:
3 jajka
1 pełna szklanka cukru
1 szklanka miodu
1 łyżka masła
4 szklanki mąki
1 duża (+- 300 ml) szkanka mleka
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczanej
przyprawa do piernika
bakalie - orzechy, figi, rodzynki, skórka pomarańczowa i cytrynowa, daktyle, śliwka suszona, migdały itp.
Jajka z cukrem utrzeć do białości (jak do biszkopta) dodać resztę składników stale mieszając. Ciasto winno mieć konsystencję lejącą jak na babkę, biszkopta. Bakalie dać na końcu i wymięszać łyżką. Piec powoli
w 160 stopniach, aż będzie suchy po próbie patyczka.
Ciepły wycągnąć z blachy. Ostudzony owinąć w lnianą ściereczkę i zawinąć w foliowy worek.
Przed podaniem polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Za tydzień piekę czego i Wam życzę - smacznego.
Składniki:
3 jajka
1 pełna szklanka cukru
1 szklanka miodu
1 łyżka masła
4 szklanki mąki
1 duża (+- 300 ml) szkanka mleka
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczanej
przyprawa do piernika
bakalie - orzechy, figi, rodzynki, skórka pomarańczowa i cytrynowa, daktyle, śliwka suszona, migdały itp.
Jajka z cukrem utrzeć do białości (jak do biszkopta) dodać resztę składników stale mieszając. Ciasto winno mieć konsystencję lejącą jak na babkę, biszkopta. Bakalie dać na końcu i wymięszać łyżką. Piec powoli
w 160 stopniach, aż będzie suchy po próbie patyczka.
Ciepły wycągnąć z blachy. Ostudzony owinąć w lnianą ściereczkę i zawinąć w foliowy worek.
Przed podaniem polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Za tydzień piekę czego i Wam życzę - smacznego.
Comment