Poświąteczna pyszota serowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

    Poświąteczna pyszota serowa

    Witam wszystkich piwnych łakomczuszków.
    Mamy okres poświąteczny, więc siłą rzeczy każdemu z nas zostały otwarte słoiki z ogórkami w occie, papryką, grzybkami, resztki wędlin itp. Warto to dobro zagospodarować w jakiś sensowny sposób. Ja polecam wykonanie pyszoty serowej.
    W tym celu nabywamy 70- 80 dkg sera żółtego typu salami ( ważne! ), 4 szt serków topionych o neutralnym smaku oraz pół kostki masła. Ser w kawałku owijamy folią spożywczą bardzo szczelnie i wkładamy do wrzącej wody. Niech się rozpuszcza. W tzw międzyczasie przygotowyjemy masę z serków topionych oraz połowy kostki masła. W/w składniki wkładamy do miski i rozcieramy na jednolitą masę. Następnie do otrzymanej masy dodajemy pokrojone w kosteczkę: ogórki konserwowe, paprykę w occie, grzybki w occie, wędlinki różnego rodzaju i co tam komu jeszcze w duszy gra. Całośc dośc obficie pieprzymy lub dodajemy papryczki chili. Sól jest raczej zbyteczna. Z całości wyrabiamy w miarę jednolitą masę.
    Gdy nasz ser zatopiony we wrzątku jest miękki na wskroś, rozkładamy go na blacie i rozwałkowujemy za pomocą wałka do ciasta, zwilżonego wodą, na cienki placek. Na wierzch tegoż placka nakładamy naszą masę serkowo- odpadkową i po równomiernym rozprowadzeniu na powierzchni całość zawijamy jak roladę. Gotową roladę zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. No a potem to już tylko paluchy lizać!. Wyśmienite z pieczywem, dobre bez niczego a najlepsze z kufelkiem zimnego piwa własnej roboty.
    Wszystkim łasuszkom smacznego życzy szczerze Wam oddany- Angasc.
  • mluk
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.01
    • 778

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
    Witam wszystkich piwnych łakomczuszków.
    Mamy okres poświąteczny, więc siłą rzeczy każdemu z nas zostały otwarte słoiki z ogórkami w occie, papryką, grzybkami, resztki wędlin itp. Warto to dobro zagospodarować w jakiś sensowny sposób. Ja polecam wykonanie pyszoty serowej.
    W tym celu nabywamy 70- 80 dkg sera żółtego typu salami ( ważne! ), 4 szt serków topionych o neutralnym smaku oraz pół kostki masła. Ser w kawałku owijamy folią spożywczą bardzo szczelnie i wkładamy do wrzącej wody. Niech się rozpuszcza. W tzw międzyczasie przygotowyjemy masę z serków topionych oraz połowy kostki masła. W/w składniki wkładamy do miski i rozcieramy na jednolitą masę. Następnie do otrzymanej masy dodajemy pokrojone w kosteczkę: ogórki konserwowe, paprykę w occie, grzybki w occie, wędlinki różnego rodzaju i co tam komu jeszcze w duszy gra. Całośc dośc obficie pieprzymy lub dodajemy papryczki chili. Sól jest raczej zbyteczna. Z całości wyrabiamy w miarę jednolitą masę.
    Gdy nasz ser zatopiony we wrzątku jest miękki na wskroś, rozkładamy go na blacie i rozwałkowujemy za pomocą wałka do ciasta, zwilżonego wodą, na cienki placek. Na wierzch tegoż placka nakładamy naszą masę serkowo- odpadkową i po równomiernym rozprowadzeniu na powierzchni całość zawijamy jak roladę. Gotową roladę zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. No a potem to już tylko paluchy lizać!. Wyśmienite z pieczywem, dobre bez niczego a najlepsze z kufelkiem zimnego piwa własnej roboty.
    Wszystkim łasuszkom smacznego życzy szczerze Wam oddany- Angasc.
    Toż to genialne.

    Niedługo zrobię.
    "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

    Comment

    • angasc
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.04
      • 977

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mluk
      Toż to genialne.

      Niedługo zrobię.
      Nie tyle genialne, co przepyszne.
      Smacznego i

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #4
        O w mordę. Jak raz wszystkie słoiki z marynatami nienaruszone, ale specjalnie pootwieram, żeby wypróbować ten wariacki przepis. W tym szaleństwie jest metoda!

        Comment

        Przetwarzanie...
        X