Witam wszystkich piwnych łakomczuszków.
Mamy okres poświąteczny, więc siłą rzeczy każdemu z nas zostały otwarte słoiki z ogórkami w occie, papryką, grzybkami, resztki wędlin itp. Warto to dobro zagospodarować w jakiś sensowny sposób. Ja polecam wykonanie pyszoty serowej.
W tym celu nabywamy 70- 80 dkg sera żółtego typu salami ( ważne! ), 4 szt serków topionych o neutralnym smaku oraz pół kostki masła. Ser w kawałku owijamy folią spożywczą bardzo szczelnie i wkładamy do wrzącej wody. Niech się rozpuszcza. W tzw międzyczasie przygotowyjemy masę z serków topionych oraz połowy kostki masła. W/w składniki wkładamy do miski i rozcieramy na jednolitą masę. Następnie do otrzymanej masy dodajemy pokrojone w kosteczkę: ogórki konserwowe, paprykę w occie, grzybki w occie, wędlinki różnego rodzaju i co tam komu jeszcze w duszy gra. Całośc dośc obficie pieprzymy lub dodajemy papryczki chili. Sól jest raczej zbyteczna. Z całości wyrabiamy w miarę jednolitą masę.
Gdy nasz ser zatopiony we wrzątku jest miękki na wskroś, rozkładamy go na blacie i rozwałkowujemy za pomocą wałka do ciasta, zwilżonego wodą, na cienki placek. Na wierzch tegoż placka nakładamy naszą masę serkowo- odpadkową i po równomiernym rozprowadzeniu na powierzchni całość zawijamy jak roladę. Gotową roladę zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. No a potem to już tylko paluchy lizać!. Wyśmienite z pieczywem, dobre bez niczego a najlepsze z kufelkiem zimnego piwa własnej roboty.
Wszystkim łasuszkom smacznego życzy szczerze Wam oddany- Angasc.
Mamy okres poświąteczny, więc siłą rzeczy każdemu z nas zostały otwarte słoiki z ogórkami w occie, papryką, grzybkami, resztki wędlin itp. Warto to dobro zagospodarować w jakiś sensowny sposób. Ja polecam wykonanie pyszoty serowej.
W tym celu nabywamy 70- 80 dkg sera żółtego typu salami ( ważne! ), 4 szt serków topionych o neutralnym smaku oraz pół kostki masła. Ser w kawałku owijamy folią spożywczą bardzo szczelnie i wkładamy do wrzącej wody. Niech się rozpuszcza. W tzw międzyczasie przygotowyjemy masę z serków topionych oraz połowy kostki masła. W/w składniki wkładamy do miski i rozcieramy na jednolitą masę. Następnie do otrzymanej masy dodajemy pokrojone w kosteczkę: ogórki konserwowe, paprykę w occie, grzybki w occie, wędlinki różnego rodzaju i co tam komu jeszcze w duszy gra. Całośc dośc obficie pieprzymy lub dodajemy papryczki chili. Sól jest raczej zbyteczna. Z całości wyrabiamy w miarę jednolitą masę.
Gdy nasz ser zatopiony we wrzątku jest miękki na wskroś, rozkładamy go na blacie i rozwałkowujemy za pomocą wałka do ciasta, zwilżonego wodą, na cienki placek. Na wierzch tegoż placka nakładamy naszą masę serkowo- odpadkową i po równomiernym rozprowadzeniu na powierzchni całość zawijamy jak roladę. Gotową roladę zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. No a potem to już tylko paluchy lizać!. Wyśmienite z pieczywem, dobre bez niczego a najlepsze z kufelkiem zimnego piwa własnej roboty.
Wszystkim łasuszkom smacznego życzy szczerze Wam oddany- Angasc.
Comment