Poświąteczna pyszota serowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

    #1

    Poświąteczna pyszota serowa

    Witam wszystkich piwnych łakomczuszków.
    Mamy okres poświąteczny, więc siłą rzeczy każdemu z nas zostały otwarte słoiki z ogórkami w occie, papryką, grzybkami, resztki wędlin itp. Warto to dobro zagospodarować w jakiś sensowny sposób. Ja polecam wykonanie pyszoty serowej.
    W tym celu nabywamy 70- 80 dkg sera żółtego typu salami ( ważne! ), 4 szt serków topionych o neutralnym smaku oraz pół kostki masła. Ser w kawałku owijamy folią spożywczą bardzo szczelnie i wkładamy do wrzącej wody. Niech się rozpuszcza. W tzw międzyczasie przygotowyjemy masę z serków topionych oraz połowy kostki masła. W/w składniki wkładamy do miski i rozcieramy na jednolitą masę. Następnie do otrzymanej masy dodajemy pokrojone w kosteczkę: ogórki konserwowe, paprykę w occie, grzybki w occie, wędlinki różnego rodzaju i co tam komu jeszcze w duszy gra. Całośc dośc obficie pieprzymy lub dodajemy papryczki chili. Sól jest raczej zbyteczna. Z całości wyrabiamy w miarę jednolitą masę.
    Gdy nasz ser zatopiony we wrzątku jest miękki na wskroś, rozkładamy go na blacie i rozwałkowujemy za pomocą wałka do ciasta, zwilżonego wodą, na cienki placek. Na wierzch tegoż placka nakładamy naszą masę serkowo- odpadkową i po równomiernym rozprowadzeniu na powierzchni całość zawijamy jak roladę. Gotową roladę zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. No a potem to już tylko paluchy lizać!. Wyśmienite z pieczywem, dobre bez niczego a najlepsze z kufelkiem zimnego piwa własnej roboty.
    Wszystkim łasuszkom smacznego życzy szczerze Wam oddany- Angasc.
  • mluk
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.01
    • 778

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
    Witam wszystkich piwnych łakomczuszków.
    Mamy okres poświąteczny, więc siłą rzeczy każdemu z nas zostały otwarte słoiki z ogórkami w occie, papryką, grzybkami, resztki wędlin itp. Warto to dobro zagospodarować w jakiś sensowny sposób. Ja polecam wykonanie pyszoty serowej.
    W tym celu nabywamy 70- 80 dkg sera żółtego typu salami ( ważne! ), 4 szt serków topionych o neutralnym smaku oraz pół kostki masła. Ser w kawałku owijamy folią spożywczą bardzo szczelnie i wkładamy do wrzącej wody. Niech się rozpuszcza. W tzw międzyczasie przygotowyjemy masę z serków topionych oraz połowy kostki masła. W/w składniki wkładamy do miski i rozcieramy na jednolitą masę. Następnie do otrzymanej masy dodajemy pokrojone w kosteczkę: ogórki konserwowe, paprykę w occie, grzybki w occie, wędlinki różnego rodzaju i co tam komu jeszcze w duszy gra. Całośc dośc obficie pieprzymy lub dodajemy papryczki chili. Sól jest raczej zbyteczna. Z całości wyrabiamy w miarę jednolitą masę.
    Gdy nasz ser zatopiony we wrzątku jest miękki na wskroś, rozkładamy go na blacie i rozwałkowujemy za pomocą wałka do ciasta, zwilżonego wodą, na cienki placek. Na wierzch tegoż placka nakładamy naszą masę serkowo- odpadkową i po równomiernym rozprowadzeniu na powierzchni całość zawijamy jak roladę. Gotową roladę zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. No a potem to już tylko paluchy lizać!. Wyśmienite z pieczywem, dobre bez niczego a najlepsze z kufelkiem zimnego piwa własnej roboty.
    Wszystkim łasuszkom smacznego życzy szczerze Wam oddany- Angasc.
    Toż to genialne.

    Niedługo zrobię.
    "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

    Comment

    • angasc
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.04
      • 977

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mluk
      Toż to genialne.

      Niedługo zrobię.
      Nie tyle genialne, co przepyszne.
      Smacznego i

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #4
        O w mordę. Jak raz wszystkie słoiki z marynatami nienaruszone, ale specjalnie pootwieram, żeby wypróbować ten wariacki przepis. W tym szaleństwie jest metoda!

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • pebejot
          Koszęcin, Zamkowa 1, Browar Śląsk / Restauracja Pod Pałacem
          pebejot
          Koszęcin to niewielka śląska mieścina, położona niedaleko Lublińca, znana z Pałacu Koszęcińskiego, który jest aktualną siedzibą Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk.
          Od 2022 roku Koszęcin jest też na piwnej mapie Polski dzięki otwarciu browaru restauracyjnego Śląsk.
          Do Koszęcina...
          2022-12-07, 06:28
        • Shedao
          Zduny, Łacnowa 13, Browar Impuls
          Shedao
          Browar mieści się w restauracji działającej od 1992 roku. W czasie mojej wizyty - w grudniu 2022 roku - dostępne było tylko jedno piwo - Zdunowskie jasne, zwyczajny lagerek jakich wiele. Całkiem smaczny, w cenie bodajże 13 albo 15 zł za 0,5l (nie pamiętam już, uroki opisywania browaru po...
          2023-03-28, 11:28
        • darekd
          Stern, Komárovská 12
          darekd
          Browarek z Brna, który działa od 2017. Cieszy się dobrą opinią m.in. wśród bbizowych turystów:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-pivovar-stern

          Warzą całą masę najróżniejszych...
          2022-09-23, 22:46
        • Petitpierre
          Van Steenberge, Gulden Draak Smoked
          Petitpierre
          Piwo bardzo drogie, 19zł, ma być solidny dodatek słodu wędzonego, piana zwarta, ale mała, w aromacie ognisko, oscypek, kiełbasa mocno napieprzona, gruszki w occie, wanilia, nuta dolna pieczone jabłka, smak bardzo pikantne, palone, ale już nie ma nut wędzonych, pikanteria papryki, tataraku,...
          2022-08-23, 10:32
        • elbinger
          Sprzedam pokale restauracyjne EB + inne w komplecie
          elbinger
          Sprzedam w komplecie pokale RESTAURACYJNE EB i masę dodatkowych gratis z lat PRL.
          Jestem mocno elastyczny, mogę zawieźć, mogę kupca przyjąć u siebie w domu.
          Nie chciałbym sprzedawać pojedynczo, bo teraz taka kolekcja już nie do zdobycia.

          Jeśli ktoś będzie zainteresowany
          ...
          2022-02-27, 09:06
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...