Indyk po żywiecku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9081

    Indyk po żywiecku

    Dawno nie zamieszczałem żadnego przepisu. Dziś upichciłem na obiad coś co mi zasmakowało.
    INDYK PO żYWIECKU

    - 8 plasterków piersi indyka liub kurczaka;
    - 2 łyżki oleju;
    - 2 łyżkimasła lub dobrej margaryny;
    - sok z 1/2 cytryny;
    - 1 szklanka jasnego piwa;
    - 2/3 szklanki rosołu (warzywny lub drobiowy);
    - przesiana mąka;
    - 1 spory strąk czerwonej papryki, posiekany;
    - 1 spora cebula, drobno posiekana;
    - 4 łyżki śmietany;
    - 1/2 łyżeczki tymianku suszonego;
    - 1/2 łyżeczki cukru;
    - sól, pieprz

    Przepis
    - mięsolekko rozbić, skropić cytryną, natrzeć solą, pieprzem, odrobiną tymianku, pozostawić na pół godziny;
    - w rondlu rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oleju, dodać cebulę i paprykę, zeszklić je nie dopuszczając do zrumienienia;
    - dolać piwo i rosół, zagotować, doprawić tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem ( ja dodałem też odrobinę mielonego chili) - sos powinien mieć dość zdecydowany smak;
    - mięso obtoczyć w mące i przyrumienić z obu stron na pozostałym tłuszczu;
    - przełożyć do rondelka z sosem i dusić na małym ogniu około 20 minut;
    - zdjąć z ognia, dodać śmietanę i dobrze wymieszać;
    - podawać z ziemniakami i resztą piwa.
    SMACZNEGO !!
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Przetwarzanie...
X