Mogłam cosik w nazwie przekręcić ale - przepis podany tydzień temu, wypróbowany w ostatni weekend - polecam! Oczywiście nieco zmodyfikowany przez mnie
W zależności od ilości paszcz do żarcia, np. 4:
4 rozbratle (czyli po prostu wołowina pieczeniowa, kotlety)
500 ml bulionu
1 cebula
200 g boczku wędzonego
200 g pieczarek
starta skórka z 1 cytryny
20 kaparów
200 ml śmietany
pęczek pietruszki
sól, pieprz, mąka, olej
Kotlety rozbić lekko trzonkiem noża, z jednej strony posypać mąką. Obsmażyć na dużym ogniu z obu stron, poczynając od strony omączonej - ma to na celu zatrzymanie soków w środku.
Cebulkę z boczkiem (oba produkty pokrojone w kostkę) zrumienić, dodać pieczarki, kotlety i zalać bulionem. Dorzucić kapary i skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dusić aż wołowina zmięknie.
Śmietanę zmieszać z mąką (płaska łyżka stołowa mąki zupełnie wystarczy), dolać do potrawy, wymieszać, pogotować chwilę i - danie gotowe!
Podawać posypane zieloną pietruszką, do sosu świetnie pasują kopytka.
Znakomity przepis - wołowina nasiąka nieco tłuszczem z boczku, przez co jest mięciutka i soczysta, a sos nie jest wściekle tusty, natomiast kapary w zalewie octowej i skórka z cytryny nadają smaczku pieczeni na dziko.
W zależności od ilości paszcz do żarcia, np. 4:
4 rozbratle (czyli po prostu wołowina pieczeniowa, kotlety)
500 ml bulionu
1 cebula
200 g boczku wędzonego
200 g pieczarek
starta skórka z 1 cytryny
20 kaparów
200 ml śmietany
pęczek pietruszki
sól, pieprz, mąka, olej
Kotlety rozbić lekko trzonkiem noża, z jednej strony posypać mąką. Obsmażyć na dużym ogniu z obu stron, poczynając od strony omączonej - ma to na celu zatrzymanie soków w środku.
Cebulkę z boczkiem (oba produkty pokrojone w kostkę) zrumienić, dodać pieczarki, kotlety i zalać bulionem. Dorzucić kapary i skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dusić aż wołowina zmięknie.
Śmietanę zmieszać z mąką (płaska łyżka stołowa mąki zupełnie wystarczy), dolać do potrawy, wymieszać, pogotować chwilę i - danie gotowe!
Podawać posypane zieloną pietruszką, do sosu świetnie pasują kopytka.
Znakomity przepis - wołowina nasiąka nieco tłuszczem z boczku, przez co jest mięciutka i soczysta, a sos nie jest wściekle tusty, natomiast kapary w zalewie octowej i skórka z cytryny nadają smaczku pieczeni na dziko.
Comment