Ogóry te testowała grupa Pyr na IV Przedświątecznym Spotkaniu Wlkp Piwowarów Domowych.
Musiał mnie Ktoś batem posmagać, żebym ruszył tyłek i umieścił ten przepis na forum
Przepis na 6-7 średniej wielkości słoików.
2,5 kg ogórków
0,5 kg cebuli
szkl. cukru
0,5 szkl. octu
2 łyżki curry (to jest umowna ilość i zależy od ostrości używanej przez nas mieszanki, tutaj podaję dla stosunkowo łagodnej curry z firmy K...s )
sól
Ocet z cukrem zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Ogórki obrać, pokroić w paski, wybrać miąższ, posolić i odstawić na jakiś czas. Ogóry puszczą sok, który należy odlać.
Pokroić cebulę w plasterki i wymieszać z ogórkami.
Curry wymieszać z zalewą octową. Mieszankę curry można wcześniej delikatnie uprażyć na suchej patelni wtedy stanie się bardziej aromatyczna.
Zalewamy tym ogórki i cebulę. Mieszamy.
Pakujemy do słoików i dolewamy "soku".
Zakręcamy i gotujemy ok. 10 min. Uwaga! Nie rozgotować ogórków
Smacznego!
Musiał mnie Ktoś batem posmagać, żebym ruszył tyłek i umieścił ten przepis na forum
Przepis na 6-7 średniej wielkości słoików.
2,5 kg ogórków
0,5 kg cebuli
szkl. cukru
0,5 szkl. octu
2 łyżki curry (to jest umowna ilość i zależy od ostrości używanej przez nas mieszanki, tutaj podaję dla stosunkowo łagodnej curry z firmy K...s )
sól
Ocet z cukrem zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Ogórki obrać, pokroić w paski, wybrać miąższ, posolić i odstawić na jakiś czas. Ogóry puszczą sok, który należy odlać.
Pokroić cebulę w plasterki i wymieszać z ogórkami.
Curry wymieszać z zalewą octową. Mieszankę curry można wcześniej delikatnie uprażyć na suchej patelni wtedy stanie się bardziej aromatyczna.
Zalewamy tym ogórki i cebulę. Mieszamy.
Pakujemy do słoików i dolewamy "soku".
Zakręcamy i gotujemy ok. 10 min. Uwaga! Nie rozgotować ogórków
Smacznego!
Comment