* 2 kg ziemniaków
* 5 średnich cebul (plus 1 większa starta na tarce)
* 4 duże ząbki czosnku
* 2-3 łyżki majeranku
* 2 łyżki pieprzu
* 3-4 łyżki soli
* 4 łyżki maki
* 2 jajka
* 15-20dkg boczku wędzonego
Oczywiście ilość przypraw wg. uznania. Boczek i cebule krajamy w drobną kostkę i podsmażamy, ziemniaki ucieramy na tarce oraz 1 większą cebule, czosnek rozgniatamy praska i dodajemy resztę przypraw, dokładnie mieszając. Jelita napełniamy luźno masą, pakujemy na blaszkę wysmarowana olejem (później jelita odrobinę nakłuwamy igiełką) Całość pieczemy w temp ok 180 st.C, pod koniec podkręcamy trochę aby ładnie się zarumieniło.
Podajemy z ogórkiem kiszonym i piwem.
Przepis ze strony wędliny domowe
Jeżeli chodzi o mnie to robiłem już kilka razy. Za każdym razem z innego przepisu. Zawsze wychodziła SUPER, co prawda przepisy nie odbiegał od siebie zbytnio.
* 5 średnich cebul (plus 1 większa starta na tarce)
* 4 duże ząbki czosnku
* 2-3 łyżki majeranku
* 2 łyżki pieprzu
* 3-4 łyżki soli
* 4 łyżki maki
* 2 jajka
* 15-20dkg boczku wędzonego
Oczywiście ilość przypraw wg. uznania. Boczek i cebule krajamy w drobną kostkę i podsmażamy, ziemniaki ucieramy na tarce oraz 1 większą cebule, czosnek rozgniatamy praska i dodajemy resztę przypraw, dokładnie mieszając. Jelita napełniamy luźno masą, pakujemy na blaszkę wysmarowana olejem (później jelita odrobinę nakłuwamy igiełką) Całość pieczemy w temp ok 180 st.C, pod koniec podkręcamy trochę aby ładnie się zarumieniło.
Podajemy z ogórkiem kiszonym i piwem.
Przepis ze strony wędliny domowe
Jeżeli chodzi o mnie to robiłem już kilka razy. Za każdym razem z innego przepisu. Zawsze wychodziła SUPER, co prawda przepisy nie odbiegał od siebie zbytnio.
Comment