Kiszka ziemniaczana

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 2814

    #1

    Kiszka ziemniaczana

    * 2 kg ziemniaków
    * 5 średnich cebul (plus 1 większa starta na tarce)
    * 4 duże ząbki czosnku
    * 2-3 łyżki majeranku
    * 2 łyżki pieprzu
    * 3-4 łyżki soli
    * 4 łyżki maki
    * 2 jajka
    * 15-20dkg boczku wędzonego


    Oczywiście ilość przypraw wg. uznania. Boczek i cebule krajamy w drobną kostkę i podsmażamy, ziemniaki ucieramy na tarce oraz 1 większą cebule, czosnek rozgniatamy praska i dodajemy resztę przypraw, dokładnie mieszając. Jelita napełniamy luźno masą, pakujemy na blaszkę wysmarowana olejem (później jelita odrobinę nakłuwamy igiełką) Całość pieczemy w temp ok 180 st.C, pod koniec podkręcamy trochę aby ładnie się zarumieniło.

    Podajemy z ogórkiem kiszonym i piwem.

    Przepis ze strony wędliny domowe

    Jeżeli chodzi o mnie to robiłem już kilka razy. Za każdym razem z innego przepisu. Zawsze wychodziła SUPER, co prawda przepisy nie odbiegał od siebie zbytnio.
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!
  • Gwiazda
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.07
    • 400

    #2
    Jest też wersja dla mniej ambitnych zwana babą ziemniaczaną. Przepis jak wyżej, tylko że pieczemy w blaszce, bez flaka. Równie pyszna
    "Oszukać diabła, to nie grzech"

    Comment

    • arzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 2814

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gwiazda
      Jest też wersja dla mniej ambitnych zwana babą ziemniaczaną. Przepis jak wyżej, tylko że pieczemy w blaszce, bez flaka. Równie pyszna
      będę się spierał
      TYLKO WE FLAKU
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

      Comment

      • luk102
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.02
        • 65

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
        będę się spierał
        TYLKO WE FLAKU
        We flaku oczywiście jest najlepsza, ale czasami z jego braku babka ziemniaczana równie dobra wychodzi.
        W Białymstoku "U Lecha" jest przednia kiszeczka do kupienia.

        Comment

        • grzech
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.04
          • 4592

          #5
          Najlepsza kiszkę jadłem w Nowogrodzie, w skansenie.

          A ostatnio zobiliśmy babę. Była przepyszna. Najlepsza jest na drugi dzień. Kroi się ją w plastry i podsmaża na patelni.

          Comment

          • Prusak
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 4507

            #6
            Bardzo syta. I w połączeniu z treściwym piwem można poczuć dyskomfort. Ale za to bardzo dobra.

            Comment

            • krasnal45
              Porucznik Browarny Tester
              • 2008.02
              • 423

              #7
              Właśnie pierwszy raz jadłem kiszkę ziemniaczaną na Mazurach....pychota....piekliśmy ją na grilu i właśnie pod piwko, palce lizać...

              Comment

              • lordofdabeer
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.06
                • 112

                #8
                Jak długo należy trzymać kichę w piekarniku, przy założeniu, że będę ją piekł w formie?

                Comment

                • krasnal45
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2008.02
                  • 423

                  #9
                  To zależy czy kupiłeś gotowca czy sam robisz......przepis masz od arzy w pierwszym poście....smacznego.....ja mam dziś gołąbki

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • pebejot
                    Topiło, Stacja kolejki wąskotorowej, Zajazd Ostatni Grosz
                    pebejot
                    Browar Markowy w Hajnówce ma już swój sklep firmowy, za który służy sklep rybny przy ulicy Batorego 3.
                    Na wczorajszej wycieczce kolejką wąskotorową po ostępach Puszczy Białowieskiej miałem okazję odwiedzić miejsce, które śmiało można określić jako firmowy bar browaru.
                    ...
                    2017-08-25, 17:08
                  • Pancernik
                    Rastatt, Militärstraße 2, Hopfenschlingel
                    Pancernik
                    Browar restauracyjny w Rastatt.
                    Miejsce megatypowe dla niemieckiej kultury piwnej.
                    Budynek z czerwonej cegły, wewnątrz, drewniane, ciężkie stoły, ławy i krzesła.
                    Widoczne miedziane kadzie, charakterystyczny, warzelny zapach.
                    Menu też typowe, żeberka, golonka,...
                    2019-10-31, 14:55
                  • zythum
                    Złocieniec, Zaułek 1, Bar Gastronomiczny: Kiszka Kaszubska
                    zythum
                    Bar Gastronomiczny: Kiszka Kaszubska, Zaułek 1.

                    Piwa z nalewaka: Brok Sambor: 2,8 pln za 0,5
                    Tyskie 3 Pln za 0,5 oraz trochę butelkowych w tym jedno naprawdę godne uwagi: Noteckie Jasne. Niestety ciepłe bo wszyscy piją butelkowe tyskie[/list] , ale można poprosić o schłodzenie....
                    2002-08-05, 14:56
                  • siostraaa
                    Kurczak w piwie
                    siostraaa
                    Składniki:
                    - 3 cebule
                    - 3 marchewki
                    - 1 por (biała część)
                    - 4 ząbki czosnku
                    - 1 łyżka oleju
                    - 2 łyżki masła
                    - 1 oczyszczony kurczak
                    - sól
                    - pieprz
                    - 1 łyżka cukru
                    - 2 płaskie łyżki mąki
                    - liście laurowe...
                    2006-02-13, 12:43
                  • heckler
                    Sosnowiec, 3 Maja 7, Cesarska
                    heckler
                    Pierwszy, poważny multitap w Zagłębiu został otwarty w zeszłym roku we wrześniu w bardzo ładnie odnowionym Domu Potoka.
                    W weekend zima powróciła z mrozem i lodowatym wiatrem, więc postanowiliśmy wsiąść w D-kę i pojechać na rekonesans do Cesarskiej.
                    Lokal otwarto przy głównej...
                    2018-03-20, 09:01
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...