Kiszka ziemniaczana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 2814

    Kiszka ziemniaczana

    * 2 kg ziemniaków
    * 5 średnich cebul (plus 1 większa starta na tarce)
    * 4 duże ząbki czosnku
    * 2-3 łyżki majeranku
    * 2 łyżki pieprzu
    * 3-4 łyżki soli
    * 4 łyżki maki
    * 2 jajka
    * 15-20dkg boczku wędzonego


    Oczywiście ilość przypraw wg. uznania. Boczek i cebule krajamy w drobną kostkę i podsmażamy, ziemniaki ucieramy na tarce oraz 1 większą cebule, czosnek rozgniatamy praska i dodajemy resztę przypraw, dokładnie mieszając. Jelita napełniamy luźno masą, pakujemy na blaszkę wysmarowana olejem (później jelita odrobinę nakłuwamy igiełką) Całość pieczemy w temp ok 180 st.C, pod koniec podkręcamy trochę aby ładnie się zarumieniło.

    Podajemy z ogórkiem kiszonym i piwem.

    Przepis ze strony wędliny domowe

    Jeżeli chodzi o mnie to robiłem już kilka razy. Za każdym razem z innego przepisu. Zawsze wychodziła SUPER, co prawda przepisy nie odbiegał od siebie zbytnio.
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!
  • Gwiazda
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.07
    • 400

    #2
    Jest też wersja dla mniej ambitnych zwana babą ziemniaczaną. Przepis jak wyżej, tylko że pieczemy w blaszce, bez flaka. Równie pyszna
    "Oszukać diabła, to nie grzech"

    Comment

    • arzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 2814

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gwiazda Wyświetlenie odpowiedzi
      Jest też wersja dla mniej ambitnych zwana babą ziemniaczaną. Przepis jak wyżej, tylko że pieczemy w blaszce, bez flaka. Równie pyszna
      będę się spierał
      TYLKO WE FLAKU
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

      Comment

      • luk102
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.02
        • 65

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
        będę się spierał
        TYLKO WE FLAKU
        We flaku oczywiście jest najlepsza, ale czasami z jego braku babka ziemniaczana równie dobra wychodzi.
        W Białymstoku "U Lecha" jest przednia kiszeczka do kupienia.

        Comment

        • grzech
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.04
          • 4592

          #5
          Najlepsza kiszkę jadłem w Nowogrodzie, w skansenie.

          A ostatnio zobiliśmy babę. Była przepyszna. Najlepsza jest na drugi dzień. Kroi się ją w plastry i podsmaża na patelni.

          Comment

          • Prusak
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 4465

            #6
            Bardzo syta. I w połączeniu z treściwym piwem można poczuć dyskomfort. Ale za to bardzo dobra.

            Comment

            • krasnal45
              Porucznik Browarny Tester
              • 2008.02
              • 423

              #7
              Właśnie pierwszy raz jadłem kiszkę ziemniaczaną na Mazurach....pychota....piekliśmy ją na grilu i właśnie pod piwko, palce lizać...

              Comment

              • lordofdabeer
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.06
                • 112

                #8
                Jak długo należy trzymać kichę w piekarniku, przy założeniu, że będę ją piekł w formie?

                Comment

                • krasnal45
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2008.02
                  • 423

                  #9
                  To zależy czy kupiłeś gotowca czy sam robisz......przepis masz od arzy w pierwszym poście....smacznego.....ja mam dziś gołąbki

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X