Warzywa z patelni

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Warzywa z patelni

    Moja ulubiona sezonowa potrawa - ja ją jem jako danie główne, ale podejrzewam, że większość użyje jako dodatek jak już zrobi

    Składniki:
    - cebula
    - cukinia
    - papryka
    - bakłażan
    - pomidory
    - sos sojowy
    - czosnek
    - przyprawy (papryka słodka i ostra, sól, pieprz, kminek, czubrica czerwona, oregano - co komu podleci)

    Warzywa pokrojone (papryka w kostkę co najmniej 3 cm, cukinia i bakłażan, jeśli małe, to w plastry. pomidory w cząstki), rzucamy na rozgrzany olej/oliwę w kolejności podanej powyżej, gdyż chodzi o to, że nie mają być rozciapkane, tylko w miarę w całości. Oczywiście pomidory i tak się rozciapkają, ale nie mają być doprowadzone do totalnego rozpadu

    Wersja może być zubożona o cukinię. lub bakłażana, lub paprykę, najczęściej robię bez papryki, bo z papryki to jest potrawa zwana leczo

    Niby nic, ale smakuje wyśmienicie.

    Właśnie zjadłam, trochę przeostrzyłam - trzeba się napić piwka
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • glizduha
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.07
    • 27

    #2
    brzmi smacznie ale ja bym tam dorzuciła jakieś mięsiwo

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      #3
      Na tym widz polega, że nie są tam potrzebne Czasem takie danie jem, gdy nagle przyciśnie głod.

      Comment

      • lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

        #4
        Jeszcze się nie zdarzyło żebym miał te wszystkie składniki, z niewymienionych mi się zdarza wrzucać szczypiorku. Mięsiwo jak najbardziej, najlepiej kurczak. Mogą być pieczarki zamiast albo oprócz kurczaka. Z przypraw obowiązkowo zielsko prowansalskie. No i w osobnym garze ugotowany ryż do tego. Ale to już zupełnie inne danie
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !


        Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

        Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

        Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #5
          Ja zwykle kupuję na promocji warzywa j.w. kroję w kostkę i zamrarzam. Potem jak znalazl na taką potrawę.

          Comment

          • glizduha
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.07
            • 27

            #6
            widziałam w sklepach o podobnym składzie gotowe danie tzw. właśnie "warzywa na patelnię" jednakże wiadomo że rozmrożone mrożonki nie smakuja tak samo jak swieżutkie warzywa. Ja często jem gotowane na parze dania, co przez niektórych uchodzi za niesmaczne a wręcz takie "gumiaste" w smaku, hmmmm kwestia gustu.

            Comment

            • grzeber
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2002.05
              • 2879

              #7
              W Chinach podobne danie z dodatkiem ryżu zwie sie to chaofan. Najczęściej jest to najtańsze dostępne danie, a smakuje wybornie.

              Dobrze usmażona mrożonka smakuje jak świeża. Można dodawać jeszcze groszek, kukurydzę, fasolę, fasolke szparagową, oliwki odrobinę pora.
              pozdrawiam
              www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

              Comment

              • alnus
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.07
                • 459

                #8
                Ja osobiście robię podobne dania z tego co mam "pod ręką", chyba nie zdarzyło mi sie 2 razy z tym samym składem, natomiast co do przypraw, czasem używam jeszcze, w zależności jak smakuje "baza", świeżo startej gałki muszkatołowej, paru kropel octu balsamicznego, lub sosu Worcester, albo ostrej odmiany curry. całość na talerzu fajnie jest potraktować startym parmezanem lub grano padano albo po prostu kleksem kwaśnej zimnej śmietany. Fajna jest też odmiana z rusztu. Po prostu te same jarzyny ( kabaczki, cukinie, bakłażany w plastrach, cebule, pory, pomidory i co tam jeszcze komu wpadnie w ręce) grilujemy posolone i posmarowane oliwą i odkładamy do wystygnięcia. Potem kroi się w rozsądne kawałki i robi sałatkę z winegretem z obowiązkowo dużą ilością czosnku.
                Last edited by alnus; 2007-08-08, 08:53.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X