Kawa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #1

    Kawa

    Dobrze zrobiona kawa jest napojem równie cieszącym podniebienie co piwo. Ma nawet dwie przewagi nad nim:
    1. można ją pić przed południem
    2. można się nią delektować wspólnie z żoną

    Chciałbym podzielić się z Wami moimi doświadczeniami n.t. przyrządzania kawy. Warto zainwesować w dobrą kawę i prostą kawiarkę/express ciśnieniowy z dyszą parową do cappucino - można się zmieścić w 200-250 zł (przykładowe ceny).
    Co do kaw, z supermarketowych najlepsza jest chyba Lavazza, ja się zaopatruję niedrogo w dobre kawy ziarniste w sklepie internetowym , dzięki czemu zawsze mam świeżo zmieloną.

    Teraz przepisy na zrobienie kawy w takiej kawiarce:

    1. Espresso - wsypujemy do zasobnika ile się da kawy i produkujemy jej niewielką ilość, aby był jak najmocniejsza - metodą prób i błedów należy ocenić ile wytrzymamy. Najlepsza jest mocno słodzona, pijemy odrobinke - naparstek, najlepiej w malutkich filiżankach do espresso - dobrze jest je wstępnie nagrzać w mikrofalówce, żeby kawa nie oddała im za dużo ciepła.

    2. Cappucino. Nasypujemy 1/2 zasobnika kawy, robimy kawy na 2 spore filiżanki. Nalewamy pół kubka tłustego mleka, najlepiej zimnego i wkładamy pod dyszę do robienia cappucino, tak, aby zanurzała się w mleku na 2-3 mm. Właczamy parę; a gdy pojawia się pianka, obniżamy stopniowo kubek, aby dysza była zawsze tuż pod ponoszącym się poziomem piany. Można pianę wyłyżeczkowac na kawę do filiżanek i zrobić druga porcję z pozostałego mleka, żeby było więcej piany. Ważne, żeby mleko zdążyło się nagrzać - aby nie schłodzić kawy Pianę w filiżankach można posypać cynamonem lub czekoladą w proszku.

    3. Kawa po wiedeńsku - robimy jak Cappucino, ale zamiast pianki z mleka robimy ją z bitej śmietany np. z pojemnika ze śmietaną w aerozolu. Podawać ze słomką.

    4. Latte. Do wysokiej szklanki (dobre są pokale) nalewamy 1/3 kawy, 1/3 mleka i razem spieniamy jak cappucino - dobrze jest kawiarkę przesunąć na brzeg stołu, bo szklanka jest za wysoka. Podawać ze słomką.

    5. Po irlandzku : wlać 30ml whisky, łyżeczkę cukru brązowego, nalać kawę, na wierzch - bita smietana. Podawać ze słomką, najlepiej w specjalnych "kubkowatych" szklankach.

    Kawę słodzić można miodem, cukrem trzcinowym, lub (polecam!) likierem np. Baileys

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Wrowar, Black River
    darekd
    Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

    Oatmeal Stout, 4,6% alk.
    Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
    Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
    ...
    2024-12-30, 14:42
  • darekd
    Zarzecze [Birbant,Maltgarden,Kyoto], 7 Heaven
    darekd
    Kyoto to palarnia kawy, bo piwo to Coffee Hazy IPA.
    16,5% ekstr.
    6% alk.

    Chmiele - Strata, Citra, Mosaic, Columbus

    Aromat - kawa, łagodne cytrusy
    Piana - umiarkowana, zwarta, trwalsza
    Barwa - mleczna (zmętnienie) słomka
    Wysycenie - umiarkowane,...
    2022-06-10, 23:00
  • darekd
    Sapporo Vietnam, Sapporo Premium Black
    darekd
    Japończycy mają swój browar w Delcie Mekongu.

    5% alk.

    oryginalna puszka, którą browar już stosował - w kształcie pokala. 0,65 ml.

    Aromat - początkowo wyraźna, trochę stoutowa paloność, potem słodsze nuty słodowe (podpalane ziarna zbóż, trochę...
    2023-05-09, 20:11
  • Petitpierre
    Zarzecze, [Wrężel] Mexico Trip Part One
    Petitpierre
    Nazwa może trochę nieadekwatna <trip> brzmi tak jakby było piwo z meskaliną i spotkanie z Quetzalcoatlem murowane.

    Tabasco Coffee Stout 16,5 6

    Potężna kawa i z chilli, cynamon, kardamon, mleczna krówka, w nucie dolnej kawa i likier pomarańczowy. Smak, niestety trochę...
    2022-11-21, 11:34
  • darekd
    Marble, Uppe Hela Natten
    darekd
    https://www.marblebeers.com

    5,1%

    Browar z Manchesteru. Piwo określili jako "Macchiato Porter"
    W składzie kawa i laktoza

    Aromat - palona kawa
    Piana - dość wysoka, zwarta, niespecjalnie trwała z dłuższym kożuszkiem
    Barwa...
    2019-09-17, 20:30
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...