Sezon na cukinie i pomidory trwa, więc szybki pszepis na szybką przekąskę.
A więc.
Potrzebujemy:
-cukinię - najlepiej nie za duża 15-20cm
-pomidory - najlepiej jak najmniej chemiczne,
-czosnek - jest już świeży,
-ser żółty,
-oliwę,
-sól,
-pieprz,
-przyprawy - oregano, bazylia.
Cukinię przekrawamy wzdłuż, wybieramy nasiona łyżką. Solimy, pieprzymy, nacieramy oliwą wnetrze i zostawiamy na jakiś czas.
W tym czasie siekamy kilka ząbków czosnku ( ja posiekałem 4 duże, bo lubię),
pomidory obieramy ze skórki, kroimy je w ósemki, wycinając nasiona. Nasiona można
sobie zjeść lub wywalić.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, po pół minuty pomidory, smażymy,
przyprawiając sola, pieprzem i ziołami (uzyłem bazylię, bo tylko była ).
Gdy pomidory się podsmażą ale nie rozlecą wyłączamy gaz a następnie nakładamy tak przygotowana brejke do cukini. Całość posypujemy tartym serem i do piekarnika nagrzanego do 160stC.
Piec aż cukinia będzie miekka - 15-20 minut w zupełności starczy.
Własnie wciągnąlem jedną taką połówkę. Teraz zapije to wszystko czeskim piwkiem
Skalak z browaru Maly Rohozec.
A więc.
Potrzebujemy:
-cukinię - najlepiej nie za duża 15-20cm
-pomidory - najlepiej jak najmniej chemiczne,
-czosnek - jest już świeży,
-ser żółty,
-oliwę,
-sól,
-pieprz,
-przyprawy - oregano, bazylia.
Cukinię przekrawamy wzdłuż, wybieramy nasiona łyżką. Solimy, pieprzymy, nacieramy oliwą wnetrze i zostawiamy na jakiś czas.
W tym czasie siekamy kilka ząbków czosnku ( ja posiekałem 4 duże, bo lubię),
pomidory obieramy ze skórki, kroimy je w ósemki, wycinając nasiona. Nasiona można
sobie zjeść lub wywalić.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, po pół minuty pomidory, smażymy,
przyprawiając sola, pieprzem i ziołami (uzyłem bazylię, bo tylko była ).
Gdy pomidory się podsmażą ale nie rozlecą wyłączamy gaz a następnie nakładamy tak przygotowana brejke do cukini. Całość posypujemy tartym serem i do piekarnika nagrzanego do 160stC.
Piec aż cukinia będzie miekka - 15-20 minut w zupełności starczy.
Własnie wciągnąlem jedną taką połówkę. Teraz zapije to wszystko czeskim piwkiem
Skalak z browaru Maly Rohozec.