Cukinia zapiekana z pomidorami pod serem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Cukinia zapiekana z pomidorami pod serem

    Sezon na cukinie i pomidory trwa, więc szybki pszepis na szybką przekąskę.

    A więc.
    Potrzebujemy:

    -cukinię - najlepiej nie za duża 15-20cm
    -pomidory - najlepiej jak najmniej chemiczne,
    -czosnek - jest już świeży,
    -ser żółty,
    -oliwę,
    -sól,
    -pieprz,
    -przyprawy - oregano, bazylia.

    Cukinię przekrawamy wzdłuż, wybieramy nasiona łyżką. Solimy, pieprzymy, nacieramy oliwą wnetrze i zostawiamy na jakiś czas.
    W tym czasie siekamy kilka ząbków czosnku ( ja posiekałem 4 duże, bo lubię),
    pomidory obieramy ze skórki, kroimy je w ósemki, wycinając nasiona. Nasiona można
    sobie zjeść lub wywalić.

    Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, po pół minuty pomidory, smażymy,
    przyprawiając sola, pieprzem i ziołami (uzyłem bazylię, bo tylko była ).

    Gdy pomidory się podsmażą ale nie rozlecą wyłączamy gaz a następnie nakładamy tak przygotowana brejke do cukini. Całość posypujemy tartym serem i do piekarnika nagrzanego do 160stC.

    Piec aż cukinia będzie miekka - 15-20 minut w zupełności starczy.

    Własnie wciągnąlem jedną taką połówkę. Teraz zapije to wszystko czeskim piwkiem
    Skalak z browaru Maly Rohozec.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)
Przetwarzanie...
X