Może i oprócz mnie są osoby na forum lubiące ostrości w każdym wydaniu.
Nie ukrywam, ze już dawno przestały mi wystarczać ogólnodostępne przyprawy. Obecnie jestem na etapie spożywania (a przede wszystkim wyszukiwania - bo dostać ciężko) wszystkiego z zielonych papryczek habenero.
Dla zobrazowania jej ostrości: np pepperoni ma 100 ~ 500 jednostek Scoville'a (stopień poziomu ostrości), papryczka Jalapeno posiada 2.500 ~ 8.000 jednostek, Tabasco ma 30.000 ~ 50.000 jednostek ostrości, a obecnie pochłaniane przeze mnie sosy z zielonych Habanero mają 100.000 ~ 325.000 jednostek.
Jedna z najostrzejszych ostrych przypraw jest Banditos, ciężko dostępny ale do kupienia m.in na doskonalej stronie, którą polecam wszystkim spragnionym dobrej ostrości.
Niedługo będę mógł skosztować sos Blair's Jersey Death Sauce (skala 650.000) na który sie już zdecydowałem, a o którym na stronie jest napisane: Sos ten jest 300 razy bardziej ostry od sosu Tabasco, dlatego potrawy powinny być nim zaledwie skraplane. Jedna kropla wystarczy by nadać im nie tylko wyjątkowej ostrości, ale także wyjątkowego smaku
Można tam także znaleźć doskonale przepisy na palące potrawy.
Czy ma ktoś jeszcze wypalone wnętrzości?
Jakieś inne doświadczenia z sosami czy innymi ostrymi przyprawami? Może ktoś już próbował czerwonej habanero?
Nie ukrywam, ze już dawno przestały mi wystarczać ogólnodostępne przyprawy. Obecnie jestem na etapie spożywania (a przede wszystkim wyszukiwania - bo dostać ciężko) wszystkiego z zielonych papryczek habenero.
Dla zobrazowania jej ostrości: np pepperoni ma 100 ~ 500 jednostek Scoville'a (stopień poziomu ostrości), papryczka Jalapeno posiada 2.500 ~ 8.000 jednostek, Tabasco ma 30.000 ~ 50.000 jednostek ostrości, a obecnie pochłaniane przeze mnie sosy z zielonych Habanero mają 100.000 ~ 325.000 jednostek.
Jedna z najostrzejszych ostrych przypraw jest Banditos, ciężko dostępny ale do kupienia m.in na doskonalej stronie, którą polecam wszystkim spragnionym dobrej ostrości.
Niedługo będę mógł skosztować sos Blair's Jersey Death Sauce (skala 650.000) na który sie już zdecydowałem, a o którym na stronie jest napisane: Sos ten jest 300 razy bardziej ostry od sosu Tabasco, dlatego potrawy powinny być nim zaledwie skraplane. Jedna kropla wystarczy by nadać im nie tylko wyjątkowej ostrości, ale także wyjątkowego smaku
Można tam także znaleźć doskonale przepisy na palące potrawy.
Czy ma ktoś jeszcze wypalone wnętrzości?
Jakieś inne doświadczenia z sosami czy innymi ostrymi przyprawami? Może ktoś już próbował czerwonej habanero?
Comment