Ile taka "sadzonka" kosztuje? Nie mam ręki do nasion, może takie by kilka miesięcy porosło?
Ekstremalne ostrości
Collapse
X
-
Miałem to samo, teraz papryczki trzymam w zamrażalce. Wyciągam godzinkę przed użyciem. Podobnie robie z ziołami, których wiem że szybko nie zużyje."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Comment
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Dzięki, Becik.
Dzisiaj z kolei przyuważyłem takie oto papryki za 6 zł/kg, więc wziąłem od razu pół kilo i powiem, że również dobrą bitwę pod Grunwaldem na podniebieniu uskuteczniają. Ponoć słabo schodzą, więc tak sobie kombinuję, żeby wziąć ze dwa kilo póki są i zamrozić, będę miał do różnych zastosowań. Dziś właśnie taką eksperymentalną paciaję zrobiłem. Ponieważ od jakiegoś czasu przyrządzam sobie ostrości głównie po indyjsku, tym razem postanowiłem dla odmiany sypnąć wszystkich przypraw, których na co dzień nie używam. Całość to pół słodkiej papryki, jedna jak na zdjęciu, cebula, czosnek, zioła prowansalskie, cząber i chyba estragon oraz dwa pomidory. Najpierw podsmażyć cebulę z paprykami, dodać na krótko czosnek, żeby się nie spalił, po czym pomidory obrane ze skórki. Ugotowałem sobie do tego spaghetti i powiem nieskromnie, że polecam. Wciąż przyjemnie pali, a i smakowo niczegowate.
Widziałem podobne dwa lata temu na Węgrzech, więc być może to tamtejsze, ale pewnie Becik zaraz mnie naprostuje.Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2012-09-17, 16:46.Comment
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Parę lat temu w Banja Luce (taka restauracja, pewnie znasz) jadłem coś, co wyglądało podobnie, tyle że papryka nie była ostra. Chyba sobie zrobię albo zamarynuję jak pisała Justi. Może do jednej czy dwóch wcisnę jeszcze fety.
Jutro kurs na bazarek.Comment
-
a jakby ktos bardzo chcial to mam swiezutkie azjatyckie bird eye przywiezione prosto ze zrodla wiec moge wygospodarowac pare ziarenek do zasadzenia. jakby co - info na privComment
-
Comment