Tyle że ten sos jest dobry i jak papryczki się skończą, można jeszcze nim smarować kanapki. Ale rozumiem, chcesz surowego mięcha.
Ekstremalne ostrości
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziAle to jest w jakimś sosie, z octem i cebulą. Ja bym wolał bez tych dodatków.
co o sosu - chippotle to wedzone dymem jalapeno co wyciaga z nich ostrosc i nadaje im znakomity smak (stek marynowany w chippotle rumie jest przegenialny). tak wiec zalane woda z sola stworza w puszce gotowa marynate - tylko dodac troche oliwy
jak chcesz sprobowac exstremum - zapraszam - zrobilem paste z bird eye (ok.70%) thai chili, pepperoncino i swiezego pieprzu. jest obledna ... tylko trzeba uwazac i nie przedawkowac bo potem goscie nie chca jesc
Comment
-
-
Bez przesady z tymi rękawiczkami, to nie kwas. Wystarczy po krojeniu czy siekaniu od razu dokładnie umyć ręce, aby przypadkiem nie dotknąć się w czułe miejsca Z przepisów chyba sos jest najrozsądniejszą opcją, bo przy takiej ostrości nie czuć już smaku samej papryki. Dawkowanie musisz sobie sam ustalić metodą prób i błędów. Ja najczęściej dodaję posiekaną habanero (w ilości mniejszej niż 1/4 papryczki) do gotowego dania jako posypkę w stylu koperku.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Rękawiczki to nie taki zły pomysł. Mnie nigdy nie udało się tak pokroić habanero, żeby później mnie jajka nie piekli (albo i gorzej). Nie wiem, może to się przez skórę wydziela, a może gotowego jedzenia niechcący dotykałem, czy talerza lub widelca podczas wkładania do zmywarki. W każdym razie habanero odstawiłem, bo i tak mi w sumie nie smakowało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziW każdym razie habanero odstawiłem, bo i tak mi w sumie nie smakowało.
rekawiczek nie uzywam. ale po takich specjalach - mycie szczoteczka rak obowiazkowe.
co do przygotowania - jadlem kiedys faszerowane wolowina ale doznania byly ekstremalne
najlepszym sposobem zuzycia jest dodanie posiekanej do sosu lub zrobeinie aromatyzowanej oliwy.
Comment
-
-
To była najostrzejsza papryczka, z jaką miałem do czynienia, ale nie o to poszło. Nie pasował mi posmak, jaki wyczuwałem wcześniej również w wielu megaostrych sosach, które jak później sprawdziłem, były na bazie właśnie habanero.
Tak więc na razie jestem przy zwykłym (?) chilli, które mi wystarcza, plus chipotle do serów pleśniowych lub na kanapkę. A może zdarzy się kiedyś, że trafię na coś innego, jak te węgiersko-bałkańskie papryki - zrobione wg przepisu Becika (przesmażyć z czosnkiem i wrzucić na kilka dni do lodówki) są świetne. Tylko na drugi raz dodam czosnek później, bo trochę się spalił.
Comment
-
-
Na innym bazarku, na Ochocie, przy Mołdawskiej nabyłem inne papryczki jeszcze ostrzejsze. Są sprzedawane w takich małych, kwadratowych pojemnikach, w takich samych jak zioła w supermarketach. Papryczki są dużo mniejsze, wielkości typowych, obecnych u nas papryczek z Tajlandii. Koszt jednego pojemnika to 6 zł.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziPapryczki są dużo mniejsze, wielkości typowych, obecnych u nas papryczek z Tajlandii. Koszt jednego pojemnika to 6 zł.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sailor Wyświetlenie odpowiedzithai chili maja ok 4cm, pepperoncino intero ok 2cm. prwdopodobnie to ktores z tych dwoch
Comment
-
-
Po przeczytaniu całego wątku (a właściwie w trakcie) postanowiłem nieco poeksperymentować a mianowicie każdego dnia, począwszy od 3 X raczę swe podniebienie rozmaitymi papryczkami, sosami i innymi "żyletkami". Mniejsza o to jakie konkretnie to były, stwierdzam jedynie, że z dnia na dzień uodparniam się na ostre smaki i coś co wczoraj mnie zatykało dziś przełykam z uśmiechem na twarzy.
Nie mam tu na myśli ekstremalnych ostrości, ale też nie mówię tu o zwykłym pikantnym ketchupie.
Taka moja obserwacja, którą chciałem się podzielić.Jedno piwo jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziło
Comment
-
Comment