Ekstremalne ostrości

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    Czy ktoś z Warszawy by się pisał na wspólne zamówienie z ostrej kuchni? Powyżej 200 zł wysyłka jest darmowa.

    Comment

    • petrus33
      Gość
      • 2008.01
      • 888

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy ktoś z Warszawy by się pisał na wspólne zamówienie z ostrej kuchni? Powyżej 200 zł wysyłka jest darmowa.

      www.ostrakuchnia.pl
      Za póżno o trzy dni
      Właśnie zamówiłem kilka zanzajerków i pewnie jutro zapukają do drzwi.
      Szkoda, że nigdzie w Warszawie nie można dostać żadnych ostrzejszych sosików. W Kuchniach Świata są sosy Mama Africa, ale one mają zaledwie 3000-4000 SHU, także żadna atrakcja dla mnie.

      Ostatnio kupiłem z czystej ciekawości Tabasco Cayenne w Leclercu. To chyba była jakaś podróba, bo tak słabego sosu dawno już nie próbowałem.

      A orientujesz się może, czy można dostać w stolicy ten najostrzejszy sos Tabasco Habanero ?

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
        Czy ktoś z Warszawy by się pisał na wspólne zamówienie z ostrej kuchni? Powyżej 200 zł wysyłka jest darmowa.

        www.ostrakuchnia.pl
        Wstrzymaj się do jutra, jeśli możesz. Zastanowię się.

        Comment

        • emes
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 4275

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
          ...........
          czy można dostać w stolicy ten najostrzejszy sos Tabasco Habanero ?
          Tabasco Habanero można dostać np w Blue City, w Piotrze i Pawle, cena ok 16 zł.

          Comment

          • petrus33
            Gość
            • 2008.01
            • 888

            Dzięki wielkie !

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
              Wstrzymaj się do jutra, jeśli możesz. Zastanowię się.
              Zasadniczo nie ma pośpiechu. Sam bym chciał wydać jakieś 50 zł, więc myślę, że jeszcze 2-3 osób trzeba do tego dilu.

              Comment

              • MarcinKa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.02
                • 2736

                Panowie, a znacie kolegę z Czech?
                http://www.youtube.com/watch?v=cGfjoGAcSUQ (tak od 6':35'', ok. 2/3 filmiku).
                To jest twardziel.
                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                Comment

                • aMarcin
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.08
                  • 152

                  Pewnie większość już próbowała, ale szczerze polecam ! Marynowane jalapeno w occie z marchewką i cebulką, może nie jest zbyt ostre, ale za to jest super na kanapki i nie tylko
                  Attached Files

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    Raz czy dwa razy kupiłem, ale właśnie ta marchewka z cebulką mnie odrzuciła, więcej tam tego napakowali niż papryczek. Ogólnie smak mi nie podszedł, wolę jalapeno w zwykłej zalewie, bez udziwnień. Choć teraz za łagodne mi się to wydaje, mniej więcej od tego czasu, gdy z braku chipotli zacząłem chrupać surowe chili (część osób miała okazję spróbować na ostatnim zlocie) i nic już nie jest takie jak dawniej, nawet chipotle.

                    Comment

                    • aMarcin
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.08
                      • 152

                      Chipotle też dobra rzecz, chociaż nie są bardzo ostre to nadrabiają smakiem, a jak mam ochotę na coś naprawdę ostrego to pod ręką mam suszone bird's eye

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aMarcin Wyświetlenie odpowiedzi
                        Chipotle też dobra rzecz, chociaż nie są bardzo ostre
                        Macie poprzepalane gardła i języki Ja lubię ostre rzeczy, ale o chipotlach nigdy bym nie napisała, że są mało ostre
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • aMarcin
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.08
                          • 152

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Macie poprzepalane gardła i języki Ja lubię ostre rzeczy, ale o chipotlach nigdy bym nie napisała, że są mało ostre
                          Trochę dają popalić, ale w porównaniu do np. bird's eye tylko lekko łaskoczą

                          Comment

                          • silvian
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2008.08
                            • 727

                            Z racji tego, że idzie wiosna wziąłem się za wysiew własnych papryczek. Dwa tygodnie temu wsadziłem nasiona czterech odmian: cyklon, purple jalapeno, ecuador purple i red habanero. Dzisiaj rano, ku uciesze, zauważyłem że nasionka wykiełkowały
                            "Niech zatrwożą się niewierni, przyjaciele, na sztorc kosa..."

                            Comment

                            • kloss
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.03
                              • 2526

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika silvian Wyświetlenie odpowiedzi
                              Z racji tego, że idzie wiosna wziąłem się za wysiew własnych papryczek. Dwa tygodnie temu wsadziłem nasiona czterech odmian: cyklon, purple jalapeno, ecuador purple i red habanero. Dzisiaj rano, ku uciesze, zauważyłem że nasionka wykiełkowały
                              W tamtym roku to przerabiałem. Habanero mi nie wyrosło. Wyrosło jalapeno, pepperoni i chyba birds eye. Ale potem miałem spore zastrzeżenia do ostrości papryczek, a raczej jej braku.

                              Comment

                              • emes
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 4275

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedzi
                                ...Wyrosło jalapeno, pepperoni i chyba birds eye. Ale potem miałem spore zastrzeżenia do ostrości papryczek, a raczej jej braku.
                                Ciekawy temat do przemyśleń, a jak się ktoś na tym zna , to przecież może przeciąć te przemyślenia swoją wiedzą. Papryczki ostre są dużo droższe niż nasze rodzime łagodne. Wygląda na to, że jakby można było u nas tak łatwo wyprodukować papryczki ostre, to papryki ostre byłyby naszej produkcji, a tak to produkujemy tylko o wiele tańsze papryki łagodne, a ostre sprowadzamy. Paprykę , którą się bardziej opłaca produkować, czyli ostrą (są nawet kilka razy droższe niż łagodne), sprowadzamy z Węgier, Hiszpanii, Tajlandii itd. Chyba , że tu wchodzą jakieś preferencje, dotacje itd.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X