Ile taka "sadzonka" kosztuje? Nie mam ręki do nasion, może takie by kilka miesięcy porosło?
Ekstremalne ostrości
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi8 zł. Właśnie mam nadzieję, że będzie się trzymać, bo jak kupuję paczuszkę 100 g chili, to zawsze kilka wyrzucam, bo zaczynają gnić w lodówce."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziA to mój ostatni nabytek, wypatrzony na bazarku. Sprzedawca nie miał pojęcia, co to za gatunek, mnie wygląda trochę jakby jalapeno...
Comment
-
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Dzięki, Becik.
Dzisiaj z kolei przyuważyłem takie oto papryki za 6 zł/kg, więc wziąłem od razu pół kilo i powiem, że również dobrą bitwę pod Grunwaldem na podniebieniu uskuteczniają. Ponoć słabo schodzą, więc tak sobie kombinuję, żeby wziąć ze dwa kilo póki są i zamrozić, będę miał do różnych zastosowań. Dziś właśnie taką eksperymentalną paciaję zrobiłem. Ponieważ od jakiegoś czasu przyrządzam sobie ostrości głównie po indyjsku, tym razem postanowiłem dla odmiany sypnąć wszystkich przypraw, których na co dzień nie używam. Całość to pół słodkiej papryki, jedna jak na zdjęciu, cebula, czosnek, zioła prowansalskie, cząber i chyba estragon oraz dwa pomidory. Najpierw podsmażyć cebulę z paprykami, dodać na krótko czosnek, żeby się nie spalił, po czym pomidory obrane ze skórki. Ugotowałem sobie do tego spaghetti i powiem nieskromnie, że polecam. Wciąż przyjemnie pali, a i smakowo niczegowate.
Widziałem podobne dwa lata temu na Węgrzech, więc być może to tamtejsze, ale pewnie Becik zaraz mnie naprostuje.Last edited by żąleną; 2012-09-17, 16:46.
Comment
-
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Parę lat temu w Banja Luce (taka restauracja, pewnie znasz) jadłem coś, co wyglądało podobnie, tyle że papryka nie była ostra. Chyba sobie zrobię albo zamarynuję jak pisała Justi. Może do jednej czy dwóch wcisnę jeszcze fety.
Jutro kurs na bazarek.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziSuszone chipotle widziałem chyba w Kuchniach Świata w Galerii Mokotów, może mają coś z pozostałych. Przedzwoń, na pewno ci powiedzą. Ewentualnie do Arkadii, tam jest większy sklep.
a jakby ktos bardzo chcial to mam swiezutkie azjatyckie bird eye przywiezione prosto ze zrodla wiec moge wygospodarowac pare ziarenek do zasadzenia. jakby co - info na priv
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sailor Wyświetlenie odpowiedziw kuchniach swiata chipotle jest spotykana glownei w puszkach i w tej wersj ijest najlepsza w stosunku jakosc/cenaJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
Comment