Ekstremalne ostrości

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    Właśnie dochodzę do siebie po całkiem przyjemniej kolacji.
    Przygotowałem danie na bazie indyjskich przypraw, piersi z kurczaka i puszki krojonych pomidorów. Ale głównym elementem przypraw była jedna papryczka Bedfordshire Super Naga. Smak jest bardzo przyjemny, ale ostrość ekstremalna. Już wiem po co wymyślono lagera .
    Mam jeszcze dwie małe papryczki i chyba szybko nie odważę się ich użyć bezpośrednio w potrwawie.. Chyba przygotuje oliwę z ziołami i papryczkami jako dodatek do potraw.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • nynek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.11
      • 274

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
      Ale głównym elementem przypraw była jedna papryczka Bedfordshire Super Naga. Smak jest bardzo przyjemny, ale ostrość ekstremalna. Już wiem po co wymyślono lagera .
      Mam jeszcze dwie małe papryczki i chyba szybko nie odważę się ich użyć bezpośrednio w potrwawie.. Chyba przygotuje oliwę z ziołami i papryczkami jako dodatek do potraw.
      Chyba nie lagera, a mleko/kefir/maślankę
      Ja z kolei mam co jeść, przetwarzać, marynować


      http://imageshack.us/a/img546/4593/img4637b.jpg - Chocolate Bhut Jolokia, Aji Camba i Datil Orange.

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        Daj gryza.

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          Fajny film , choć pewno już był http://video.anyfiles.pl/Fenomeny+no...Ce/video/28841

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            Ja nie widziałem, dzięki za wrzucenie. Strasznego smaka złapałem od tego widoku krojonych papryczek, a przedwczoraj zjadłem ostatnią. Jutro pora na zakupy, może i wasabi znajdę, to też sobie sprawię.

            Mam w lodówce kilka słoików ostrej pasty własnej roboty, ale jakoś nie jestem z niej zadowolony - ani ze smaku, ani z ostrości. Następnym razem zrobię z samych chilli, jak harissę.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              Ostatnio oglądałem program Jamiego Oliviera oprócz żarcia czosnku na surowo próbowali również papryczki, głównie długowłosy kompan zajadał. Jedno zdanie mnie zaciekawiło, jak smakuje jakaś papryczka to siać , co ciekawe spora część odmian daje radę w doniczce. Posiałem 3 odmiany żadnej z nazwy nie znam . Zamówiłem również kilka nasionek typowo doniczkowych.
              Polecam forum http://www.chilihead.pl/
              Last edited by mark33; 2012-11-03, 19:49.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Test rodzinny "Zeus & his family - Bhut Jolokia" http://chilihead.pl/viewtopic.php?f=41&t=2051

                Comment

                • imap31
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.03
                  • 26

                  Mnie niedawno rzucił się w oczy w markecie sos tabasco z dodatkiem habanero. Kupiłem to cudo, spróbowałem. nawet niezłe, nieco ostrzejsze niż zwykłe tabasco, bardziej wyraziste, ale jak to tabasco zalatuje octem (jak już wcześniej ktoś pisał o zwykłym).

                  Teraz natomiast przymierzam się do któregoś z tych zestawów:



                  lub



                  Nie wiem jeszcze, który wybiorę, ale na pewno dam znać na forum jak już popróbuję

                  A może ktoś z was może doradzić...
                  Jedno piwo jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziło

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    Mnie jakoś przeszła chętka na takie sosy, bo wszystkie, których próbowałem, były podobne w smaku. Do potraw wolę sobie wkroić świeże chilli, na zapiekanki nakładam własnej roboty sos paprykowy, a do serów pleśniowych odpalam chipotle. Ale jeśli miałbym wybierać, to wziąłbym ten Q Heat Exotic Mini 4-pack, z opisu zapowiada się w miarę różnorodnie (wasabi, mango, chipotle).

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Przymierzam się do takich kwiatków http://www.youtube.com/watch?feature...&v=AO1OgqktA6A

                      Comment

                      • żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

                        Jakiś czas temu znalazłem w szafce pełną w 1/3 buteleczkę z 357 Mad Dog Ghost Pepper Hot Sauce. Nie mam pojęcia, skąd się u mnie wzięła, chyba ktoś z forumowiczów mi dał, może na zlocie. W każdym razie stwierdziłem, że skoro jest po terminie, to trzeba ją jakoś sprawnie opróżnić, ale przedwczoraj trochę przesadziłem z zaangażowaniem. Chlusnąłem sobie do spaghetti jakoś tak chyba pół łyżeczki i po kilku kęsach zawartość talerza urosła mi w oczach pięciokrotnie. Zacząłem się bać, że nie zjem, kilka razy miałem wrażenie, że mi drętwieją okolice prawego ucha i ogólnie czułem się trochę nieswojo.

                        Ale zjadłem, tylko później trochę piekło z drugiej strony, co ciekawe, bardziej z tej fallicznej.

                        Comment

                        • silvian
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2008.08
                          • 727

                          Coś mi się kojarzy że częstowano tym sosem na przedostatnim zlocie.
                          "Niech zatrwożą się niewierni, przyjaciele, na sztorc kosa..."

                          Comment

                          • Gringo
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2007.07
                            • 2160

                            Na przedostatnim zlocie to była czarna wdowa przywieziona przez piracką muzę.

                            Jako pierwszozlotowiec musiałem tego spróbowac luzem. Czad.
                            Ale chyba lepsze to od piwnych bełtów których udało mi się uniknąć
                            Last edited by Gringo; 2012-11-21, 16:34.

                            Comment

                            • żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

                              Parę dni temu niechcący kupiłem przecier pomidorowy z chilli, Dominika nieświadoma tego zrobiła zeń pomidorówkę i powiem wam, że rewelacja. Na drugi raz zrobię świadomie, tylko poszukam przepisu na wersję indyjską. W jednej restauracji jadłem kiedyś zupę o nazwie Tomato Tea, taki rzadki, wypalający gębę, orientalnie przyprawiony płyn pomidorowy. Może coś w tym stylu, tylko z jakimś wkładem typu kluski albo paneer.

                              Comment

                              • Gringo
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2007.07
                                • 2160

                                Niespełna 2 tygodnie temu w Krakowie odbył się I Festiwal Ostrości. Niestety dowiedziałem się o tym zbyt późno bo dopiero dzisiaj a mam tak blisko.

                                Mam tylko nadzieję że jak był pierwszy to za rok będzie II-gi.

                                Wiecej: http://www.malopolskie.tv/film/_i_fe...2013-5180.html
                                Last edited by Gringo; 2013-07-16, 06:19.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X