Ekstremalne ostrości

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mmax88
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.01
    • 36

    Ja też uwielbiam bardzo ostre jedzenie :-) tylko większość sosów, które jadłem ma mocny smak octu, który mi bardzo przeszkadza. Znacie jakiś, który nie jest robiony na occie i ma min. 500 tys. SHU?

    Comment

    • wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2654

      Kwas octowy jest stosowany jako konserwant. Przecież zawartość takiej butelki to nie majonez, który używasz do świątecznej sałatki w całości. To MUSI trochę postać zanim się zużyje...
      Swoją drogą... naprawdę wyczuwasz ocet w sosach powyżej 500 000?
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

      Comment

      • mmax88
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.01
        • 36

        Jak za dużo dam, to niczego nie wyczuwam :P ale normalnie to jasne, że tak.
        Czyli mam rozumieć, że bez tego wrednego smaku octu niczego nie znajdę?

        Comment

        • Gringo
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2007.07
          • 2160

          Znajdziesz, świeże lub suszone odmiany papryczek habanero i innych, widziałem gdzieś w specjalistycznym sklepie suszone habanero red savina a nawet carolina reaper która posiada półtorej bańki SHU Można kupić również nasiona np. Naga Jolokia, wyhodować i raczyć się bez konserwantów.

          Comment

          • mmax88
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2017.01
            • 36

            O suszu wiem, chodziło mi o sos. Miałem kiedyś bodaj naga jolokhia ok 1 mln SHU i tak, miażdżyło system.

            Comment

            • supersklep
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.01
              • 982

              Może wiecie w jakich sklepach można dostać suszone papryczki ostre? Potrzebne mi do harrisy


              Comment

              • Gringo
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2007.07
                • 2160

                Próbuj w Kuchnie Świata, które przeważnie znajdują się w galeriach handlowych.
                Ale.... ostatnio świeżuteńkie papryczki Habanero można było kupić w Auchan po 11,99 PLN za bodajże 200 g.
                Last edited by Gringo; 2017-03-16, 05:43.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23932

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika supersklep Wyświetlenie odpowiedzi
                  Może wiecie w jakich sklepach można dostać suszone papryczki ostre? Potrzebne mi do harrisy
                  miewamy Habanero i Tabasco.


                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • supersklep
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.01
                    • 982

                    Chyba Tabasco są słabsze w skali Scoville'a , bo musi ta pasta być zjadliwa raczej z przyjemnością . Na ostrych sosach powyżej 1000 000 jednostek są napisy "Produkt kolekcjonerski , nie do spożycia"
                    Last edited by supersklep; 2017-03-16, 12:57.


                    Comment

                    • perlapodlasia
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2017.03
                      • 4

                      myślę, że nie ma nic lepszego niż po prostu świeże chili choć zdarzyło mi się kilka razy, że po krojeniu takiego cuda założyłam szkła kontaktowe myślałam, że zejdę.

                      Comment

                      • supersklep
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.01
                        • 982

                        Jest przepis ze świeżych chili też ,tylko przydatność jest krótsza. Z suszonych można w słoiczki nałożyć i 3 miesiące wytrzyma.Trzeba zalać od góry warstwą oliwy


                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika supersklep Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jest przepis ze świeżych chili też ,tylko przydatność jest krótsza. Z suszonych można w słoiczki nałożyć i 3 miesiące wytrzyma.Trzeba zalać od góry warstwą oliwy
                          Ja świeże podpiekałem krótko pod ostrym grillem. Harisa stała też długo, napewno ponad 3 miesiące

                          Comment

                          • supersklep
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.01
                            • 982

                            Po prostu kupiłem w warzywniaku za rogiem. Nie doceniamy przedsiębiorczości naszych sklepikarzy


                            Comment

                            • supersklep
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.01
                              • 982

                              Napiszcie swoje przepisy na harisse , Mnie wydaje się że zwykły kminek lepiej zastąpić kminem rzymskim. Reszta bez zmian tzn czosnek, sól, kolendra, oliwa , chili. Bywa czasem w przepisach ocet winny i nasiona kopru włoskiego


                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

                                Tak jak pisałem - opieczone papryczki oraz kmin, kolendra (nasiona), czosnek, sól i oliwa. Za każdym razem robiłem różne proporcje i okazało się, że wolę mocniej czosnkowaną i kminowaną.

                                To opiekanie papryczek wziąłem od jakiegoś brytolskiego celebryty patelni i nie był to J. Oliver

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X