Przepisów na nie jest multum i wpisawszy w googla znajdzie się trochę linków.
Ja pokuszę się o podanie własnego przepisu...
Jako bazowy posłużył mi ten, ale skład trochę inny:
200 g orkiszowej mieszanki mufinkowej
125 g mąki orkiszowej białej ew. zwykłej pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia (jak nie ma się mieszanki mufinkowej to musi być cała i mąki do 325 g)
opakowanie mleczka kokosowego Blue Dragon ew. świeżego mleczka z kokosa
opakowanie cukru waniliowego i kilka kropli olejku waniliowego
2/3 szklanki cukru (może być mniej jak ktoś dba o linię )
szklanka oleju winogronowego a najlepiej palmowego
2 jajka
szklanka wiórków kokosowych (można je wcześniej namoczyć w rumie, ale tylko jeśli ciastka będą dla dorosłych)
wrzucić wszystko do miski i miksować krótką chwilkę mikserem do wymieszania składników. w między czasie włączyć piekarnik na 200*C. gdy temp. będzie właściwa umieszczone w papierowych foremkach ciasto do wysokości 2/3 objętości piec 25 minut stopniowo obniżając tem. do 180*C.
Ja pokuszę się o podanie własnego przepisu...
Jako bazowy posłużył mi ten, ale skład trochę inny:
200 g orkiszowej mieszanki mufinkowej
125 g mąki orkiszowej białej ew. zwykłej pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia (jak nie ma się mieszanki mufinkowej to musi być cała i mąki do 325 g)
opakowanie mleczka kokosowego Blue Dragon ew. świeżego mleczka z kokosa
opakowanie cukru waniliowego i kilka kropli olejku waniliowego
2/3 szklanki cukru (może być mniej jak ktoś dba o linię )
szklanka oleju winogronowego a najlepiej palmowego
2 jajka
szklanka wiórków kokosowych (można je wcześniej namoczyć w rumie, ale tylko jeśli ciastka będą dla dorosłych)
wrzucić wszystko do miski i miksować krótką chwilkę mikserem do wymieszania składników. w między czasie włączyć piekarnik na 200*C. gdy temp. będzie właściwa umieszczone w papierowych foremkach ciasto do wysokości 2/3 objętości piec 25 minut stopniowo obniżając tem. do 180*C.
Comment