3. rozgrzewamy 150g masła i rozpuszczamy w nim 165g brązowego cukru (można zastąpić zwykłym białym)
4. łączymy "słodkie masło" z "suchymi" i "mokrymi" i delikatnie bełtamy coby połączyć
5. dorzucamy ze 100g orzechów (jakie kto lubi ja zazwyczaj daję włoskie) i ok. 150g posiekanej gorzkiej czekolady. Ja daję czasami pół na pół czekolady gorzkiej i białej bo fajnie wyglądają później takie łaciate muffiny.
Dziś akurat piekłem w malusich papilotkach zakupionych na Allegro i zwykle nakładam 2/3 pojemności lub ciut więcej, tak by przy pieczeniu wyszły z foremki tworząc grzybek.
Ja nie używam wogóle papierków tylko kupiłem w IKEI takie blachy pokryte teflonem na 12 szt. i piekę w tym smarując uprzednio masłem i wysypując mąką. Ilości składników które podaję pasują akurat na te 12 szt.
Też czasem korzystam z wielorazowych foremek, ale dla mnie mufinka MUSI być z ZASADY w papilotce. Inaczej jest tylko zwykła babeczką, nie mufinką
A tak z innej beczki... tfu babeczki Tej mieszanki o której wyżej wspominałem, gdy zabrakło mi foremek użyłem jako zwykłego ucieranego ciasta i zalałem w formę, wkładając w ciasto kawałki jabłka. Też pychota.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Też czasem korzystam z wielorazowych foremek, ale dla mnie mufinka MUSI być z ZASADY w papilotce. Inaczej jest tylko zwykła babeczką, nie mufinką
Jak zaczynałem ten sport to akurat nie mogłem znaleźć ich w sklepie więc spróbowałem bez. Okazało się, że działa więc stwierdziłem że nie ma sensu ich używać. Cholera nie wiedziałem że to wbrew "sztuce" Ale z lenistwa chyba pozostanę przy tej technologii.
mnie taka foremka nie wystarcza, bo 12 osób to jest tylko personelu, a gdzie goście hotelu?! na jednej blasze mieści się takich malusich 36 szt., więc na dwa razy mam dla personelu nieco większe i dla wszystkich gości po maluchu do kawy. koszt papilotki jest śmiesznie mały, więc pomijalny.
Nie ma takiej potrzeby. Łatwo się je odrywa od ciasta i dla estetyki robi to konsument. Ma pewność, że ciasto nie było macane.
Szczerze polecam papilotki z Bogutyna, gdyż są z papieru pergaminowego i nie "rozjeżdżają się" pod wpływem mokrego ciasta jak te z Allegro i z opakowań Delecty. Te ostatnie można stosować tylko jak się ma silikonowe foremki, które utrzymają kształt ciastka.
Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2007-10-05, 22:54.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
(...)
Szczerze polecam papilotki z Bogutyna, gdyż są z papieru pergaminowego i nie "rozjeżdżają się" pod wpływem mokrego ciasta jak te z Allegro i z opakowań Delecty. Te ostatnie można stosować tylko jak się ma silikonowe foremki, które utrzymają kształt ciastka.
Racja.
Zrobiłem muffinki wg. przepisu konego i jedynym "ale" był kształt muffinki. W zasadzie był to bardziej placek niż babeczka, aczkolwiek bardzo smakowity placuszek.
Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2007-10-08, 06:08.
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Promocja zauważona w sklepie monopolowym.
Przy zakupie 5 różnych piw Okocim ( na plakacie przelicznik dowolny do wpisania ) szklanka 0,5l gratis.
Szklanka bodajże ta https://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=59962 , jak dobrze kojarzę.
Może ktoś zbiera egzotyczne szkło? Szklanka chińskiego browaru TSINGTAO. wysokość około 15 cm, prawdopodobnie lata 90. Chętnie wymienię na coś z browaru Dojlidy lub ewentualnie sprzedam....
Na sprzedaż, wielki pokal/szklanka Królewskie 1,5L - wydany z 10 lat temu jeśli pamiętam. Szklanka Żywca 0,5L widoczna na zdjęciu nie na sprzedaż - tylko dla oddania proporcji.
W kolekcji szkiełek Żywca z serii Żywiecka Szkoła Piwowarska posiadam: pokal Bock, szklanka Białe, kufel Marcowe, szklanka Saison, szklanka APA, pokal Porter, pokal Szampańskie, szklanka IPA, szklanka Amerykańskie Pszeniczne, pokal Belgijskie Ale. Czy jest coś jeszcze? Czy są wersje miniaturowe...
Comment