Mufinki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    Mufinki

    Przepisów na nie jest multum i wpisawszy w googla znajdzie się trochę linków.
    Ja pokuszę się o podanie własnego przepisu...

    Jako bazowy posłużył mi ten, ale skład trochę inny:

    200 g orkiszowej mieszanki mufinkowej
    125 g mąki orkiszowej białej ew. zwykłej pszennej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia (jak nie ma się mieszanki mufinkowej to musi być cała i mąki do 325 g)
    opakowanie mleczka kokosowego Blue Dragon ew. świeżego mleczka z kokosa
    opakowanie cukru waniliowego i kilka kropli olejku waniliowego
    2/3 szklanki cukru (może być mniej jak ktoś dba o linię )
    szklanka oleju winogronowego a najlepiej palmowego
    2 jajka
    szklanka wiórków kokosowych (można je wcześniej namoczyć w rumie, ale tylko jeśli ciastka będą dla dorosłych)

    wrzucić wszystko do miski i miksować krótką chwilkę mikserem do wymieszania składników. w między czasie włączyć piekarnik na 200*C. gdy temp. będzie właściwa umieszczone w papierowych foremkach ciasto do wysokości 2/3 objętości piec 25 minut stopniowo obniżając tem. do 180*C.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    przepis drugi

    220 g orkiszowej mieszanki mufinkowej
    100 g mąki kasztanowej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    niecała szklanka wody
    2/3 szklanki cukru (może być mniej)
    szklanka oleju winogronowego lub zwykłego słonecznikowego
    2 jajka
    kilka kasztanów

    wymieszać, nałożyć łyżką połowę objętości w foremce i powrzucać po kilka kawałków pokrojonych drobno kasztanów. uzupełnić do 2/3 wysokości foremki. można jeszcze drobno pokruszoną gorzką czekoladą posypać na wierzchu. piec jak wyżej.

    Comment

    • garfunkel
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.04
      • 1068

      #3
      Ależ mi narobiłeś apetytu...

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        Tylko doustne przyjemności nadają życiu sens...

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #5
          Do kupienia są w sklepach metalowe (miękkie) foremki do mufinek wielokrotnego użytku. Przed nałożeniem ciasta trzeba wysmarować je olejem a mufinkę będzie łatwo potem wyjąć.

          Comment

          • mluk
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.01
            • 778

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            Tylko doustne przyjemności nadają życiu sens...
            Hmmm....


            "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              #7

              wiem co masz na myśli

              Comment

              • glizduha
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.07
                • 27

                #8
                Ja ostatnio kąsałam mufinki z nadzieniem truskawkowym mmm pychota

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  #9
                  Można je robić z dowolnym nadzieniem. Znam nawet przepis na warzywne mufinki.

                  Comment

                  • kony
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.08
                    • 1701

                    #10
                    Ja przeważnie robię czekoladowe dla córki bo to jej ulubione, ale robiłem też przepyszne muffiny z porem, bekonem i pleśniowym serem. Odlot!

                    A na zdjęciu te czekoladowe mam tylko:
                    Attached Files

                    Comment

                    • arzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.06
                      • 2814

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
                      (...) robiłem też przepyszne muffiny z porem, bekonem i pleśniowym serem. Odlot!

                      (...)
                      no to podrzuć przepis
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

                      Comment

                      • kony
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.08
                        • 1701

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
                        no to podrzuć przepis
                        Proszę bardzo. Ja to robię tak:

                        1. Przekrajamy pora lub dwa wzdłuż i tniemy na centymetrowe kawałki. Można zrobić mieszankę pora i cebuli jeśli ktoś woli. Szklimy przez chwilę na patelni a potem dolewamy troszkę wody i dusimy przez kilka minut aż się zrobi miękkie.

                        2. Podsmażamy pokrojony w kostkę bekon. 20-30 dkg, ile kto lubi.

                        3. Mieszamy suche składniki:
                        - 375g maki
                        - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                        - szczypta soli

                        4. Mieszamy mokre składniki:
                        - 125g roztopionego masła
                        - 250ml mleka
                        - 2 jajka

                        5. Łączymy suche z mokrymi i mieszamy. Ważna uwaga, wg wszelkich "muffinowych autorytetów" ciasta nie należy mieszać zbyt dokładnie. Mają pozostać grudki, składniki mają być połączone ale nie wymieszane. Użycie miksera wogóle nie wchodzi w grę.

                        6. Formę do muffinów ja smaruję masłem i oprószam mąką. Wkładam łyżkę ciasta potem cebulę, bekon i kawałki sera pleśniowego. Następnie przykrywam to drugą łyżką ciasta a na wierzchu posypuję trochę startego żółtego sera.

                        Pieczemy ok 20 minut w 200-210 st.C

                        Comment

                        • glizduha
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2007.07
                          • 27

                          #13
                          Jeśli chodzi o mąką to dajesz zwykłą pszenną?

                          Comment

                          • huanghua
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.10
                            • 1910

                            #14
                            Ja poproszę przepis na muffinki czekoladowe.
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika glizduha Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jeśli chodzi o mąką to dajesz zwykłą pszenną?
                              pytasz pewnie kony'ego... ja już przyzwyczaiłem się do orkiszowej, więc z niej korzystam.
                              Last edited by e-prezes; 2007-08-08, 16:35.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X