Mufinki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kony
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.08
    • 1701

    #16
    Ja używam zwykłej mąki pszennej.
    Przepis na czekoladowe podam później, jak wrócę do domu.

    Comment

    • arzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 2814

      #17
      kony, dzięki za przepis
      w tym tygodniu będę robił, dam znać jak wyszło
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

      Comment

      • glizduha
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.07
        • 27

        #18
        Ale powiedzcie duża jest różnica w wypieku i w smaku jeśli chodzi o użycie mąki?

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19267

          #19
          Nie zauważyłem.

          Comment

          • kony
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.08
            • 1701

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
            Ja poproszę przepis na muffinki czekoladowe.
            1. mieszamy suche:
            - 300g mąki
            - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
            - szczypta soli
            - 3 łyżki kakao

            2. mieszamy mokre:
            - 170ml mleka
            - 2 jajka

            3. rozgrzewamy 150g masła i rozpuszczamy w nim 165g brązowego cukru (można zastąpić zwykłym białym)

            4. łączymy "słodkie masło" z "suchymi" i "mokrymi" i delikatnie bełtamy coby połączyć

            5. dorzucamy ze 100g orzechów (jakie kto lubi ja zazwyczaj daję włoskie) i ok. 150g posiekanej gorzkiej czekolady. Ja daję czasami pół na pół czekolady gorzkiej i białej bo fajnie wyglądają później takie łaciate muffiny.

            6. pieczemy ok. 20 min w 200 st.C

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
              (...)
              6. pieczemy ok. 20 min w 200 st.C
              Do tej foremki papierowej to wlewa się ~1/3, 1/2, czy 3/4 jej objętości?
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19267

                #22
                Dziś akurat piekłem w malusich papilotkach zakupionych na Allegro i zwykle nakładam 2/3 pojemności lub ciut więcej, tak by przy pieczeniu wyszły z foremki tworząc grzybek.

                Comment

                • kony
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.08
                  • 1701

                  #23
                  Ja nie używam wogóle papierków tylko kupiłem w IKEI takie blachy pokryte teflonem na 12 szt. i piekę w tym smarując uprzednio masłem i wysypując mąką. Ilości składników które podaję pasują akurat na te 12 szt.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19267

                    #24
                    Też czasem korzystam z wielorazowych foremek, ale dla mnie mufinka MUSI być z ZASADY w papilotce. Inaczej jest tylko zwykła babeczką, nie mufinką
                    A tak z innej beczki... tfu babeczki Tej mieszanki o której wyżej wspominałem, gdy zabrakło mi foremek użyłem jako zwykłego ucieranego ciasta i zalałem w formę, wkładając w ciasto kawałki jabłka. Też pychota.

                    Comment

                    • kony
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.08
                      • 1701

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Też czasem korzystam z wielorazowych foremek, ale dla mnie mufinka MUSI być z ZASADY w papilotce. Inaczej jest tylko zwykła babeczką, nie mufinką
                      Jak zaczynałem ten sport to akurat nie mogłem znaleźć ich w sklepie więc spróbowałem bez. Okazało się, że działa więc stwierdziłem że nie ma sensu ich używać. Cholera nie wiedziałem że to wbrew "sztuce" Ale z lenistwa chyba pozostanę przy tej technologii.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19267

                        #26
                        mnie taka foremka nie wystarcza, bo 12 osób to jest tylko personelu, a gdzie goście hotelu?! na jednej blasze mieści się takich malusich 36 szt., więc na dwa razy mam dla personelu nieco większe i dla wszystkich gości po maluchu do kawy. koszt papilotki jest śmiesznie mały, więc pomijalny.

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #27
                          ... tak dla pewności.
                          Papliotki nie smaruje się tłuszczem/oprusza mąką?
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19267

                            #28
                            Nie ma takiej potrzeby. Łatwo się je odrywa od ciasta i dla estetyki robi to konsument. Ma pewność, że ciasto nie było macane.
                            Szczerze polecam papilotki z Bogutyna, gdyż są z papieru pergaminowego i nie "rozjeżdżają się" pod wpływem mokrego ciasta jak te z Allegro i z opakowań Delecty. Te ostatnie można stosować tylko jak się ma silikonowe foremki, które utrzymają kształt ciastka.
                            Last edited by e-prezes; 2007-10-05, 22:54.

                            Comment

                            • huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              (...)
                              Szczerze polecam papilotki z Bogutyna, gdyż są z papieru pergaminowego i nie "rozjeżdżają się" pod wpływem mokrego ciasta jak te z Allegro i z opakowań Delecty. Te ostatnie można stosować tylko jak się ma silikonowe foremki, które utrzymają kształt ciastka.
                              Racja.
                              Zrobiłem muffinki wg. przepisu konego i jedynym "ale" był kształt muffinki. W zasadzie był to bardziej placek niż babeczka, aczkolwiek bardzo smakowity placuszek.
                              Last edited by huanghua; 2007-10-08, 06:08.
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X