Kaczka w śliwkach z knedliczkiem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    Kaczka w śliwkach z knedliczkiem

    Danie dla dwóch osób.

    - 3 kacze piersi
    - 2 garście śliwek (ja robiłem z węgierkami)
    - czeski knedel
    - opcjonalnie gotowy sos śliwkowy lub inny dosładzacz


    Piersi nakłuwamy nożem dość gęsto, nacieramy solą (nie za dużo, to danie na słodko) i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy dość sporo oleju (wcale nie tak dużo, jak kaczka przechodziła to jej tylko nogi zakrywało ) i kładziemy na to mięso.

    W tym czasie śliwki myjemy, drylujemy i kroimy (np. na 8 części).

    Gdy mięso się już podpiecze (i przy okazji ładnie napęcznieje), zlewamy sporą część oleju i dorzucamy śliwki. Na niedużym ogniu podsmażamy tak długo, aż ze śliwek zrobi nam się sos (półpłynne powidła ). W tym momencie wkraczamy na ścieżkę badań organoleptycznych - badamy poziom słodkości (zależy od odmiany śliwek i stopnia ich dojrzałości) - jeśli jest zbyt kwaśno, dodajemy coś słodkiego: sos śliwkowy (np. TaoTao), miód lub rozpuszczony w gorącej wodzie brązowy cukier.

    W międzyczasie w garnku do gotowania na parze doprowadzamy wodę do wrzenia i kładziemy pokrojony czeski knedel (można tę specyficzną odmianę buły kupić w sklepach). Dobrze ugotowany (zaparzony?) knedel ładnie nam później pije nasze płynne śliwki.

    Nałożyć na talerz i jeść - opcjonalnie popijać śliwowicą. Nada się też ciemne, niezbyt goryczkowe piwo.
    Last edited by arcy; 2007-08-08, 09:34.
  • alnus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.07
    • 459

    #2
    do kompletu przepis na knedel bułczany

    kroimy na drobną kostkę ( mniej niż 1cm) czerstwą lub nawet suchą bułkę ( ew. 2 kajzerki) i złocimy na patelni na maśle. esteci mogą wcześniej zetrzeć z bułki skórkę - ja tego nigdy nie robię.
    do miski wsypujemy 0,4 kg mąki, odrobinę soli i szczyptę proszku do pieczenia, mieszamy na sucho , potem dodajemy jajko i dolewamy około 1 szklanki wody gazowanej.
    po zamieszaniu do ciasta należy dodać zrumienioną wcześniej bułkę i znowu zamieszać. to jest odpowiedni moment, aby za pomocą mąki lub wody skorygować gęstość ciasta. ma być dość gęste. zostawiamy w przykrytej ścierką misce na 20-30minut, potem formujemy z ciasta wałek i gotujemy go około pół godziny w wodzie, w połowie czasu należy przewrócić knedel na drugą stronę. żeby łatwiej włożyć wałek do gotującej wody rozkładam knedla na kawałku papieru do pieczenia lub folii aluminiowej i wkładam go trzymając za brzegi folii, którą potem wyciągam. po wyjęciu z wody kroić na ukośne plastry i podawać z kaczuszką wg przepisu powyżej ( lub np. jakimś fajnym "gulaszem")

    Comment

    • arcy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.07
      • 7538

      #3
      Kiedyś robił to Makłowicz i, o ile dobrze pamiętam, gotował knedla w ścierce.


      W wersji tradycyjnie poznańskiej kaczkę powinno się jeść z pyzami. Ale nie takimi, jak w innych częściach kraju.

      Comment

      • alnus
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.07
        • 459

        #4
        Na południe od naszego kraju znają setki rodzajów knedli. Makłowiczowe gotowanie w ścierce pamiętam, ale nie jestem pewien czy czy to był ten przepis. Zanim poradziłem sobie z folią aluminiową rozważałem gotowanie w ścierce, ale kiedy pomyślałem jak ona będzie wyglądać po gotowaniu od razu zrezygnowałem z takiego pomysłu.
        A jak mają wyglądać te poznańskie pyzy?

        Comment

        • arcy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.07
          • 7538

          #5
          Ciasto drożdżowe, do gotowania na parze.

          Comment

          • alnus
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.07
            • 459

            #6
            Czyli tak zwane kluski na parze lub pampuchy, w sumie kupne knedle są często bardzo podobne w smaku.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X