cebularzyki a'la Glizduha

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • glizduha
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.07
    • 27

    #1

    cebularzyki a'la Glizduha

    Ciasto:
    - 300g mąki
    - 150 g margaryny
    - jajo
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    Farsz:
    - 3 cebule (duże)
    - 2-3 łyżki oleju
    - jajo
    - 100 g mielonego mięsa
    - 4 pieczarki
    - natka pietruszki
    - sól, pieprz, oregano (bądź inne przyprawy do smaku)

    Cebule i pieczarki umyć, obrać, posiekać i przesmażyc na gorącym oleju. Następnie dodać mięsko wcześniej zmieszane z jajkiem (ja dodatkowo dodaję jeszcze 2 ząbki czosnku do miesa ). przyprawić do smaku.

    Jeśli chodzi o ciasto to tak: Mąkę przesiać i dodać margarynę, najlepiej jak wyciągniecie ją wcześniej z lodówki żeby była miękka, bo trzeba będzie wyrobić ciasto. Dodać jajko i proszek do pieczenia (ja czasem dodaje jeszcze 2 łyżki śmietany). To wszystko, teraz trzeba trochę się pobawić z ciastem żeby miało jednolitą konsystencję.

    Farsz można nakładać ciepły lub wychłodzony, nie ma większego znaczenia. Generalnie można formować dowolnej wielkości i kształtów cebularzyki, ja robię czasem w kształcie pierogów a czasem w kształcie podłurznych rurek. Mozna zlepić brzegi bądź zrobić fikuśne dziurki

    Piec w piekarniku nagrzanym na 170 stopni przez ok 25-30 min. Zależy też od ciasta, jak będzie grube to wiadomo trzeba będzie dłużej, zresztą zawsze można zaglądnąć do piekarnika jak się sprawy mają.

    Jak podawać? Tu oczywiście jest pole do popisu według upodobań można na ciepło lub zimno. Ładnie i smakowicie wyglądają (i oczywiście smakują) na liściu zielonej sałaty z pomidorami lub ogórkami, Smakują wyśmienicie jako przekąska czy danie główne.

    Jeśli chodzi o ciasto to polecam zapamiętać przepis gdyż jest bardzo uniwersalne, praktycznie można zrobić dowolny farsz i będzie smakowało, np. my na Wigilię robimy z grzybami i do tego barszczym poprostu pychota!

    Niestety nie mam żadnego zdjęcia, ale gwarantuję ze kto się pokusi nie po żałuje
  • glizduha
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.07
    • 27

    #2
    no tak zapomniałam napisać na ile porcji , otóż to zależy jak będizcie robić jeśli zrobicie cieniutkie ciasto i małe cebularzyki powinno wyjść 12 porcji

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19291

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika glizduha
      ...(ja dodatkowo dodaję jeszcze 2 ząbki czosnku do miesa ). ...
      no tak, znowu czosnek

      Comment

      • glizduha
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.07
        • 27

        #4
        Tak jak napisałam, każdy może dobrać składniki i proporcje według własnych smaków. Co do czosnku ja go uwielbiam i dodaję praktycznie zawsze do potraw, oczywiście w granicach rozsądku.
        Bardzo pyszny jest chleb posmarowany czosnkiem, który wcześniej w całości grzał się w piekarniku przez co zrobił się mięciutki mmmm albo masełko czosnkowe

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika glizduha
          Tak jak napisałam, każdy może dobrać składniki i proporcje według własnych smaków. Co do czosnku ja go uwielbiam i dodaję praktycznie zawsze do potraw, oczywiście w granicach rozsądku.
          Bardzo pyszny jest chleb posmarowany czosnkiem, który wcześniej w całości grzał się w piekarniku przez co zrobił się mięciutki mmmm albo masełko czosnkowe
          Na tym forum to chyba większość uwielbia czosnek. Czosnek jest królem imprez grillowych i nie tylko w różnych postaciach
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • pix
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 37

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Na tym forum to chyba większość uwielbia czosnek. Czosnek jest królem imprez grillowych i nie tylko w różnych postaciach
            Ponieważ takie pyszności jak właśnie masełka czosnkowe, sosy czosnkowe i tym podobne twory są idealne do piwka

            A tak na marginesie, próbował ktoś kiedyś warzyć piwo z dodatkiem czosnku?

            Comment

            • biermann
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.09
              • 2552

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Na tym forum to chyba większość uwielbia czosnek. Czosnek jest królem imprez grillowych i nie tylko w różnych postaciach
              Po raz kolejny jestem w mniejszości. Apage czosnek, nie dość, że śmierdzi, to potem (jak mi go ktoś potajemnie wtryni) napiernicza mnie brzuch.
              "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
              Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
              Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
              Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
              Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

              Comment

              • glizduha
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.07
                • 27

                #8
                To współczuję biermann, fakt czosnek ma intensywny zapach ale ja za nic w świecie nie odmówiłabym sobie małego ząbku
                Ja właśnie wróciłam znad morza i miałam okazję spróbować ziemniaków w czosnku mniam pychota, szkoda tylko że przepisu nie dało się wyłudzić od kucharza na pewno bym się podzieliła

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • darekd
                  Wieninger, Kerndl-Kini
                  darekd
                  Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.

                  Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
                  W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...
                  2024-03-21, 21:52
                • kaczka116
                  Maryensztadt, [Dziki Wschód] Tytanowe Jajo
                  kaczka116
                  Piwo gotowe do oceny
                  2019-07-28, 10:30
                • Javox
                  Dogma, S.M.A.S.H. Idaho 7
                  Javox
                  Session IPA z alko 4.7%

                  Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                  Lacing - sporo.
                  Gaz - średni.
                  Barwa - lekko zamglony żółty.
                  Aromat - aromat do ciasta, ciasto z owocami (cwibak).
                  Smak - słodkawe, ciasto cwibak, owocowość, mini goryczka....
                  2024-03-07, 17:33
                • Javox
                  Wychwood, Hobgoblin Session IPA
                  Javox
                  Lekka IPkA z lekkim alko tzn 3.4%.
                  Chmiele: Ella, Cascade, Galaxy, Topaz, Citra.

                  Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                  Lacing - nie za dużo.
                  Gaz - nie za dużo.
                  Barwo - złoto.
                  Aromat - skórka pomarańczowa z tytoniem.
                  Smak - słodkawe,...
                  2025-01-17, 17:08
                • darekd
                  Giesinger, Munique Heller Bock
                  darekd
                  Monachijski browar z historią od 2006 r. Zaczynali bodaj w garażu a po kilkunastu latach uruchomili nowy, duży zakład.

                  https://www.giesinger-braeu.de/

                  6,6% alk.

                  Aromat - słodowy z dojrzałymi różnymi śliwkami (słodsze, ale nuta kwaskowa też), ciut miodu,...
                  2025-01-05, 22:21
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...