Ciasto:
- 300g mąki
- 150 g margaryny
- jajo
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Farsz:
- 3 cebule (duże)
- 2-3 łyżki oleju
- jajo
- 100 g mielonego mięsa
- 4 pieczarki
- natka pietruszki
- sól, pieprz, oregano (bądź inne przyprawy do smaku)
Cebule i pieczarki umyć, obrać, posiekać i przesmażyc na gorącym oleju. Następnie dodać mięsko wcześniej zmieszane z jajkiem (ja dodatkowo dodaję jeszcze 2 ząbki czosnku do miesa ). przyprawić do smaku.
Jeśli chodzi o ciasto to tak: Mąkę przesiać i dodać margarynę, najlepiej jak wyciągniecie ją wcześniej z lodówki żeby była miękka, bo trzeba będzie wyrobić ciasto. Dodać jajko i proszek do pieczenia (ja czasem dodaje jeszcze 2 łyżki śmietany). To wszystko, teraz trzeba trochę się pobawić z ciastem żeby miało jednolitą konsystencję.
Farsz można nakładać ciepły lub wychłodzony, nie ma większego znaczenia. Generalnie można formować dowolnej wielkości i kształtów cebularzyki, ja robię czasem w kształcie pierogów a czasem w kształcie podłurznych rurek. Mozna zlepić brzegi bądź zrobić fikuśne dziurki
Piec w piekarniku nagrzanym na 170 stopni przez ok 25-30 min. Zależy też od ciasta, jak będzie grube to wiadomo trzeba będzie dłużej, zresztą zawsze można zaglądnąć do piekarnika jak się sprawy mają.
Jak podawać? Tu oczywiście jest pole do popisu według upodobań można na ciepło lub zimno. Ładnie i smakowicie wyglądają (i oczywiście smakują) na liściu zielonej sałaty z pomidorami lub ogórkami, Smakują wyśmienicie jako przekąska czy danie główne.
Jeśli chodzi o ciasto to polecam zapamiętać przepis gdyż jest bardzo uniwersalne, praktycznie można zrobić dowolny farsz i będzie smakowało, np. my na Wigilię robimy z grzybami i do tego barszczym poprostu pychota!
Niestety nie mam żadnego zdjęcia, ale gwarantuję ze kto się pokusi nie po żałuje
- 300g mąki
- 150 g margaryny
- jajo
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Farsz:
- 3 cebule (duże)
- 2-3 łyżki oleju
- jajo
- 100 g mielonego mięsa
- 4 pieczarki
- natka pietruszki
- sól, pieprz, oregano (bądź inne przyprawy do smaku)
Cebule i pieczarki umyć, obrać, posiekać i przesmażyc na gorącym oleju. Następnie dodać mięsko wcześniej zmieszane z jajkiem (ja dodatkowo dodaję jeszcze 2 ząbki czosnku do miesa ). przyprawić do smaku.
Jeśli chodzi o ciasto to tak: Mąkę przesiać i dodać margarynę, najlepiej jak wyciągniecie ją wcześniej z lodówki żeby była miękka, bo trzeba będzie wyrobić ciasto. Dodać jajko i proszek do pieczenia (ja czasem dodaje jeszcze 2 łyżki śmietany). To wszystko, teraz trzeba trochę się pobawić z ciastem żeby miało jednolitą konsystencję.
Farsz można nakładać ciepły lub wychłodzony, nie ma większego znaczenia. Generalnie można formować dowolnej wielkości i kształtów cebularzyki, ja robię czasem w kształcie pierogów a czasem w kształcie podłurznych rurek. Mozna zlepić brzegi bądź zrobić fikuśne dziurki
Piec w piekarniku nagrzanym na 170 stopni przez ok 25-30 min. Zależy też od ciasta, jak będzie grube to wiadomo trzeba będzie dłużej, zresztą zawsze można zaglądnąć do piekarnika jak się sprawy mają.
Jak podawać? Tu oczywiście jest pole do popisu według upodobań można na ciepło lub zimno. Ładnie i smakowicie wyglądają (i oczywiście smakują) na liściu zielonej sałaty z pomidorami lub ogórkami, Smakują wyśmienicie jako przekąska czy danie główne.
Jeśli chodzi o ciasto to polecam zapamiętać przepis gdyż jest bardzo uniwersalne, praktycznie można zrobić dowolny farsz i będzie smakowało, np. my na Wigilię robimy z grzybami i do tego barszczym poprostu pychota!
Niestety nie mam żadnego zdjęcia, ale gwarantuję ze kto się pokusi nie po żałuje
Comment