Gnieźnieński budyń z piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    Gnieźnieński budyń z piwa

    Znalezione w sieci, nie wypróbowane:
    Gnieźnieński budyń z piwa

    Składniki:
    - 2 szklanki piwa
    - 2 szklanki wody
    - szklanka wina z jabłek
    - sok z cytryny
    - 250 g cukru
    - 25 g żelatyny
    - szklanka bitej śmietanki

    Przygotowanie:
    Piwo, wodę i sok z cytryny zagotowujemy z cukrem, przecedzamy przez sito. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wlewamy do szklanej salaterki. Gdy budyń stężeje, nakładamy na wierzch bitą śmietanę.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16 Wyświetlenie odpowiedzi
    Znalezione w sieci, nie wypróbowane:
    Gnieźnieński budyń z piwa

    Składniki:
    - 2 szklanki piwa
    - 2 szklanki wody
    - szklanka wina z jabłek
    - sok z cytryny
    - 250 g cukru
    - 25 g żelatyny
    - szklanka bitej śmietanki

    Przygotowanie:
    Piwo, wodę i sok z cytryny zagotowujemy z cukrem, przecedzamy przez sito. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wlewamy do szklanej salaterki. Gdy budyń stężeje, nakładamy na wierzch bitą śmietanę.
    Ale to jest galaretka a nie budyń
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9865

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
      Ale to jest galaretka a nie budyń
      No mnie też bardziej przypomina to galaretkę, ale nazwę budyniu nosi.
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16 Wyświetlenie odpowiedzi
        No mnie też bardziej przypomina to galaretkę, ale nazwę budyniu nosi.
        Patrze tak właśnie na ingrediencje i widzę żelatyne, a to mało budyniowe.
        Najważniejsze że smaczne lub chociaż zjadliwe
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • arcy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.07
          • 7538

          #5
          Budyń czy galaretka, mało ważne. Ale dlaczego gnieźnieński? Pezet, wiesz coś o tym?

          Comment

          • Wiktoria
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.07
            • 798

            #6
            A co należy zrobić z winem?

            Comment

            • kot_z_cheshire
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.11
              • 2201

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wiktoria Wyświetlenie odpowiedzi
              A co należy zrobić z winem?
              Pić w trakcie przygotowywania. Wtedy na pewno potrawa w stanie na wysokości zadania.

              (piszę to z doświadczenia: jako antytalent kulinarny muszę sobie czasem pomóc w degustacji znieczuleniem)
              Młode koty mają adhd, niestety.
              Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
              Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
              Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

              Comment

              • adam16
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.02
                • 9865

                #8
                Przypuszczam że do tego budyniu który jest galaretką to wino się wlewa wraz z piwem (choć będzie on już w tym momencie mniej piwny )
                Trzeba by o to pytać autora przepisu.
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                Comment

                • pezet
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2006.03
                  • 481

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedzi
                  Budyń czy galaretka, mało ważne. Ale dlaczego gnieźnieński? Pezet, wiesz coś o tym?
                  Nie mam pojęcia. Może kiedyś z Gnieźnieńskiego Pelikana się to robiło

                  Generalnie to u nas budyń, galaretkę, eee... wszystko to się z pyrów robi, a nie tam z piwa, wina i innych dziwactw
                  „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
                  Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
                  Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Comment

                  • adam16
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.02
                    • 9865

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie mam pojęcia. Może kiedyś z Gnieźnieńskiego Pelikana się to robiło

                    Generalnie to u nas budyń, galaretkę, eee... wszystko to się z pyrów robi, a nie tam z piwa, wina i innych dziwactw
                    No ale wiadomo, że i z pyr kiedyś próbowano piwo robić. Może do od tych prób?
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X