Schab po węgiersku

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9130

    #1

    Schab po węgiersku

    Dziś mało miejsca w kuchni przez gotowanie piwa, więc znalazłem jednogarnkową potrawę.
    Okazała się bardzo smaczna.
    składniki:
    - 4 kawałki schabu;
    - 2 cebule;
    - 2 pomidory;
    - 3 g kminku mielonego
    - 10 g mielonej papryki;
    - papryka zielona;
    - 2 ząbki czosnku;
    - ok. 1 kg ziemniaków;
    - sól;
    - olej;

    przepis:

    - kotlety lekko rozbite obrumienić na gorącym tłuszczu;
    - kotlety zdjąć z patelni a na tłuszczu przysmażyć posiekaną niezbyt drobno cebulę;
    - na cebulę położyć kotlety, posypać kminkiem i solą, podlać lekko wodą;
    - dusić pod przykryciem ok. 10 minut;
    - dodać zmieloną paprykę, pokrojone w plastry pomidory, ziemniaki pokrojone wzdłuż na ćwiartki, dolać wody i dalej dusić ok. 20 minut. do miękkości ziemniaków.
    - po 10 minutach dodać posiekany czosnek;

    Pychota
    Ostatnia zmiana dokonana przez Ahumba; 2007-10-06, 15:12.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    #2
    I to wszystko, łącznie z kilogramem ziemniaków, zmieściło się na jednej patelni?
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9130

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
      I to wszystko, łącznie z kilogramem ziemniaków, zmieściło się na jednej patelni?
      Ja mam głęboką patelnię + przykrywka.

      Zresztą można wziąć mniej ziemniaków, za to później wypić więcej piwa
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • Ahumba
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 9130

        #4
        Dzisiaj zrobiłem to samo, tylko schab zastąpiłem piersiami kurczaka.
        Też było smaczne.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

        Comment

        • kibi
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 1875

          #5
          Miło widzieć Ahumbę znowu w kuchni. Brakowało mi twoich przepisów. Nie często z nich korzystam, ale nawet poczytać smacznie .
          Jedno tylko pytanie (a w zasadzie dwa) dotyczące ziemniaków: czy trzeba je jakoś posolić i czy naprawdę dwadzieścia minut duszenia wystarczy żeby były miękkie?
          Ostatnia zmiana dokonana przez kibi; 2007-10-07, 22:01.

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9130

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi
            czy trzeba je jakoś posolić ?
            W przepisie nic o soleniu ziemniaków nie było, ja je troszkę potraktowałem solą.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi
            czy naprawdę dwadzieścia minut duszenia wystarczy żeby były miękkie?
            Też nie wierzyłem, a jednak 20 - 25 minut duszenia pod przykryciem wystarcza.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

              #7
              Namówiłem mamę, dziś zrobiła dziś ten schab. Tyle że zrobiła nie na patelni (bo tylko płytkie ma), ale w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.
              Pychota!
              Ale wody, choć podlewana zgodnie z przepisem i bardzo oszczędnie, było za dużo w brytfannie. Chyba by wystarczyło to, co wyciekło z warzyw.
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • pebejot
                Austria, Graz, Weblinger Str. 10, Sudhaus Brauerei & Restaurant
                pebejot
                Chyba pierwszy browar restauracyjny w stolicy Styrii, otwarty w 2018 roku.
                Obiekt zlokalizowany jest z dala od centrum Grazu w okolicy centrów handlowych.
                250 metrów od browaru znajduje się stacja kolejowa Graz Webling, skąd odjeżdżają pociągi podmiejskie prywatnego operatora GKB...
                2024-06-06, 10:51
              • heckler
                Gliwice, Stefana Wyszyńskiego 14C, Miedziana-craft beer&chill
                heckler
                Od stycznia Gliwice mogą pochwalić się nowym browarem, lub browarkiem, gdyż nie wiem czy to nie najmniejszy legalnie działający browar w naszym kraju. Jeżeli się mylę to sorki i proszę o sprostowanie.
                Sprzęt to warzelnia o pojemności, tylko 200 l, a tanki są tylko dwa i maja
                ...
                2023-03-31, 07:24
              • pebejot
                Koszęcin, Zamkowa 1, Browar Śląsk / Restauracja Pod Pałacem
                pebejot
                Koszęcin to niewielka śląska mieścina, położona niedaleko Lublińca, znana z Pałacu Koszęcińskiego, który jest aktualną siedzibą Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk.
                Od 2022 roku Koszęcin jest też na piwnej mapie Polski dzięki otwarciu browaru restauracyjnego Śląsk.
                Do Koszęcina...
                2022-12-07, 06:28
              • Ahumba
                Schab w sosie czosnkowo-serowym z pieczarkami
                Ahumba
                I znów ciekawa potrawa na bazie schabu. Przepis jest dla 4 osób

                Składniki:
                - 4 kotlety schabowe bez kości;
                - 25 dag małych pieczarek;
                - 10 dag żółtego sera;
                - 4 ząbki czosnku;
                - 2 szklanki bulionu (najlepiej grzybowego);
                - pół szklanki...
                2008-02-10, 13:26
              • pebejot
                Chojnice, Droga do Igieł 1, Browar Gościniec
                pebejot
                Chojnice to duży węzeł kolejowy, gdzie zbiegają się linie kolejowe z sześciu kierunków, co ciekawe żadna z nich nie jest zelektryfikowana.
                W połowie roku miasto znalazło się na piwnej mapie Polski. Działalność rozpoczął browar restauracyjny Gościniec.

                Browar mieści...
                2021-11-25, 11:52
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...