Polski a'la Sambal

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #16
    W zeszłym roku nie zrobiłem tego sambalu, ale wczoraj otworzyłem ostatni słoik (ten co jeszcze sprzed 2 lat) - dobry, i tyle.
    Ktos pytał o ilość soli - nie pamiętam - zawsze do smaku.

    A w Nowy Rok, w Istebnej, uwarzyliśmy 20 litrowy gar... kwaśnicy! Prawdziwej, góralskiej. Na ichniejszych komponentach.
    Jak kiedyś tu jeszcze zabawię na dłużej, to napiszę o tym. No bo niby nic - prostota - ale w gębie niebo.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
      A w Nowy Rok, w Istebnej, uwarzyliśmy 20 litrowy gar... kwaśnicy! Prawdziwej, góralskiej. Na ichniejszych komponentach.
      Jak kiedyś tu jeszcze zabawię na dłużej, to napiszę o tym. No bo niby nic - prostota - ale w gębie niebo.
      Czyli kapuśniak
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #18
        Papryka po 3 zł, więc kupiłem 3 kilo i zrobiłem sambal. Przepis jak wyżej, tylko nie bawiłem się w żadne łyżki pieprzu i chili, ale wrzuciłem do miksera 150 gram papryczek, które część forumowiczów miała okazję dziabnąć na zlocie.

        Efekt ze wszech miar prawidłowy, tylko kosztowo wyszło podobnie jak sklepowe.

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10869

          #19
          W ostatni weekend poczyniłem na próbę swoją wersję sambalu.
          Zmiksowałem pół kilo papryki czerwonej, 150 gram papryczek habanero i jedną cebulę czerwoną. Po odparowaniu dodałem odrobinę soli i oregano. Ku memu zadowoleniu, całość wyszła całkiem zgrabnie. Lekko pikantna pasta idealnie zastępująca popularny kechup.
          Ps. Zastanawia mnie, po co dodajecie ocet, olej i cukier?
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10869

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
            (...)
            Zmiksowałem pół kilo papryki czerwonej, 150 gram papryczek habanero i jedną cebulę czerwoną. (...)?
            Zapomniałem wspomnieć, że zmiksowałem również cztery ząbki czosnku.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
              Ps. Zastanawia mnie, po co dodajecie ocet, olej i cukier?
              Trochę do smaku, ale głównie w ramach utrwalacza. Można też sypnąć od serca soli, tak konserwuje ostrą pastę paprykową matka mojej znajomej Węgierki.

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10869

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                Trochę do smaku, ale głównie w ramach utrwalacza. (...)
                Przecież wystarczy całość spasteryzować bez dodawania ani tłuszczu ani octu.
                Chyba, że faktycznie chce się tyle jej zrobić, aby starczyło na długie lata.
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

                  #23
                  Ja zwykle robię z 3 kilogramów, więc dla świętego spokoju dodaję utrwalaczy. Poza tym i tak lubię jeść tłusto i niezdrowo.

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10869

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                    (...)tak lubię jeść tłusto i niezdrowo.
                    To akurat widać
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      #25
                      Wiesz coś, czego nie wiem?

                      Dawno już nie robiłem sambalu, muszę w końcu wyciągnąć te 3 kg papryki z zamrażarki, tylko odkąd zamknęli pobliski sklep z "chińszczyzną", mam problem z dostaniem ostrych papryczek w rozsądnej cenie. W kalafiurze za 100 g zwykłego chilli wołają 15 zł...

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10869

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                        (...) W kalafiurze za 100 g zwykłego chilli wołają 15 zł...
                        Habanero w Bomi kosztuje 70zł za kilogram.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2010-12-14, 13:34.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

                          #27
                          No to pozazdrościć, bo u mnie w okolicy tylko to samo chilli co w kalafiurze i tak samo drogo...

                          Comment

                          • emes
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 4275

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                            .... mam problem z dostaniem ostrych papryczek w rozsądnej cenie. W kalafiurze za 100 g zwykłego chilli wołają 15 zł...
                            W Bluecity są ostre papryczki z Tajlandii za 8.90 zł za 100 gram. Kupowałem w ostatnią sobotę, więc cena "świeża".

                            Comment

                            • emes
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 4275

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                              ...
                              Ps. Zastanawia mnie, po co dodajecie ocet, olej i cukier?
                              Ocet wzbogaca smak, olej, jeśli jest to oliwa z oliwek, też wzbogaca smak, ma walory zdrowotne. Jeśli sambala nie pasteryzyjesz, to ta oliwa pomaga też lepiej przyswajać witaminy np z papryki, cebuli, czosnku. Cukru nie dodaję, więc się nie wypowiadam, dlaczego ktoś go dodaje.

                              Comment

                              • abernacka
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10869

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                                (...) to ta oliwa pomaga (...)
                                Brakuje tobie oliwy/oleju/tłuszczu w innych potrawach? Mnie nie.
                                Natomiast, jeżeli chodzi o ocet znam znakomitsze produkty, które wzbogacają smak potraw i sosów.
                                Piwna turystyka według abernackiego

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Latarnik
                                  Najlepsza NEIPA swiata - przepis
                                  Latarnik
                                  Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
                                  Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


                                  Tree House Brewing Company: Julius clone


                                  (5 gallons/19 L, all-grain)
                                  ...
                                  2022-03-19, 22:31
                                • Flino
                                  Jak czytać przepis ?
                                  Flino
                                  Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                                  1. Składniki:
                                  • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                                  • monachijski Litovel 0,9 kg;
                                  • karmel jasny 0,5 kg
                                  • caraaroma 0,35;
                                  • chmiel Marynka granulat 40 g;
                                  • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                                  • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                                  2....
                                  2021-11-17, 10:49
                                • krakra8888
                                  Przepis IPA na pierwszy zacier
                                  krakra8888
                                  Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
                                  2018-04-20, 12:33
                                • artoszek
                                  Przepis na inauguracje nowego browaru
                                  artoszek
                                  Cześć.

                                  Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...

                                  Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...
                                  2019-01-10, 11:33
                                • pebejot
                                  Bułgaria, Płowdiw, Iztoczen 69, Piwowarnica FRIK&S
                                  pebejot
                                  Browar restauracyjny zbudowany na podwalinach historycznego i chyba pierwszego bułgarskiego browaru Kamienica, który wyburzono przed kilkoma laty.
                                  Pamiątką po Kamienicy jest komin, który dominuje nad wielkim kompleksem nowego browaru restauracyjnego o powierzchni 1690 m2.
                                  Z dworca kolejowego...
                                  2024-09-07, 15:07
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...