Polski a'la Sambal

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    Polski a'la Sambal

    A robiliście kiedyś polski a'la Sambal?
    Nie jest to ekstremalna ostrość, ale - jak dla mnie - pychota. Zrobiłem to w tym roku pierwszy raz w życiu.
    Bazą była tania, jesienna papryka słodka, którą należało (po wyczyszczeniu z pestek) przemielić przez maszynkę do mięsa (3 kg). Do tego należało dodać mały słoiczek dobrego konecentratu pomidorowego (użyłem z Pudliszek), dwie główki czosnku (mielonego razem z papryką), dwie cebule (wrzucone do maszynki na koniec, co by wypchała resztki papryki).
    Uzyskaną pulpę stawiamy na piecu, dodajemy ok. 25 dkg cukru, sól, łyżkę pieprzu mielonego i tyleż papryki chilli oraz szklankę octu 10%. Na koniec pół szklanki oleju.
    Te dodatki dodaje się w zasadzie wg własnych upodobań smakowych - ilości podałem jedynie orientacyjnie.
    Na małym ogniu odparowywujemy do pożądanej gęstości.
    Gorące wlewamy (a raczej wsadzamy) do słoiczków i zakręcamy - bez dodatkowego gotowania.
    Ja dodałem jeszcze po kilka szczypt oregano i bazylii.

    Wspaniała sprawa!
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    No że też dopiero teraz ten przepis podajesz, jak juz papryka zdrożała
    Ja w tym roku tez bawilam się papryką i Twój przepis jest składnikowo dość podobny do mojego, tylko... ale, zamieszczę w Kulinariach w osobnym temacie, Twój post tez powinien być osobnym tematem zresztą
    Last edited by Marusia; 2007-10-25, 20:58.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      No że też dopiero teraz ten przepis podajesz, jak juz papryka zdrożała
      Ja w tym roku tez bawilam się papryką i Twój przepis jest składnikowo dość podobny do mojego, tylko... ale, zamieszczę w Kulinariach w osobnym temacie, Twój post tez powinien być osobnym tematem zresztą
      Sorry, ale ostatnio jestem strasznie zajęty i nie znalazłem czasu na takie pogaduchy.
      W każdym razie polecam to jako świetną pastę do kanapek oraz jako dodatek do sosów i zup. Zawartość pierwszego słoiczka, choć było baaardzo ostro, skonsumowałem bez dodatków. Sambal Olek leży w lodówce i nie chce mi się go tykać (z uwagi na wszędobylskie, twarde skórki z papryki oraz pestki).

      A skoro już tu się wpisałem, to może KTOŚ to przeniesie, gdzie trzeba?
      PS.
      Mam jeszcze świetny przepis na grzyby w pomidorach, ale miejsce nie to, a i grzybów raczej już niewiele. A niby gdzie ten przepis miałbym wkleić? - W temacie o grzybach, czy w kulinariach? W obu byłby dobry...

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Przepisy zawsze w Kulinariach, a KTOŚ już Ci zakłada temacik
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • crizz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.02
          • 1255

          #5
          Moi rodzice robią coś takiego - przepis dostali od żony kuzyna, Rosjanki. Ona to nazywa "adżika". Baaardzo dobre.

          Comment

          • endrio
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.10
            • 222

            #6
            Właśnie spożywałem sos do mistrza jak sie okazuje nie tylko piwowarskiego

            Bardzo to fajniutkie, smaczne , nie za ostre, czyli do kanapek w których chce się zachować smak podstawowy w sam raz.

            Dzięki Wielki_B za możliwość spróbowania Twoich wyrobów około piwowarskich

            Sosik wchodzi na moją listę przetworów domowych do wykonywania

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Zaczyna się okres paprykowy. Czy mozna uzyć żółtej? Dzis widziałem po 3,50zł.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #8
                To musi być pyszne a jutro idę na targ, dzięki Wielki_B

                Comment

                • bielok
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.10
                  • 338

                  #9
                  Cześć

                  Wielki_B !
                  Mam pytanko - podałeś dość precyzyjnie skład sosu - prócz ilości soli. Może jakieś szczegóły?
                  Chciałbym wykonać ten sos w przyszły wekkend
                  anioły śmierdzą potem
                  żrą kiełbasę
                  mają w dupie żywych

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Zrobiłem dziś. Jedna uwaga, mielić paprykę na jak najdrobniejszym sitku, takie do maku będzie najlepsze. Chodzi o jak najdrobniejsze rozdrobnienie skórki od papryki.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • rafi_
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.05
                      • 58

                      #11
                      Ja też zrobiłem, do kanapek wprost rewelacja, radziłbym tylko dodać mniej octu (ok 1/3 szklanki).

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #12
                        Nie posiadam maszynki do mielenia, więc czy w takich okolicznościach można to miksować mikserkiem?
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

                          #13
                          Wczoraj zrobiłem sambal mikserem, więc chyba można

                          Konkretny wyszedł - do jakichś 2 kg papryki dorzuciłem 100 g papryczek chili i 100 g innych mniej ostrych. Podczas krojenia trochę sobie dziabnąłem tego chili i od takiego gryzka z pięcioma pestkami zadymiło mi spod czaszki. Nawet Possible Side Effects nie był tak ostry.

                          Comment

                          • huanghua
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.10
                            • 1910

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wczoraj zrobiłem sambal mikserem, więc chyba można
                            (...)
                            Można, można!
                            Sambal wykonałem, zmiksowałem i konsystencja jest świetna.
                            Hmmm... choć właściwie, to mogłem go ciut bardziej odparować.
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • kiszot
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2001.08
                              • 8114

                              #15
                              Mój sambal troszkę się przypalił więc ma lekko przypalone posmaki.
                              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                              Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                              So von Natur, Natur in alter Weise,
                              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X