Grzyby w pomidorach - REWELACJA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    Grzyby w pomidorach - REWELACJA

    W ubiegłym roku po raz pierwszy miałem okazję skosztować grzybów leśnych marynowanych w pomidorach. Wyrób pochodził od ludzi mieszkających w zachodniopomorskim Okonku. Rewelacja - tak to oceniłem.

    W tym roku, po zdobyciu przepisu, sam owe dzieło wykonałem.

    Grzyby w pomidorach (na 5 kg grzybów):
    1 szklanka oleju,
    1/4 szklanki octu,
    1/2 szklanki wody,
    2 łyżki cukru,
    1 łyżka soli,
    7 ziarenek ziela angielskiego,
    4 liście laurowe,
    2/3 małego słoiczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki”,
    4 duże cebule.

    (ewentualnie płaska łyżka Vegety)

    Grzyby oczyścić i obgotować w wodzie z solą i kwaskiem cytrynowym, odcedzić.
    Cebule naciąć w ćwiartki i pokroić. Olej podgrzać na patelni i wsypać cebulę. Zeszklić i dodać pozostałe składniki. Kiedy sos będzie gotowy, wrzucić osączone grzyby, wymieszać i całość razem zagotować.
    Nakładać do słoików i gotować przez 40 minut.
  • piowen
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.09
    • 207

    #2
    Wszystko piknie, ale jakich grzybów waćpan użył ?
    "Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.

    Comment

    • JAQBA
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.08
      • 1352

      #3
      Pewnie z lasu

      Comment

      • kot_z_cheshire
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.11
        • 2201

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piowen Wyświetlenie odpowiedzi
        Wszystko piknie, ale jakich grzybów waćpan użył ?
        Raczej nie obstawiam pieczarek. Z pomidorami średnio grają..oj, średnio....Ale to moje zdanie i moja potrawa była, a ja średnio gotuję, oj średnio...
        Last edited by kot_z_cheshire; 2007-10-26, 12:34.
        Młode koty mają adhd, niestety.
        Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
        Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
        Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Tylko dlaczego takie przepisy podaje się po sezonie? No dlaczego? Ktoś wytłumaczy?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piowen Wyświetlenie odpowiedzi
            Wszystko piknie, ale jakich grzybów waćpan użył ?
            Podgrzybków. Smak samej zalewy jest dość mocny, ale słowo "zalewa" jest tu nadużyciem, bo grzyby w niej wcale nie pływają. Sos nieco tylko otacza grzybki, które są mocno zbite w słoiczkach.
            Z uwagi na gęstość całości należy uważać podczas zagotowywania w garnku i regularnie mieszać, aby się nie przypaliło.

            Jacer, nie potrafię tego wytłumaczyć

            Comment

            • mgiełka26
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2006.09
              • 535

              #7
              Brzmi pysznie Ja zaś mam rewelacyjny przepis na pieczarki panierowane w sosie pomidorowym.. Mam nadzieję, że Wielki B nie będzie miał za złe, iż podepnę się pod jego temat

              A więc:

              1kg pieczarek
              1l. wody
              1/2szkl oliwy
              1/2szkl octu
              2 cebule
              1 łyżka Vegety
              3,5 łyżki cukru
              1/2 łyżki soli
              1/2 koncentratu pomidorowego
              ziele angielskie, liście laurowe, pieprz.



              Pieczarki umyć, lekko osuszyć. Obtoczyć w krupczatce, w jajku i znów w krupczatce, usmażyć na oliwie.

              Wszystkie składniki sosu dodać do wody i gotować kilka minut, aż smaczki się wymieszają

              Usmażone pieczarki zalać gorącym sosem, pozostawić do wystygnięcia. Najlepiej na 24h.

              Przepis na sylwestra jak znalazł
              Last edited by mgiełka26; 2007-10-26, 16:58.

              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                #8
                Myślę, że to świetna alternatywa dla grzybów leśnych.
                Sos jest niemal identyczny, choć chyba nieco mało w nim cukru (przy takiej ilości octu). Dla złamania kwaśności - cukru dodałbym więcej. O ile? - nie wiem. Na bieżąco próbowałbym czy jest już ok.

                Kocie - i co Ty na to z tym "nieobstawianiem" pieczarek?

                Comment

                Przetwarzanie...
                X