W ubiegłym roku po raz pierwszy miałem okazję skosztować grzybów leśnych marynowanych w pomidorach. Wyrób pochodził od ludzi mieszkających w zachodniopomorskim Okonku. Rewelacja - tak to oceniłem.
W tym roku, po zdobyciu przepisu, sam owe dzieło wykonałem.
Grzyby w pomidorach (na 5 kg grzybów):
1 szklanka oleju,
1/4 szklanki octu,
1/2 szklanki wody,
2 łyżki cukru,
1 łyżka soli,
7 ziarenek ziela angielskiego,
4 liście laurowe,
2/3 małego słoiczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki”,
4 duże cebule.
(ewentualnie płaska łyżka Vegety)
Grzyby oczyścić i obgotować w wodzie z solą i kwaskiem cytrynowym, odcedzić.
Cebule naciąć w ćwiartki i pokroić. Olej podgrzać na patelni i wsypać cebulę. Zeszklić i dodać pozostałe składniki. Kiedy sos będzie gotowy, wrzucić osączone grzyby, wymieszać i całość razem zagotować.
Nakładać do słoików i gotować przez 40 minut.
W tym roku, po zdobyciu przepisu, sam owe dzieło wykonałem.
Grzyby w pomidorach (na 5 kg grzybów):
1 szklanka oleju,
1/4 szklanki octu,
1/2 szklanki wody,
2 łyżki cukru,
1 łyżka soli,
7 ziarenek ziela angielskiego,
4 liście laurowe,
2/3 małego słoiczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki”,
4 duże cebule.
(ewentualnie płaska łyżka Vegety)
Grzyby oczyścić i obgotować w wodzie z solą i kwaskiem cytrynowym, odcedzić.
Cebule naciąć w ćwiartki i pokroić. Olej podgrzać na patelni i wsypać cebulę. Zeszklić i dodać pozostałe składniki. Kiedy sos będzie gotowy, wrzucić osączone grzyby, wymieszać i całość razem zagotować.
Nakładać do słoików i gotować przez 40 minut.
Comment