- Kilogram kiszonej kapusty, jeżeli za kwaśna - przepłukać.
- pół kilograma żeberek
- cztery cebule
- boczek
- dwa jabłka
Boczek kroimy w kostkę drobną wytapiamy, dodajemy posiekane cebule. Żeberka dzielimy na części, po dwie kostki. Solimy i pieprzymy po czym obsmażamy na oleju.
Usmażoną cebule mieszamy z kapustą, układamy warstwę w żaroodpornym naczyniu, na to warstwę żeberek i przykrywamy resztką kapusty.
Jabłka kroimy w cząstki, obieramy i obsmażamy na tym oleju na, którym były smażone żeberka, pod koniec posypujemy obficie majerankiem. Jabłka układamy na wierzchu kapusty. Przykrywamy pokrywką i na 1,5h do piekarnika.
Do kapusty mozna włożyć ziele angielskie, liść bobkowy, ja jeszcze posypałem przyprawą do kapusty.
- pół kilograma żeberek
- cztery cebule
- boczek
- dwa jabłka
Boczek kroimy w kostkę drobną wytapiamy, dodajemy posiekane cebule. Żeberka dzielimy na części, po dwie kostki. Solimy i pieprzymy po czym obsmażamy na oleju.
Usmażoną cebule mieszamy z kapustą, układamy warstwę w żaroodpornym naczyniu, na to warstwę żeberek i przykrywamy resztką kapusty.
Jabłka kroimy w cząstki, obieramy i obsmażamy na tym oleju na, którym były smażone żeberka, pod koniec posypujemy obficie majerankiem. Jabłka układamy na wierzchu kapusty. Przykrywamy pokrywką i na 1,5h do piekarnika.
Do kapusty mozna włożyć ziele angielskie, liść bobkowy, ja jeszcze posypałem przyprawą do kapusty.
Comment