I znów ciekawa potrawa na bazie schabu. Przepis jest dla 4 osób
Składniki:
- 4 kotlety schabowe bez kości;
- 25 dag małych pieczarek;
- 10 dag żółtego sera;
- 4 ząbki czosnku;
- 2 szklanki bulionu (najlepiej grzybowego);
- pół szklanki gęstej śmietanki (ja użyłem 18*);
- mąka;
- kilka łyżek oleju;
- sól, pieprz;
- posiekana zielenina (natla pietruszki, szczypiorek itp)
Przepis:
- rozbite kotlety oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć w mące, smażyć z obu stron, przełożyć do rondla:
- zalać bulionem, dusić:
- w tym czasie pieczarki pokroić w plasterki, rozgnieść czosnek;
- dodać do schabu, wszystko dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny;
- miękki schab wyjmujemy z rondla, sos zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem,
- dodajemy do ciepłego sosu starty żółty ser;
- posajemy schab z ziemniekami lub ryżem, posypujemy zieleniną:
- popijamy dobrym niekoncernowym piwem;
SMACZNEGO
Składniki:
- 4 kotlety schabowe bez kości;
- 25 dag małych pieczarek;
- 10 dag żółtego sera;
- 4 ząbki czosnku;
- 2 szklanki bulionu (najlepiej grzybowego);
- pół szklanki gęstej śmietanki (ja użyłem 18*);
- mąka;
- kilka łyżek oleju;
- sól, pieprz;
- posiekana zielenina (natla pietruszki, szczypiorek itp)
Przepis:
- rozbite kotlety oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć w mące, smażyć z obu stron, przełożyć do rondla:
- zalać bulionem, dusić:
- w tym czasie pieczarki pokroić w plasterki, rozgnieść czosnek;
- dodać do schabu, wszystko dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny;
- miękki schab wyjmujemy z rondla, sos zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem,
- dodajemy do ciepłego sosu starty żółty ser;
- posajemy schab z ziemniekami lub ryżem, posypujemy zieleniną:
- popijamy dobrym niekoncernowym piwem;
SMACZNEGO
Comment