Przepis znaleziony na stronach gazety.pl
Składniki:
- 25 dag mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 4 jabłka
- cynamon
- cukier puder
- olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
Mąkę wymieszaj z solą i przesiej do miski. Żółtka ubij z oliwą, dodaj do mąki i wymieszaj. Powoli wlewaj piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę z ciastem przykryj czystą lnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do napęcznienia. Jabłka obierz, umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Posyp cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z piwnym ciastem. Rób to ostrożnie, aby piana nie opadła, bo to dzięki niej racuchy są puszyste. Plastry jabłek zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Są bardzo pyszne
Składniki:
- 25 dag mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 4 jabłka
- cynamon
- cukier puder
- olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
Mąkę wymieszaj z solą i przesiej do miski. Żółtka ubij z oliwą, dodaj do mąki i wymieszaj. Powoli wlewaj piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę z ciastem przykryj czystą lnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do napęcznienia. Jabłka obierz, umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Posyp cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z piwnym ciastem. Rób to ostrożnie, aby piana nie opadła, bo to dzięki niej racuchy są puszyste. Plastry jabłek zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Są bardzo pyszne
Comment